Procedura recuperare bani pe asigurarea RCA când vinzi o mașina.

Prețul asigurării RCA a crescut in valoare in ultimii ani, așa ca atunci când îți vinzi o mașina la care ai o asigurare RCA valabila pe o perioada mai lungă, poți sa recuperezi o parte din acea valoare.

In principiu calculul e simplu: sa zicem ca ai plătit 1000 lei pe Asigurarea RCA cu valabilitate un an. Ai vândut mașina acum, dar mai ai valabilitate încă 6 luni. In cazul asta poți recupera jumătate, adică 500 lei. Regula care se aplica este: primești înapoi valoarea proporțională cu timpul rămas de valabilitate din valoarea totală.

Fac o paranteza aici: nu dați asigurarea voastră cumpărătorului. Nu o dați nici măcar ca el sa ajungă cu mașina acasă in ziua aia. Am scris despre asta in articolul asta:
Despre asigurarea RCA atunci cand vinzi sau cumperi o masina. Sunt confuz…
E un articol foarte urmărit in ultima vreme. Nu e normal ca altcineva sa beneficieze de asigurarea ta in caz ca el produce un accident cu daune. Da, știu, clientul nu prea are variante, asiguratorii refuza sa facă asigurare pe loc valabila din aceeași zi. In mod normal, cumpărătorul trebuie sa aștepte pana a doua zi ca sa intre in vigoare asigurarea pe numele lui. Chiar si așa, tot e complicat, legal, el are nevoie si de luarea in evidențele fiscale ca sa fie in regula. Legea are mari lacune pe acest subiect. Majoritatea tranzacțiilor se fac acum cu predarea asigurării vechiului proprietar către noul proprietar. Cea ce nu e ok.

Sa va dau un exemplu de situație in care ieși foarte rău daca dai asigurarea ta unui cumpărător (practic un necunoscut). E o situație mai rară si e reală, am auzit cazuri. Sa presupunem ca cineva are o mașina foarte scumpa (un Mercedes S Class, model nou) cu care a produs un accident. El a fost vinovat, deci nu poate repara mașina pe RCA, iar Casco nu are (știu, cam greu de crezut ca ai un Mercedes S Class fără Casco, dar de dragul exemplului, sau al cocalarului roman, presupunem asta). Un S Class cu toată tehnologia din el, poate sa coste lejer 30-40.000 Euro la o reparație daca l-ai lovit puțin in fata. Șmecherii din România nu plătesc din buzunar banii ăștia sa repare mașina. Ei fac altfel. Își roagă un prieten sa cumpere o mașina ieftina, le plătesc ei mașina aia (sa zicem: 5000 euro). Prietenul cumpara mașina si cere cumpărătorului să-i dea asigurarea in ziua aia sa ajungă cu mașina acasă. Tot in ziua aia, prietenul vine acasă si intra cu mașina intenționat in S Class-ul despre care ziceam mai devreme. El e vinovat si ii da celui cu S Class asigurarea (asigurare care e pe numele vechiului proprietar). Si iată cum își repara cel cu Mercedes S Class o mașina pentru care, in loc sa plătească 40.000 Euro, plătește doar 5000 Euro. Cine e păgubit in toată afacerea asta? Cel care a predat pe încredere asigurarea împreună cu mașina după ce a vândut-o. Desigur, el nu va plăti dauna aia din buzunar imediat. Dar, orice asigurare își va face de la momentul ăla înainte, va costa pentru el dublu sau triplu. Ori, asta poate sa însemne chiar si 1000 Euro pe an. Bonus Malus se va menține mai mulți ani, el poate ajunge sa plătească pentru încrederea oarba de a da asigurarea altcuiva mai mult decât a luat pe mașina vândută. Iată o situație. Si mai știu si alte exemple. Nu-i subestimați pe romani, ei găsesc mereu metode sa fraierească pe alții. Vrei sa reclami astfel de situații la poliție? Succes. Poliția romana e egala cu 0. Ba, aș putea sa bag mana in foc ca polițiștii sunt in majoritatea situațiilor camarazii si protectorii acestor tâlhari. Asta e legea si ordinea in România, nu va bazați pe protecție din partea lor. Cam lungă paranteza…

Am un articol foarte util despre cum încasezi sau plătești banii atunci când vinzi sau cumperi o mașina mai scumpa de 10.000 de Euro. Știți ca e ilegal sa dai sau sa primești o suma cash mai mare decât limita asta de 10.000 Euro? Articolul e aici:
Cum incasezi banii de la o persoana fizica daca vinzi o mașina mai scumpa de 10.000 de Euro?

Bun, ai vandut o masina. Vrei sa recuperezi ce a mai rămas din valoarea RCA plătită inițial. Eu m-am uitat in primul rând pe webite-ul asiguratorului (Generali in cazul meu). Ce sa vezi. Nu scrie nimic,nu se da nici o procedura, absolut nimic pe acolo. Despre posibilitatea asta de a returna clientului o parte din valoarea poliței RCA scrie doar undeva in termenii si condițiile generale ale serviciilor lor.

Așa ca ai 2 variante: fie suni si discuti cu un consultant intenția si procedura, fie mergi într-un sediu al asiguratorului. Eu am un sediu aproape de mine așa ca am mers acolo. La fata locului nu se pune deloc problema ca nu s-a putea recupera acei bani, procedura exista, e acceptată de toți, dar dintr-un motiv care îmi scăpa (glumesc) nu e menționată si pe website.

Ai nevoie de următoarele documente pe care le depui ca să-ți primești banii:

  • o copie a asigurarii
  • o copie după chitanța care dovedește ca ai plătit asigurarea
  • o copie CI
  • o copie după contractul de vânzare cumpărare care dovedește ca ai vândut mașina. Acesta trebuie sa fi ștampilat de la taxe si impozite, asta însemnând ca ai scos mașina din evidențele fiscale.
  • o cerere tip (o primesti acolo) pe care o completezi cu datele tale si unde soliciți restituirea sumei si încetarea valabilității poliței de asigurare.
  • un extras de cont de unde sa reiasă contul personal. E nevoie de el pentru ca asiguratorul sa poată sa transfere banii in acel cont. Acel extras de cont certifica si ca ăla e contul tău si nu al altei persoane. Daca nu ai o aplicație de Online Banking de unde sa descarci singur un extras de cont, atunci trebuie sa mergi la banca sa ceri acolo un extras de cont (trebuie sa fie semnat si ștampilat de banca).

Cat durează pana primești banii pe Asigurarea RCA anulată? Legal, asiguratorul are la dispoziție 30 zile. Generali returnează banii cam in 5 zile lucrătoare.

Daca nu parcurgi procedura de mai sus, nu vei primi banii pe asigurare! Menționez asta pentru ca am auzit cazuri in care oamenii se așteptau sa vina cei de la asigurare sa le aducă banii deși ei nu făcuseră nici o cerere in acest sens :).

Cum recuperezi banii pe o poliță RCA

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu