Digi sau Orange pentru internet fix?

Orange finalizează în perioada asta integrarea infrastructurii cumpărate de la Telekom în oferta lor. E vorba în special de oferta de internet fix, pentru că asta e de fapt plusul pe care îl aduce rețeaua de fibră cumpărată de la Telekom si ataca direct ofertele Digi la internet fix. Am văzut articolul lui NwRadu și mă gândeam: merită Orange acum pentru un abonament de Internet Fix?

Ce furnizori am la internet si telefonie

Eu sunt abonat Orange la telefonie mobilă, după ce Vodafone mi-a întrecut toate așteptările în calitatea serviciilor și a comunicării cu clienții (în sens negativ, desigur). Mulțumit de Orange până acum, ei sunt de altfel și cei mai buni pe telefonie mobila, indiferent de cât de multe articole plătite de la Vodafone vedem prin presa și pe bloguri cunoscute cu laude fară acoperire.
Sunt, deasemenea, client Digi la internet fix și sunt, din nou, foarte multimit de ei și de ce oferă, atât din perspectiva calității cât și a prețurilor. Desigur, mi-a trecut prin gând că mutarea tuturor serviciilor pe un singur furnizor mi-ar putea aduce niste avantaje, și asta cu siguranță din perspectiva costurilor. Dar mi-a trecut și vă zic imediat de ce.

Comparatie Digi vs Orange la internet si telefonie

În primul rand, că să trec tot la Digi nu prea-mi convine pentru că nu sunt la nivelul Orange pe telefonie mobilă. Nici nu cred că Digi vrea să concureze cu Orange la calitatea serviciilor mobile, ei țintesc o zonă de clienți mai puțin pretențioși unde contează mult prețul. Și sunt mulți din aceștia, iar Digi este de câțiva ani operatorul cu cele mai multe portari în rețeaua lor. Să zicem că eu intru în categoria celor mai pretențioși, am așteptări mari din punct de vedere al vitezei de transfer pe date mobile, am așteptări mai mari din punct de vedere al celor mai noi tehnologii oferite, unde Orange este în față la acoperire și implementare 5G momentan.

În al 2-lea rând, să trec cu abonamentul de internet fix la Orange, din nou, nu prea vreau. Ok, Orange promite niște viteze destul de bune, acum, că beneficiază de o rețea de fibra optica extinsă, mai bună. Dar nu viteza este totul. Mai contează și stabilitatea conexiunii, mai contează și perioadele de downtime, mai contează și ce alte servicii conexe mai au în spatele acestei oferte de internet fix:
– Dinamic DNS gratuit cum are Digi; (vezi aici tutorial, cum se seteaza)
– Posibilitate de blocare/deblocare porturi direct din contul Digi
– Rețea Wifi gratuită în București la metrou și în zonele importante
– Acces gratuit la aplicația lor de televiziune Online care merge foarte bine btw.
– Canale TV exclusive Digi, sport, documentare, etc, pe astea le pierzi dacă te muți la alt furnizor cu totul, inclusv abonament TV

… cred că mai sunt și alte servicii care ar face diferență, dar nu le pun pe toate la liniuță, o să pară ăsta ca un articol plătit, și nu este.

Si tutusi, de ce Digi?

Și mai e ceva ce mă face să rămân client Digi. Digi e furnizorul care a setat piața acestor servicii în Romania la un cost foarte avantajos pentru toată lumea. Să fim serioși, ce țară din lumea asta mai are internet de 1Gb/s la 40 lei/lună? Ce țară din lumea asta oferă abonament de telefonie mobilă all inclusive cu 3-5 Euro/lună? Credeți că dacă am fi avut aici doar Orange și Vodafone am mai fi avut prețurile astea azi?

Și, cu toate aceste costuri foarte mici, Digi continuă să aducă servicii și mai bune în ofertă, păstrând costurile la un nivel foarte jos: menționez aici doar abonamentul de 10Gb/s. Cred că, noi românii, avem o datorie morală fară de compania asta pentru ce avem azi pe partea asta de servicii/costuri la televiziune, internet și telefonie. Și suntem direct interesați ca Digi să rămână un furnizor puternic pe piața din România. Asta e un motiv foarte important pentru mine să rămân abonat Digi la mai multe servicii.

Sunt curios și aș dori să primesc niste păreri în comentarii despre cum vedeți voi piața asta a serviciilor de TV/internet/telefonie, ce furnizori aveți și pe ce criterii îi alegeți.

PS: ăsta nu e un articol plătit de nimeni, ca să fie clar.

Digi sau Orange - internet fix
Digi sau Orange – internet fix

9 comentarii la „Digi sau Orange pentru internet fix?”

 1. Tocmai am primit o oferta de la orange: 10 lei/luna/primul an, 38 apoi. 130 canale cu hbo inclus si net fix de 500 mb prin fibra optica. Am acum digi la 86 lei. In Arad.
  Ma intreb daca are cineva net fix de la ei si cum merge… Aia e nedumerirea mea.

  Răspunde
  • Ce servicii incluse ai la Digi la 86 lei? Sigur mai ai si altceva pe langa internet si TV. Fiberlink 500 e la digi 50 lei. Tv digital e tot 30 lei (48 canale HD). E peste oferta Orange ca pret, dar depinde ce alte servicii mai folosesti sau vei folosi in viitor (am zis in articol ce folosesc eu si imi e util)

  • Netul și televiziunea de foarte proastă calitate la Orange.
   În doi ani nu mi-au rezolvat nimic, semnal slab cu mari pierderi.
   de pe 15.12.2022 mă mut ori la Digi ori la Vodafone, nu m-am decis încă, Digi e mai scump, dar se pare că merită!

 2. Net 500, tv standard + hbo si 4 cartele pt hbo. Intre timp am mai aflat de cativa prieteni/colegi cu net orange fix. Sunt multumiti de el. O sa il incerc si eu. Vedem ce iese :))

  Răspunde
 3. Rds 2.4 Ghz cu router tplink mai vechi:
  D: 93.3 Mbps
  U: 96.6 Mbps
  Orange 2.4 Ghz cu router wifi 6:
  D: 116 Mbps
  U: 118 Mbps
  Orange 5 Ghz cu router wifi 6:
  D: 425 Mbps
  U: 232 Mbps

  Răspunde
  • Ar fi interesant de facut un test pe cablu. Pe Wireless depinde mult de echipamente, de interferente, etc… Adica, ideea e, Orange ajunge cu download su upload la valorile promise in abonament? Digi sta bine la acest capitol.

 4. De o luna-30 zile-este rupt cablul pe steada, orange se face ca rezolva la fiecare reclamatie si nimic(surpriza?) telecom a rezolvat ceva similar, dupa chiciyra, in 24 ore… No coments…

  Răspunde

Lasă un comentariu