Routerul dat de RDS in custodie la abonamentele de internet pe fibra nu poate fi inlocuit

4 ianuarie 2018

Recent mi-am facut un upgrade la abonamentul RDS de internet, am trecut la 1GB/s. Numai de bine despre asta cu exceptia unui singur lucru: echipamentul pe care ti-l da RDS in custodie, cel in care intra fibra optica, nu poate fi schimbat si nici nu poti renunta la el. Motivele sunt clare acum, dar daca as fi stiut mai devreme, nu sunt sigur ca as fi facut aceasta schimbare.

La upgrade la 1GB/s internet RDS iti da un custodie un echipament (un ONT). Practic in el intra fibra optica si converteste semnaul optic in semnal digital (pentru cablu UTP). In cazul meu am primit un Huawei HG8245H care are si wireless, dar am inteles ca exista mai multe echipamente (Huawei si ZTE). Initial m-am gandit ca o sa schimb repede acest ONT cu unul mai bun, adecvat pentru nevoile si pretentiile mele. Dar nu se poate. Conexiunea cu serverele RDS nu va functiona decat prin acest Huawei (face parte din tehnologia de transmisie pe fibra optica unde echipmentele din datacenterul RDS sunt imperecheate cu aceste ONT-uri din casele utilizatorilor si functioneaza doar impreuna).

Huawei RDS

Si mai neplacut este ca acest ONT este restrictionat din firmware, practic nu ai drepturi de administrator pe el. Poti schimba foarte putine lucruri, in general chestii care nu au importanta. Si nu poti sa-l resetezi sa obtii cont de administrator pentru ca nu se va mai imperechea cu echipamentul central.

huawei fibra rds 1GB

Daca vrei totusi sa folosesti un router mai bun ca functii si performante, exista o metoda. Ii rogi pe cei de la RDS sa-ti puna acest ONT in modul Bridge. In acest mod, semnalul doar trece prin el si se face conversia. Din el te conectezi cu un cablu UTP in routerul tau si il vei folosi ca si mai inainte. Dezavantaje: ai un echipament in plus in casa cu toate cablurile aferente. In plus, exista banuiala ca in modul Bridge, acest ONT iti limiteaza performantele conexiunii. Nu pot confirma pentru ca inca nu am testat asta.


Pe aceasi tema

2 Comentarii

 1. Instafit Daddy

  Da, ai intuit bine.
  In modul bridge, indiferent de ce router-ul tau, conexiunea este limitata – viteza de download injumatatita.

 2. Klaus

  Exista o solutie… Logheaza-te pe ONT ca user si da-i un restart. Cat timp se restarteaza, scoate-i fibra optica si incearca sa te loghezi cu telecomadmin/admintelecom – (user/pass)
  FAza ar trebui sa mearga numai in timpul restartului si numai daca ai decuplat fibra…daca intarzii o sa isi i-a configuratia normala de la ISP.
  Apoi iti descarci fisierul de confirg din System Tools > Configuration File… O sa fie un xml cifrat… dar e simplu. orice soft de decriptare AES e in stare sa ti-l aduca in plain text… Mai departe presupun ca stii sa te joci cu el…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *