Despre asigurarea RCA atunci cand vinzi sau cumperi o masina. Sunt confuz…

Mi se pare ca regulile in cea ce priveste asigurarea RCA atunci cand vinzi sau cumperi o masina sunt cel putin ciudate. Sau poate imi scapa mie anumite aspecte, desi am tot cautat detalii pe acest subiect.

Sa le luam pe rand:

Daca vinzi o masina azi:
-Esti obligat sa faci contract de vanzare-cumparare: e normal, nici nu, nici cumparatorul nu are interes sa nu faca, contractul e cel care stabileste proprietatea si certifica schimbul intre persoane fizice
– Esti obligat sa scoti masina de la taxe si impozite in aceasi zi. Foarte important: in aceasi zi. Sunt putini care stiu asta, dar legea s-a schimbat de cateva luni si acum esti obligat sa faci asta. De fapt, data din contractul de vanzare cumparare trebuie sa fie aceasi cu data de pe documentul scoaterii de la taxe si impozite.
– Esti obligat, nu prin lege, dar de contractul cu asiguratorul RCA sa-i anunti cat mai repede ca ai vandut masina.
– Esti obligat sa completezi in talon la sectiunea „instrainat catre” numele cumparatorului si data. Practic, orice se intampla de atunci cu masina, cade in sarcina cumparatorului. Exceptie: RCA, dar vorbim mai jos despre asta.

Daca cumperi o masina:
– Esti obligat prin lege sa o inmatriculezi in maxim 30 zile de la data inscrisa in contractul de vanzare-cumparare. Daca nu faci asta, esti pasibil de amenda si retinerea talonului si al numerelor, daca esti oprit de politie in trafic.
– Esti obligat sa o treci in sarcina ta la taxe si impozite pe numele tau, acolo unde locuiesti.
– Nu esti obligat sa cumperi Rovinieta, daca fostul proprietar avea deja una valabila si care nu expira in mai putin de 30 zile. Aceasta e valabila, indiferent de proprietar, pe baza seriei de sasiu a masinii.

Ok, dar care e treaba cu Asigurarea RCA?

In primul rand, noul cumparator nu poate face asigurare pe numele lui pana nu trece masina pe numele lui la taxe si impozite. Nu poate face asta, e nevoie de stampila de la taxe si impozite pe fisa de inmatriculare, altfel nu poti. Legal, poate face asta pana in a 30-a zi de cand a cumparat masina. In timpul asta, singura varianta sa circule cu masina, e sa o faca in baza asigurarii pe care vechiul proprietar o avea. Dar, am zis mai sus. Fostul proprietar, are obligatia sa anunte asiguratorul ca a vandut masina. Nu stiu exact ce inseamna asta, n-am gasit informatia: asigurarea ramane valabila? se anuleaza?
Mai exista si varianta in care fostul proprietar are dreptul sa ceara rambursarea banilor de la asiguratorul RCA proportional cu durata pentru care asigurarea se anuleaza. In acest caz, asigurarea nu mai ramane valabila. Daca cumparatorul si vanzatorul nu s-au inteles, cumparatorul se poate trezi in situatia in care circula fara asigurare.
Vanzatorul nu are nici un inters sa-l lase pe cumparator sa circule cu masina in baza asigurarii pe numele lui. Orice se intampla in timpul asta, cade (din punct de vedere Bonus Malus) in sarcina lui. De ce ai face asta? Asigurarea RCA e legata intr-o mica masura de seria de sasiu a masinii, dar intr-o mai mare masura de persoana pe numele careia s-a intocmit.

Iata o situatie confuza, cu posibiliti de a genera probleme. Nu exista o lege care sa clarifice aceste aspecte. Sau exista? Eu n-am gasit. Poate ma lamuresc altii care detin mai multe informatii. Poate cineva care lucreaza in domeniu…

Citeste si:

>> Nu va reparati masina pe asigurare RCA la service recomandat de asigurator!

>> Despre parcari in Bucuresti si ce solutie am gasit eu la problema asta

>> Tester vopsea auto sau cum verifici daca o masina a fost implicata in accidente

>> Am instalat singur Apple CarPlay in BMW Seria 5 F10


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

252 de comentarii la „Despre asigurarea RCA atunci cand vinzi sau cumperi o masina. Sunt confuz…”

  • Bună! În cazul în care am cumpărat o masina, iar asigurarea a rămas pe numele vechiului proprietar și am avut un accident din care ar trebui sa primesc o despăgubire, dar oferta de despăgubire a fost trimisa la vechiul proprietar, cum pot sa procedez în mod legal? Este posibil ca acea persoana sa poată primi despăgubirea fără ca eu sa știu?

 1. Salut am o intrebare.am 2masini am asigurarea doar pe o masina pot trece asigurarea pe cealalta masina?vreau sa vand Cea pe care am asigurare.e posibil transferul de pe una pe alta sau trebuie sa fac asigurare noua??

  Răspunde
  • Salut! Nu se poate face transferul. Dupa ce vinzi masina, trebuie sa o scoti din evidentele fiscale de pe numele tau. Cu acea scoatere din evidenta fiscala, asigurarea RCA, o cerere tip (aici depinde de firma de asigurari) si specificarea unui cont bancar sau unei adrese fiscale, se poate recupera de la asigurator partea din prima de asigurare ramasa de la data scoaterii masinii din evidenta fiscala pana la data expirarii rca-ului.
   Pentru cealalta masina se emite RCA.

 2. Intrebare – daca fostul proprietar denunta RCA-ul actual valabil, fara sa informeze cumparatorul (noul proprietar)… cine informeaza cumparatorul ca numai are RCA valabil? N-ar trebui asiguratorul sa anunte noul proprietar ca s-a denuntat polita pe vehiculul pe care tocmai l-a cumparat? Asta desigur in perioada aceea de 30 de zile, inainte ca noul proprietar sa devina efectiv titular.

  Răspunde
 3. Nu se anunta noul proprietar, deoacere nu are rost. Daca ai anuntat asiguratorul ca ti-ai vandut masina si ai recuperat diferenta de prima de asigurare, ai facut tot ce trebuia. In mod normal, daca verifici dand clic pe linkul de mai jos, nu mai apari (pentru masina vanduta) cu RCAul valabil in baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei (AIDA). Noul proprietar nu mai poate sa emita RCA pe numele tau (ar trebui sa fie blocata emiterea unui RCA corespunzator CNP-ului tau si seria sasiu masina vanduta)…si chiar daca ar putea, in caz de dauna o incurca rau…tu nu mai ai nicio problema. Asa ca, noul proprietar trebuie sa-si faca RCA pe numele lui, dupa ce si-a trecut masina cumparata in evidenta fiscala.
  Nu stiu daca i-ai lasat numarul de inmatriculare. Daca da, este posibil sa apara amenzi pt. rovinieta (in cazul in care noul proprietar nu si-a trecut masina pe nume si nu si-a luat rovinieta). Am un client caruia i-a venit o amenda si dupa 6 ani dupa ce si-a vandut masina. Da, sunt masini care au interzis sa circule pe strada, si circula…
  https://www.aida.info.ro/polite-rca

  Răspunde
  • Salut, eu de exemplu dacă cumpăr o mașină, nu pot circula cu asigurarea veche a proprietarului in termen de 30zile pana o inscriu pe mine?

 4. Zilele trecute cineva si a cumparat un Duster cu un contract de vânzare cumpărare (sa spunem data de 14 și având asigurarea la euroins). Noul proprietar si a facut o poliță (La grupama)pe numele lui in data de 18 a aceleași luni cand urma să termine cu actele. Dar numai ca pe 16 el a intrat într o mașină atat de tare incat e de dauna totala. Trebuie polita primului proprietar sau….

  Răspunde
  • Daca fostul proprietar, pana in data de 16, a anuntat firma de asigurari ca si-a vandut masina si a scos-o din evidentele fiscale, atunci RCAul a fost reziliat. In acest caz, Dusterul nu era asigurat.
   Daca nu a anuntat, dauna o sa vina pe numele fostului proprietar.
   In ambele cazuri, din pacate cred ca dauna va fi platita de noul proprietar. In primul caz, deoarece nu exista un RCA valabil…iar in al doilea caz este cu complicatii mai mari. Dauna va fi platita de asigurator, dar dupa aceea este posibil sa fie actiune in instanta. Fostul proprietar nu o sa fie de acord ca el sa fie prejudiciat, iar ca urmare va face niste demersuri…iar asiguratorul poate sa faca regres pentru recuperarea sumei pentru despagubire de la noul proprietar. Vechiul proprietar nu o sa doreasca sa i se scada clasa de bonus si atunci…
   De aceea, un RCA care sa-si produca efectele, trebuie facut dupa ce autovehiculul e luat in evidentele fiscale. De ce? RCA-ul se face pe numele proprietarului, iar in Codul Civil se specifica cand se obtine calitatea de proprietar. Nu prin contractul de vanzare-cumparate, ci prin act administrativ. Enumerarea actului administrativ, este specificat la litera k), la actele privitoare la stabilirea şi scăderea impozitelor şi taxelor.

 5. Eu mai proasta lege ca si inmatricularea in Romania nu am auzit nicaieri.NORMAL AR TREBUII RUPT ORICE LEGATURA CU VECHIUL PROPRIETAR LA VANZAREA BUNULUI PRIN CONTRACT!!!CE SPUNE CODUL CIVIL ENUMERAT MAI SUS,INSEAMNA CA FAC CONTRACT DAR NU ÎI DAU MASINA PANA NU FACE SI CERTIFICATUL PE NUMELE LUI,DECI TOT EU SUNT PROPRIETAR SI DUPA CE AM PRIMIT BANII”O ABERATIE”.CONTRACTUL TREBUIE SA RUPA ORICE LEGATURA CU VECHIUL PROPRIETAR DIN DATA SEMNARII!!!

  Răspunde
 6. Da, sunt mai multe lucruri tehnice de pus la punct. Am un client care dupa 5 ani s-a trezit cu daune si amenzi pt. lipsa rovinieta…Am rezolvat situatia lui, dar este neplacuta. Trebuie sa demonstrezi tu ca esti nevinovat. Legea e ok, dar nu avem o baza de date relationala intre institutii…

  Răspunde
 7. Buna ziua.vreau sa cumpar o masina si nu are asigurare .dupa ce face hartia de vanzare cumparare.pot face eu asigurare si sa circul cu el pana il transcriu pe numele meu ??

  Răspunde
 8. RCAul isi produce efectele numai dupa ce autovehiculul este luat in evidentele fiscale. Numai atunci este dobandita calitatea de proprietar. Se poate face…daca gasiti cine sa il faca…dar e cu risc in caz de dauna.

  Răspunde
 9. Bună ziua , pot înmatricula masina , dacă asigurarea fostului proprietar este valabila încă 2 luni? Sau trebuie sa fac asigurare pe numele meu?

  Răspunde
  • In plus, daca mai circuli cu asigurarea care este emisa pe numele fostului proprietar, iar el a scos autoturismul de pe numele lui din evidentele fiscale si din evidentele asiguratorilor, asigurarea lui este nula…iar folosirea ei nu produce efecte. Un RCA care sa-si produca efectele, va fi doar cand va fi emis din momentul in care autovehiculul este inscris in evidentele fiscale pe numele tau.
   La un control sl politiei in trafic, nu se verifica asta…dar in cazul unei daune…sunt complicatii.

 10. Ofer informatii complete, corecte si actualizate, legislatie la zi, consultanta si asistenta specializata de un nivel ridicat, expertiza de specialitate, oferte comparative pentru toate produsele de asigurari de la toate societatile de asigurare care exista pe piata romaneasca, intermedierea incheierii contractelor de asigurare, pensii facultative si servicii extra-asigurari.
  http://www.proasig.com

  Răspunde
 11. Am cumparat o masina cu asigurarea valabila pana la sfarsitul anului , daca o inscriu acum pe numele meu revine si asigurarrea tot pe numele meu de la fostul proprietar ? Multumesc

  Răspunde
 12. Nu, trebuie emis alt RCA cu numele tau. La schimbarea proprietarului, RCAul cu numele fostului proprietar nu mai este valabil. Probabil ca a si anuntat asiguratorul de instrainarea masinii. Atentie! RCAul isi produce efectele numai dupa ce ai inscris masina in evidentele fiscale, pe numele tau. Am clienti care in trecut si-au facut RCAul in alta parte, nu la mine, inainte sa o inscrie la fisc pe numele lor si au avut dauna…Asigurarea nu i-a ajutat…

  Răspunde
 13. Bonus-ul si Malusul nu se aplica in functie de persoana pe numele caruia e asigurarea. Se aplica celui care a condus masina. Daca ai o firma si ai 50 de masini , malusul in caz de accident se inregistreaza pe numele celui care a condus. Nu pe cel pe numele caruia e facaurlta asigurarea. De asta se da si permis si buletin la asigurator in caz de daune. E la mintea gainii. Vezi ca informatiile tale sunt gresite, iar asta nu e singura.

  Răspunde
  • Bună ziua,vă rog să mă ajutați cu o nelămurire,pot să mă folosesc de asigurarea fostului proprietar valabilă până la sfârșitul lunii februarie 2023? Menționez că la sfârșitul lunii ianuarie am programare la dprcv pentru transcrierea mașinii.Este deja înregistrată la fisc și vechiul proprietar nu și-a depus nici-o cerere pentru a recupera bani de la asigurator.
   Mulțumesc mult pentru tot!

 14. Total fals!!! Dupa tine, la o masina de firma nu conteaza clasa de B/M?! Adica nu se scade clasa la PJ in caz de accident, iar daca nu are dauna ii creste clasa?! Nu prea inteleg logica celor scrise de tine. RCA-ul pe firma, se considera independent pe fiecare masina. Daca are dauna, se scade clasa numai pentru masina respectiva, respectiv proprietarului masinii. La noi in tara nu este legislatia altor tari, unde conteaza si cine conduce masina. La fel si la PF. In cazul unei daune se scade clasa proprietarului, la fel cum ii si creste daca nu are daune si chiar daca nu conduce el masina. Sau cum sa se scada clasa si firmei si soferului?! E absurd! In plus, mergand pe scrisele tale…soferul daca nu are masina personala…ce i se scade? Eu tot ce am scris este adevarat, in rest, tu procedezi cum doresti. Insa, dupa ceea ce ai scris, tu chiar nu esti in masura sa-ti dai cu parerea. La chestia cu gaina…ai cam dat gres.

  Răspunde
 15. Am cumparat o masina, din Bucuresti, vineri si eu trebuie sa o inscriu la taxe si impozite la Dambovita. Masina are RCA valabil pe numele vanzatorului, iar din ce am citit, asigurarea nu ar mai fi valabila. Cum trebuie sa procedez?

  Răspunde
 16. Daca fostul detinator ti-a lasat si RCAul lui ca sa poti sa ajungi cu masina acasa, e ok. Din momentul in care o radiaza din evidentele fiscale si anunta firma de asigurare ca a vandut masina, asigurarea nu mai e valabila. Indicat este sa circuli cu masina dupa ce o treci la fisc pe numele tau si ii faci o asigurare pe numele tau dupa ce ai inscris-o.

  Răspunde
 17. Salut am vandut masina, cumparatorul nu vrea sa o imatriculeze masina pe numele sau faptul ca mai are valabila asigurarea pana in octombrie 2022 in acest caz cum pot face ca sa o pot inchide aceea asigurare ma ajuta cineva ? Un numar de telefon de la asigurare sa i pot contacta va multumesc

  Răspunde
 18. Anunti asiguratorul unde e facut rca-ul, ca ai vandut masina. Iti trebuie dovada scoaterii din evidenta fiscala, polita (daca nu ai copia, poti sa o ceri de la cel care a emis-o), un cont bancar ca sa recuperezi diferenta de prima, buletinul, poate vei completa si o cerere.
  Ca sa nu mai poata sa emita alt rca pe numele tau si seria sasiu a masinii vandute, trebuie anuntati prin email toti asiguratorii ca sa blocheze emiterea de rca, cu dovada ca nu mai e pe numele tau.

  Răspunde
  • Eu am vandut masina si asiguratorul mia cerut copie carte masina dupa ce a inmatriculato noul propietar doar asa am anulat asigurarea.

 19. Salut, vreau sa-mi cumpar o masina din Romania si sa o inmatriculez pe numele meu, problema esta ca nu am cetatenie romana, am permis de sedere temporar de lucru, in acest caz, pot obtine un RCA, pot in genere sa inmatriculez auto pe numele meu?

  Răspunde
 20. Salut, am cumpărat o mașină din Cluj, am făcut contract VC și am trecut-o și la finanțe pe numele meu, iar acum urmează transcrierea la DRPCIV. Pot sa circul cu mașina pana fac transcrierea ? Am făcut și RCA in vederea inmatricularii pe numele meu, desi am văzut în baza de date AIDA ca asigurarea fostului proprietar încă e valabila. În cazul asta, a cui asigurare este folosita în caz de incident ? Mulțumesc

  Răspunde
 21. Salut! E foarte bine cum ai procedat. Este buna asigurarea pe numele tau, deci RCA-ul tau il folosesti. Tu esti proprietarul acum, deoarece ai inscris-o in evidentele fiscale pe numele tau.

  Răspunde
 22. Am de vândut o mașină iar proprietarul vrea să îi mai las asigurarea o săptămână că nu prea are bani să facă una nouă.După contractul de vânzare cumpărare ,eu merg la finanțe și pun ștampila pe cele 5 contracte,3 îi dai lui și două rămân la mn……Pe urmă merg la taxe și impozite și anunț vânzarea mașinii.Pe urmă imediat mă pot duce la asigurator sa-mi iau banii înapoi pe asigurare..????.o am până în ianuarie 2023…

  Răspunde
 23. Vă salut. Vă scriu și eu deoarece am ajuns pe acest site și îmi pun toată încrederea în dvs.
  Acum o lună am avut un accident cu mașina la care eu am fost găsit vinovat de poliție. Am avut și victimă, prietena mea care stătea în dreapta și și-a rupt mâna. Poliția mi-a dat autorizație de reparație, însă eu aș prefera să vând mașina fiind o dauna costisitoare, airbag-uri sărite etc.
  Întrebarea mea este, cum ar trebui să procedez cu un posibil cumpărător având în vedere că eu mai am aprox. 4 luni de asigurare valabilă? Să îi opresc plăcuțele de înmatriculare? deoarece el ar veni să o ia cu platforma.. Să anunț și asiguratorul meu că am vândut-o? vreau neapărat să nu mai am după vreo grijă deoarece mai am încă 2 mașini pe numele meu și cu siguranță îmi vor crește enorm asigurarea..

  Răspunde
  • Totodată prietena mea a trebuit să plătească operația la un spital privat iar acum a rămas să îi trimită asiguratorului meu hârtiile necesare pentru a-i restitui banii.. În cazul acesta, ar trebui să mai aștept până să vând mașina ca să îi poată trimite banii? Sau nu are importanță?

 24. Salut! Nu are legatura cand vinzi masina. Dauna e inregistrata anterior. Ar fi bine sa-ti opresti placutele, iar cu scoaterea din evidenta fiscala si RCAul sa mergi la asigurator ca sa intrerupa valabilitatea politei si sa primesti diferenta de prima de asigurare.

  Răspunde
 25. Salut! Stie cineva daca cumpar o masina astazi de la o firma si pe contract va fi trecuta adresa mea din buletin, apoi eu vreau sa schimb buletinul cu alta adresa, alt judet, ma va incurca adresa din contractul de vanzare cumparare cand vreau sa o inscriu cu noul buletin, implicit noua adresa? Multumesc

  Răspunde
 26. Buna ziua! Daca am cumparat o masina, astazi, iar fiscalul il iau deabia peste o saptamana si fostul proprietar are asigurarea expirata deja, imi pot face asigurare pentru a circula cu ea pana ce voi depunde actele pt tramscriere? Daca da, cum, pe ce perioada? Pe o luna, 6 luni sau pot direct pe tot anul?

  Răspunde
 27. Tinand cont ca masina este luata din tara, mai asteapta pana ti-o treci in evidentele fiscale, ca sa nu se complice lucrurile in caz de dauna.

  Răspunde
  • Buna …am cumparat o masina
   in noiembrie anul acesta … Iar asigurarea imi expira in martie anul viitor….asigurarea este pe numele fostului proprietar…el a scoso de la taxe si impozite ….
   Mai pot circula pe asigurarea lui?

 28. Salutare, doresc să întreb dacă se poate face o poliță RCA pe 2 mașini ? Intenționez să mai cumpăr o mașină (PF) sau trebuie să inchei o poliță noua pentru a2a mașină ?

  Răspunde
 29. Salut, il luna a 6 anul acesta am vandut o masina am facut toate cele necesare, act de vânzare cumpărarea, am scos-o de la taxe si impozite. Treaba sta in felu următor si sunt curios care e procedura. Dupa vânzarea mașini am depus cerere pentru recuperarea primei de asigurare la începutul luni a7, bani încă nu au sosit in contul bancar..bani vor fi recuperați din data care e pusa pe contractul de vânzare cumpărare sau din data cand am depus cererea la cei de la Groupama(prima cerere mi au spus dansi ca era incompleta, a2 confirmată completa )? Daca noul proprietar face un accident dupa ce am depus cererea la Groupama eu o sa mai primesc bani pentru restituire?

  Răspunde
 30. Salut! Data dupa care se calculeaza diferenta de prima, este cea in care a fost scoasa masina din evidenta fiscala. Da, vei primi banii. Din moment ce ai anuntat asiguratorul, contractul e denuntat.

  Răspunde
 31. Daca noul proprietar face un accident dupa ce am depus cererea la Groupama eu o sa mai primesc bani pentru restituire?

  Răspunde
 32. Da, caci ai data pe cerere si au facut probabil demersurile necesare. Poti sa-i intrebi daca totul e ok si cam in cat timp iti vireaza banii.

  Răspunde
 33. Am sunat la ei luni, au spus ca face o urgentare si ca o sa fiu sunat cat de curând, dar nu stiu cat înseamnă la ei vorba asta …

  Răspunde
 34. Normal termenul limita la Groupama este de 30 de zile, cererea am depus o prima data le 23 Iunie dar fiind incompleta nu a fost luat in considerare si am depus alta pe 7 iulie

  Răspunde
 35. Salutare!
  Lamuriti-ma si pe mine cu un aspect va rog.
  În 2016 am vandut masina cu contract V-C,in aceeasi zi am si radiat-o de la fisc dar n-am anuntat asiguratorul si dupa doi ani adica in 2018 a avut o dauna mie afectandu-mi bonus malus despre care am aflat abia acum.
  Ce e de facut sa mi se rectifice bonus malus.
  Multumesc!

  Răspunde
 36. Ai cerut certificatul de daunalitate, cu istoricul auto pe cnp? Daca da, trebuie anuntati toti asiguratorii ca sa blocheze emiterea de rca pe cnp-ul tau si seria sasiu respectiva (se ataseaza in email, dovada scoaterii din evidenta fiscala).
  Referitor la clasa de B/M, eu am procedat cu un client in felul urmator. Am trimis la asiguratorul unde dorea clientul asigurarea, dovada ca nu a avut dauna (certificatul de daunalitate si scoaterea din evidenta fiscala) si vechiul RCA. Au rezolvat inainte de emitere. Se poate si dupa, platesti mai mult, soliciti modificarea si iti vor returna diferenta de prima de asigurare.

  Răspunde
 37. Buna seara.
  Am vândut 2 mașini in anul 2021 in data de 16.08.2021 iar unul dintre propriatrul mașinii a făcut in continuare asigurare pe numele meu. Și pe data de 18.08.2021 a făcut accident adică la 2 zile de când a cumpărat mașina.
  Iar cel de-al doilea a dat asigurarea de 2 ori in aceiași zi in luna Noiembrie a anului 2021 făcută tot pe numele meu, deși eu din momentul vânzării mai aveam doar 1 luna pana expira RCA ul. Dar noii proprietari au continuat sa folosească numele meu pt asigurare. Acum mi-a scăzut clasa. Ce pot face in cazul acesta? Multumesc

  Răspunde
  • M-am exprimat gresit. Ambii proprietari au făcut in continuare asigurare pe numele meu

 38. Dupa ce ai vandut masinile, le-ai scos din evidentele fiscale de pe numele tau? Daca da, uite cum am procedat cu un client de-al meu care a patit tot asa…Am cerut un cerificat de daunalitate pe CNPul lui, ca sa avem dovada ca au fost daune la data de dupa ce a scos masina din evidenta fiscala. Dupa aceea am trimis emailuri la toti asiguratorii care fac RCA ca sa blocheze emiterea de polite pe cnp-ul lui si seria sasiu a masinii vandute. Ca sa rezolvi cu clasa bonus, trebuie sa ceri la asiguratorul la care ai RCA ca sa o modifice la loc, ca nu ai avut daune. Prezinti documentele si RCAul. Daca nu ai RCA, inainte sa-ti faci, ceri la asiguratorul la care iti vei face, sa modifice clasa de bonus in oferta.

  Răspunde
 39. In mod normal, s-a incalcat si treaba cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Poate au facut RCAul online si au mintit ca ei sunt proprietarii, sau poate le-au facut la cineva care nu a respectat metodologia de emitere a unui RCA.

  Răspunde
 40. Și dacă au făcut in numele meu asigurarea online sau la un asigurator, il pot da in judecată pe noul proprietar pt ca mi-a folosit datele?

  Răspunde
 41. Poti verifica online la ce asigurator aveau si au politele. Online nu apare brokerul, doar asiguratorul. Da, poti da in judecata, chiar si pe cine a emis politele…O sa fie tare neplacut pentru ei, amenzile sunt foarte mari, mii de euro posibil…Clientul meu nu le-a facut nimic dupa ce am facut demersurile, ca erau…ca vai de mama lor…Oricum, a iesit un scandal mare la asigurator.

  Răspunde
 42. Cand trimiti emailurile la cei 8 asiguratori care fac rca, le atasezi scoaterea de la fisc, certificatul de daunalitate. Unii o sa-ti ceara sa completezi si o cerere, parca si buletinul. Trimiti la emailul de la contact. Daca ai o relatie constanta si veche unde iti faci asigurarile, ar trebui sa te ajute. Sunt treburi neplacute, au incalcat GDPRul si cei care au masinile si cei care au emis politele. Sper sa nu vina di smenzi pt. rovinieta. Se rezolva doar in instanta. Numai de bine!

  Răspunde
 43. Nu conteaza ca a avut la City. Conteaza sa rezolvi cu blocarea si clasa de bonus. Cu procesul contra celor care au emis polita, chiar daca a facut la City, eu zic ca sigur a facut printr-un broker si se poate afla la care.

  Răspunde
 44. Salut, vreau sa intru in posesia unei masini, un prieten bun pleaca din tara, tocmai ce si-a facut asigurarea pe un an, pot circula cu asigurarea facuta de el? ( asta daca doreste sa imi lase asigurarea si e posibil) cum se procedeaza cu transcrierea ?

  Răspunde
 45. RCA-ul facut pe numele lui, este valabil si il poti folosi numai daca nu-ti vinde masina. Iar pentru viitoarea asigurare trebuie sa faceti la notar un act in care sa se specifice ca tu ai dreptul sa folosesti masina, sa folosesti datele lui personale in scopul emiterii asigurarii, etc..Daca si-o scoate de la fisc, trebuie sa ti-o inscri pe nume la fisc si dupa aceea sa o inmatriculezi. In dosarul pentru inmatriculare, asigurarea trebuie sa fie pe numele proprietarului.

  Răspunde
  • costurile pentru procura auto la notar care sunt si in ce consta procura? stiu ca trebuie minim 2 exemplare, care sunt costurile procedurii cu notarul?

 46. Am cumpărat o masina ,am trecut o pe numele meu la finanțe,dar nu am înscris o, am avut un accident și am dat asigurarea fostului proprietar, e vreo problema?

  Răspunde
 47. O sa-i vina dauna pe numele lui, doar daca tu ai fost de vina in accident si el nu a anuntat asiguratorul ca si-a vandut masina. O sa trebuiasca sa demonstreze ca masina era scoasa din evidentele fiscale de pe numele lui, la data accidentului. Daca a anuntat asiguratorul ca si-a vandut masina, nu o sa aiba probleme, deoarece polita nu mai e valabila. Trebuia sa-ti faci RCA-ul pe numele tau, dupa ce ti-ai trecut-o in evidentele fiscale. Se poate ajunge la actiune in instanta. Poate te intelegi cu pagubitul ca sa ii platesti reparatia. I-ar conveni, deoarece se simpifica treburile pentru ambii.

  Răspunde
 48. Dauna o sa fie pe numele celui din rca. Daca nu a notificat asiguratorul si dupa cum scrie in lege…contractul rca nu era incetat.
  In lege scrie asa:
  Contractul RCA inceteaza: la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoţită de documente justificative; la data la care vehiculul este radiat din circulaţie; la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.

  Răspunde
 49. Insa se pot complica lucrurile, cu toate ca poate nu a facut notificarea la asigurator.
  Pot aparea probleme cu regresul (intoarcerea asiguratorului impotriva vinovatului), impotriva noului detinator ce a cauzat accidentul…sau probleme cu identificarea detinatorului real al vehiculului, in legatura cu indeplinirea obligatiei sale de a se asigura.

  Răspunde
 50. In instanta.
  Asigurătorii RCA acordă despăgubiri şi în cazul în care persoana prejudiciată a procedat la repararea vehiculului avariat înainte ca asigurătorii să efectueze constatarea avariilor, dacă împrejurările, cauzele producerii evenimentului asigurat şi cuantumul pagubei rezultă din actele aflate la dosar. În acest caz, evaluarea avariilor și întocmirea procesuluiverbal de constatare se face prin coroborarea informațiilor consemnate în constatarea amiabilă de accident, în actele încheiate de organele de poliţie, de unităţile de pompieri sau de celelalte autorităţi publice competente, a informațiilor din documentaţia privind costul efectiv al reparaţiilor efectuate și depuse la dosarul de daună, precum și a propriilor constatări ale asigurătorului RCA rezultate în urma examinării reparaţiilor executate la vehicul, respectiv din investigaţiile privind dinamica accidentului. După deschiderea dosarului de daună și efectuarea constatării avariilor, asigurătorul RCA va elibera persoanei păgubite documentul de introducere în reparație a vehiculului. Pentru completarea dosarului de daună și stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului, asigurătorul poate realiza investigații suplimentare cu privire la accident. Stabilirea dreptului la despăgubire se face pe baza documentelor existente în dosarul de daună – constatare amiabilă de accident, acte eliberate de persoanele care au competenţe să constate accidentele de vehicule, înştiinţare, procesulverbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător sau alte mijloace de probă.

  Răspunde
 51. Ii vor baga malus fostului proprietar, iar dupa ce se termina cu regresul se va rezolva si cu clasele de B/M. Valoarea despagubirii nu ti se poate imputa in conditiile date, decat in instanta. El va reveni la clasa veche si tie iti vor baga malus.

  Răspunde
 52. Poti sa mergi la asigurator si sa le explici situatia si sa ii intrebi care ar fi solutionarea cea mai simpla pentru toti. Probabil ca iti vor spune si ei, sa platesti reparatia.

  Răspunde
 53. Exemplu…eu am cumpărat masina de la gigel,dar n am inscriso ,decat la primarie,asigurarea este pe numele lui Andrei, eu am făcut accident și am dat asigurarea lui Andrei ,pe cine afectează ?cei de la asigurări nu vor sa vorbeasca

  Răspunde
 54. La primarie e pe numele tau, deci. Pe Andrei il afecteaza, dar e complicata treaba. Asiguratorul o sa vada ca nu e proprietar si va face regres. La primarie esti tu, pe rca altul care nu are de-a face cu proprietatea…In plus, cine a emis rca-ul poate sa o incurce…si tu poate, daca nu ai acceptul sa folosesti datele cu caracter personal ale altei persoane…adica daca s-a emis polita in prezenta ta, nu a lui andrei…Toate sunt pe dos…
  Parerea mea, decat sa se incurce rau treburile prin instanta si finalul sa fie cu cheltuieli si mai mari si sa fie implicate mai multe persoane in incurcatura asta, poate si cu amenzi…mai bine platesti reparatia.

  Răspunde
 55. Daca e deschis dosarul de dauna, il retragi. Le zici ca nu mai folosesti rcaul si platesti tu reparatia. Cred ca retragerea dosarului, e cea mai buna solutie tinand cont de incurcatura.
  Se mai poate si asa, daca nu se retrage:
  „Dacă doriți să vă mențineți clasa de bonusmalus în cazul în care aveți înregistrate daune, prin contractul RCA puteți conveni cu asigurătorul posibilitatea răscumpărării, ceea ce înseamnă că veți suporta contravaloarea despăgubirii corespunzătoare evenimentului, dar nu veți fi penalizat prin aplicarea malusului.”

  Dupa ce rezolvi asta, masina o bagi in reparatie.

  Răspunde
 56. numai ca trebuie sa discuti si cu pagubitul…sa vrea. de fapt dosarul e pe numele pagubitului. trebuie mers la asigurator si intrebat cum se procedeaza ca sa se renunte la utilizarea rcaului. m-ai zapacit cu incurcatura asta. 🙂

  Răspunde
 57. De retras dosarul cred ca e cam greu, ca atunci pagubitul nu mai are garantia platii reparatiei si poate nu o sa fie de acord. Cred ca o sa fie cu rascumparare.

  Răspunde
 58. Cei de la asigurări,văzând aceasta încurcătură, I l cheamă pe asigurat sau pe șofer sau face o ancheta sa vadă eventualele nereguli

  Răspunde
 59. Mergi cu pagubitul si sa le zica ca vrea sa renunte la utilizarea rcaului. Nu cred ca e cazul de ancheta. Normal ar fi sa dea curs cererii pagubitului, caci ar simplifica treaba si pt. ei.

  Răspunde
 60. Nu stiu ce sa zic daca apuca sa-l despagubeasca cum se poate rezolva. Pe el o sa-l despagubeasca, dar dupa aia nu stiu cum o sa decurga lucrurile, daca o sa-ti propuna o cale de rezolvare. Poate te vor cauta ca sa-ti spuna sa platesti, ca sa nu se ajunga la instanta. N-am de unde sa stiu. Daca ei sesizeaza ceva, ar trebui sa ia legatura cu tine (sau andrei :)) si atunci vezi cum poti rezolva cat mai simplu. Tie (sau lui andrei :)) nu stiu ce acte ti-au cerut. E posibil sa-ti mai ceara, cand o sa vada ca pe talon e altcineva decat pe asigurare. Probabil vor cere actul de proprietate, sa vada daca polita e bine facuta…Doar cu cei de la daune se poate discuta. Daca nu, astepti si vezi ce se intampla…Totul e sa nu se ajunga in instanta si sa se poata rezolva amiabil. Eu n-am ce sa-ti mai zic. Ti-am scris ce poti face, ca sa rezolvi din fasa…in rest..nu pot sa ma pronunt.

  Răspunde
 61. Sunt curios de un lucru. RCAul a fost facut online sau la un birou? Caci daca emitentul rca-ului ar fi respectat procedura de emitere, nu s-ar fi ajuns aici. Cum sa faci un rca, pe un nume…care nu are nimic in comun cu proprietatea masinii?

  Răspunde
 62. Nu are cum sa nu vadă pentru ca șoferul sunt eu ,proprietarul e altul iar pe asigurare e altcineva …o harababura,mi e teama sa nu ne cheme în instanta pe toti

  Răspunde
 63. Ei pot sa descopere cine a emis-o, sa verifice pe ce baza, sa dea de cel din rca. Poate cel din rca, nici el nu s-a ocupat sa faca asigurarea. Poate a facut-o cel care a vandut masina si o fi picat vanzarea ei cu cel din rca. Sunt o groaza de poate…
  Cel mai simplu ar fi, tinand cont ca tu esti proprietarul, sa iti propuna plata reparatiei. Ca tu ai folosit acel rca si le-ai dat de lucru…depinde de cum vor sa rezolve. Pe ei ii va interesa in primul rand sa-si recupereze prejudiciul…

  Răspunde
 64. Pai da, ar fi cea mai simpla cale. Restul, e in bucataria lor…cum a fost posibil sa se emita o polita pe numele unuia care nu este proprietar. Se mai face asa ca sa se poata deplasa cu ea pana se inmatriculeaza, dar e gresit. Uite ce se poate intampla…Dialogul nostru, poate le arata si altora la ce riscuri se pot supune daca nu procedeaza bine.

  Răspunde
 65. Te rog sa ma tii la curent cu ce se mai intampla, dar in privat, pe live chat-ul din website-ul meu, caci este un caz mai aparte. Dai clic pe numele meu si te duce la website. Numai de bine!

  Răspunde
 66. Buna ziua,

  Se da următoarea situație: s-a vândut un autoturism fara fiscal, doar contract de vânzare-cumpărare simplu (proprietarul din varii motive nu poate oferi fiscal), acesta din urmă si-a dat acordul telefonic pt emiterea acesteia (acum nu mai recunoaște).

  Cumpărătorul văzând că proprietarul îl tot amăgește de câteva luni cu fiscalul și nu l da, vinde la rândul lui mașina.

  Cine are de suferit în această situație? Cum se poate rezolva? Oare daca se face contract de vânzare-cumpărare fara fiscal de către ambele părți și se face asigurare in vederea înmatriculării pe 60 zile , pe cumpărător, se anulează cealaltă polița pe vechiul proprietar?

  Răspunde
 67. Nici o polita de acest fel nu e ok. Asigurarea se face pe numele proprietarului si calitatea de propietar se obtine cand inscri masina in evidentele fiscale. Doar pentru numere rosii se poate face polita chiar daca inca nu ai inscrus-o la fisc. Politele emise daca nu esti proprietar, pot da complicatii mari in caz de dauna. Daca in 90 de zile de la vanzare, masina nu se inmatriculeaza, ea nu mai are drept de circulatie. Din pacate sunt multe cazuri de genul si se circula cu astfel de masini care se vand de mai multe oru, fara finalizarea procedurilor de inmatriculare si ultimul care a vandut masina si a radiat-o de la fisc, poate sa aiba probleme cu amenzi de rovinieta sau dauna si dupa ani de zile.

  Răspunde
 68. Asta daca in asigurare se folosesc tot datele lui. Daca se pun datele cumparatorului care nu are fiscalul, atunci in caz de dauna, asiguratorul despagubeste dar isi va recupera banii de la cel din asigurare.

  Răspunde
 69. Buna ziua,
  Am cumparat o masina pe 2 septembrie si as dori sa imi spuneti pasii ce trebuiesc urmati in vederea inmatricularii pe noul proprietar.
  Asigurarea este valabila pana in mai 2023 iar proprietarul mi-a lasat-o mie fara a anunta asiguratorul sa o anuleze.
  Itp-ul este si acesta valabil pana in iulie 2023( acesta nu se mai face presupun).
  Numerele auto le pot pastra si pe acestea ( masina are nr de CL iar eu sunt din IF).
  Cum trebuie procedat in continuare?
  Multumesc.

  Răspunde
 70. Daca fostul detinator al masinii a radiat-o din evidentele fiscale, trebuie sa o treci in evidentele fiscale pe numele tau in raza unde ai domiciliul, dupa care iti faci rca pe numele tau si depui actele pt. inmatriculare. Itp-ul ramane valabil.

  Răspunde
 71. Ok, si dupa ce o iau in evidenta pot face asigurarea in vederea inmatricularii.
  Pot face pe o singura luna dupa care daca schimb numerele, trebuie facuta alta corect?
  Termenul este de 30 sau 90 zile, ca am auzit mai multe variante precum ca acum ar fi 90.

  Răspunde
 72. Da, dar cel mai avantajos ca bani, este un RCA pe un an. Dupa ce vine talonul, se cere la asigurator emiterea unui duplicat rca, in care se trece numarul de inmatriculare si se valideaza cartea verde. Nu trebuie facut alt RCA. In 90 zile trebuie inmatriculata.

  Răspunde
  • Clar ca este mai avantajos pe un an doar ca din ce stiu la drpciv iti cere asigurarea pe noul proprietar cand te duci sa depui actele pentru inmatriculare si cum as putea face asta avand in vedere ca iau in calcul sa schimb numerele auto, ca asigurarea daca o fac se emite pe numerele auto actuale.

  • Sigur, te anunt.
   Deci sa inteleg ca perioada de 30 zile este pentru inscriere la taxe si impozite iar 90 zile perioada de inmatriculare la drpciv.

 73. Buna seara! Am un client care mi-a trimis contractul de vânzare-cumpărare, si vrea asig in vederea înmatriculării, dar contractul e din 2021la fel si impunerea. In plus, a avut deja facuta asigurare in vederea înmatriculării si nu a mai inmatriculat-o. Doreste sa o inmatriculeze săptămâna viitoare. Cum procedez in cazul acesta cu asigurarea?

  Răspunde
 74. Daca masina e inregistrata la fisc pe numele lui, poti sa-i faci asigurarea. El daca nu a inmatriculat-o in 90 zile, masina are suspendat dreptul de circulatie pe drumurile publice. E treaba lui. Dar daca la fisc apare pe numele lui, ii ceri dovada.

  Răspunde
 75. pt autoturismele aduse din ue ,care este perioada maxima pe care se poate face rca ,si daca se poate face fara inregistrarea proprietarului din brif,contract vinz/cumparare la primarie?

  Răspunde
 76. multumesc pt raspunsuri,am fost intrebat daca cineva face rca in vederea inmatricularii(nr provizorii)dar proprietarul nu merge la inspectorat dupa nr rosii(circula in continuare cu nr straine) si are un accident, rca are valabilitate? ,si daca cel care a emis-o are vreo vinovatie?

  Răspunde
 77. Este cumpărată SH din România.

  Si de exemplu daca as avea o mașină luată din alta țară si ma ocup eu si de înmatriculare, oare o pot face direct pe 12 luni?

  Răspunde
 78. Buna ziua,
  Un prieten a cumpărat o mașină, a scos numere rosii, dar s-a răzgândit si vrea sa o vanda pana la urma unui cunoscut. Asigurarea s-a făcut in vederea înmatriculării pe 12 luni, avand încredere ca o înmatriculeaza. Acum daca celui caruia o vinde o înmatriculeaza direct pe el, ce se întâmplă cu asigurarea?

  Răspunde
 79. Poate recupera diferenta de prima de asigurare, doar daca a inscris-o la fisc si obtine scoaterea din evidenta fiscala. Daca nu a inscris-o in evidenta fiscala…nu poate.

  Răspunde
 80. Buna seara,
  Se poate inmatricula o masina adusa din UE , scoase nr rosii pe viitor proprietar, dar viitorul proprietar vrea sa o vândă fara sa continue procesul de înmatriculare? Legal vorbind. Cumpărătorul vrea sa o inmatriculeze pe el, vânzătorul are doar nr roșii, nefinalizand intreg procesul de înmatriculare.

  Răspunde
 81. Cel mai bine este sa intrebati la un birou de inmatriculari. Factura de dincolo, nefiind pe numele viitorului proprietar…nu stiu. Ma gandesc ca daca se face cvc intre doi romani, celui care o cumpara ii trebuie fiscalul…si nu il poate obtine, caci nici cel care a luat-o din ue, nu a inscris-o la fisc. De aia zic, vedeti la un birou.

  Răspunde
 82. Buna ziua, am o întrebare care e putin off topic, dar la dvs am gasit mereu răspunsuri pertinente.

  Am un client, cunoștință de-a soțului, caruia i-am facut un rca si am trecut nr meu la datele lui, deoarece nu avea telefonul la el, eu nu aveam nr lui, era si foarte grăbit. Asigurarea a fost facuta in rate, eu l-am notificat in scris pe WhatsApp de fiecare data cand a avut rata scadenta, pot dovedi asta. Exista sanse sa am eu probleme?

  Răspunde
 83. Da, asta e problema, e restant de luna trecută. Eu l-am notificat la fiecare scadența, in scris pe WhatsApp, pot dovedi, doar ca asta a fost singura gafă a mea ca nu am trecut nr lui.

  Răspunde
 84. Nu e problema. Softul trimite notificari si prin email. Probabil primeste notificari si prin email, daca are. La noi asa se face. Daca nu plateste rata in termen si are dauna, o sa aiba de platit cam mult, o sa ajunga la complicatii. In plus, executarea…Nu poate gasi scuza ca nu a fost notificat, oricum are scrise pe RCA datele scadente. Deci, stati linistita. Faceti actualizarea gdpr cu emailul si telefonul lui.

  Răspunde
 85. Bună ziua,am avut mașină cu clasa b8 pe asigurare, după care timp de 1 an nu am mai avut mașină.Acuma mi-am cumpărat alta,deja înmatriculată… Întrebarea este dacă, polița de asigurare va vi trecută tot la clasa b8.Sper să nu o i-au de la 0:)))

  Răspunde
 86. Buna ziua,
  Am un client caruia din greșeală i-am pus pe polița numele vechi, dinaintea căsătoriei, am trimis la modificat, dar se pare ca pe luni v-a primi polița modificată. Poate circula asa?

  Răspunde
 87. Salut, vreau sa imi cumpar o masina, iar proprietarul are itp si asigurarea expirata, dar imi poate oferi fiscalul pe loc, din cate zice el, intrebarea mea este urmatoarea, pot sa fac asigurare pe 1 an si sa circul cu masina? iar dupa ce fac contractul de vanzare-cumparare si vreau sa ii schimb numerele de inmatriculare, trebuie sa fac iarasi asigurare ?

  Răspunde
 88. Buna ziua,
  Am un client care a cumpărat o masina adusa din Italia (talon italian), si dorește sa o inmatriculeze pe el. Oare ii pot face asigurarea pe 12 luni daca nu scoate numere roșii? Si inca un lucru, ce acte am nevoie in afara de talonul Italian si buletinul lui?

  Răspunde
 89. Normal, conform legii, trebuie asigurare pt. nr. provizorii, valabila 30 zile cu prelungire pana la 90 zile. Se poate emite si pe un an, daca are cineva incredere sa o emita, ca si-o inmatriculeaza definitiv in termen…

  Răspunde
 90. Buna dimineața!
  Se da următoarea situație: cineva a cumpărat o masina second-hand direct de la proprietar, cu fiscal , contract, anul trecut in februarie, totul in regulă. Cumpărătorul nu si-a impus masina inca . Mai mult de atat el dorește asigurarea pe vechiul proprietar, cu acordul acestuia. Cum sa procedez in cazul acesta? Se mai poate impune masina acum in baza aceluiași contract? Asigurarea din cate știu nu cred ca se mai poate pe vechiul proprietar, chiar daca acesta ar fi de acord, in caz ca a acos masina din evidențele fiscale, corect?

  Răspunde
 91. De precizat faptul ca acest cumpărător ar dori sa faca transcrierea acum , dar persoana pe care ar vrea sa o impuna nu se afla in tara (este vorba de tatal)

  Răspunde
 92. Daca noul proprietar nu isi inmatriculeaza masina in termenul legal de 90 zile de la achizitia masinii, masina nu mai are drept de circulatie pe drumurile publice. Daca e prins, suporta consecintele. El poate sa-si faca asigurarea pe numele lui, dupa ce si-o trece pe nume in evidentele fiscale, pe baza contractului de vanzare-cumparare. Fostul proprietar nu mai trebuie sa apara in asigurare.

  Răspunde
 93. Asta i-am spus si eu. Am primit actele dar am mai avut parte de o surpriză neplăcută. Talonul este pe cineva, in contractul de vânzare-cumpărare cu fiscal este altcineva, iar impunerea la Primarie este pe noul proprietar (pana la urma e impusa). Noul proprietar spune ca are toate contractele de înstrăinare

  Răspunde
 94. Daca e inscrisa pe numele lui in evidente, atunci e ok. Daca a depasit cele 90 zile, e riscul lui sa circule cu masina pana nu o inmatriculeaza. La inmatriculari ii trebuie polita pe numele lui la dosar.

  Răspunde
 95. Da, asta stiu. Doar ca eram in dubii pentru ca pe talon e primul proprietar, fiscal, contract alt proprietar, iar pe polița, noul proprietar. E un fel ciorba????. Dar exista contracte intre toți, aștept toate documentele

  Răspunde
 96. Buna seara!
  Cineva a dat masina cuiva din familie, iar proprietarul dorește sa l trec pe acel membru la utilizator. Il ajuta cu ceva in caz de dauna?

  Răspunde
 97. Buna seara! Se da următorul caz: mașină sh, se va termina cumpararea în câteva săptămâni însă a expirat asigurarea! In caz de asigurare nouă pe 1 an(plătită de noul proprietar) și dacă vechiul proprietar nu anunță asiguratorul că a instrainat-o se poate prelua pe numele noului proprietar după ce este înscrisă la taxe și impozite și se va inmatricula pe numele noului proprietar,având în vedere că asigurarea se face pe numărul de sașiu? Sau se poate face cumva ca și numele noului proprietar să apară undeva in polița de asigurări?
  Mașina a fost plătită în rate dar mai durează până se face contractul de vânzare cumpărare !
  Mulțumesc frumos pentru eventualele răspunsuri!

  Răspunde
  • Am înțeles! Dar mașina este deja la noul proprietar doar că încă nu este făcut contractul de vânzare cumpărare și nu este scoată din evidențele fiscale deci nu poate face asigurarea decât pe numele vechiului proprietar! Noul proprietar vrea sa circule cu mașina și să facă și asigurarea dar am înțeles că nu se poate pe numele lui acum! Exista vreo soluție până o scoate vechiul proprietar de la fisc să facă asigurarea pe numele lui? Sau sa figureze în vreun fel pe ea? Ori se poate transfera de pe un nume pe altul după ce este înmatriculată pe noul proprietar? Mulțumesc

 98. Salutare! Am o problema. Am vândut recent mașina (pe 01/02), iar pe data de 05/01 expira asigurarea. Mie mi s-a eliberat deja fiscalul, dar nu sunt sigur daca trebuie sa refac asigurarea (o lună) pentru nu a avea probleme in caz că noul proprietar face vreun accident sau nu. El, până nu face fiscalul, are posibilitatea să facă asigurare pe seria de șasiu? Iar eu, sunt „obligat” să-i ofer asigurare pentru a putea circula cu mașina?

  Răspunde
 99. Buna ziua,
  De ce acte este nevoie pentru a emite o asigurare in vederea înmatriculării pentru o masina adusa de dincolo (proprietarul masinii este roman, vrea sa aduca masina aici si sa o inmatriculeze tot pe numele lui).

  Răspunde
 100. Buna ziua,
  Am o situație ciudata. Am făcut o ofertă unui client nou, pretul dublu fata de anul trecut, clasa bonus a crescut de anul trecut pana anul acesta. Care sa fie cauza? Am verificat si polița veche crezând ca totuși sa fi fost ceva introdus greșit, dar nu. Am verificat si datele introduse de mine, totul corect. Si totusi de unde marirea aceasta?

  Răspunde
 101. Salut mar interesa daca. Am procurat o masina. Si baiatul mia dat fiscalul la momentul ce o inregistrez pe mine mai pot circula cu asigurarea fostului proprietar daca e valabila si am comunicat cu el sa mio lase

  Răspunde
 102. Salutare! Am o mare nelamurire. Vreau sa cumpar o masina de la cineva din acelasi oras. A spus omul ca imi da fiscalul pe loc. Masina e pe firma deci va veni cu factura. Asigurarea, nu. Cum transport masina din Berceni -sa zicem, pana in Aviatiei, in conditiile in care ea nu mai figureaza nicaieri? Ar fi aberant sa fiu nevoit sa cer platforma… Dar, mai stii?

  Răspunde
 103. Te duci sa o ridici cand ai asigurarea facuta. Ea nu-si produce efectele decat dupa ce ti-ai trecut masina pe nume la fisc. Regula e sa se emita numai atunci. Unii risca si isi fac inainte, dar in cazul unei daune se complica lucrurile.

  Răspunde
 104. Buna ziua, am o masina in folosinta care este pe numele altcuiva din familie dar de fapt este a mea, am trecut o din cauza unei banci dar acum s a rezolvat. Acum vreau sa o trec pe numele meu cu toate celelalte hangarale, dar mai a jumatate de an de rca platit, mentionez ca tot eu platesc asta, in acte persoana este titular dar sunt si eu trecut la utilizator. Cum pot proceda sa fiu in regula cu asigurarea,pot lasa pina expira sau se va vedea schimbul de proprietari intre institutii? Va rog sa ma invatati cum sa procedez, multumesc.

  Răspunde
  • Din momentul cand o treci in evidentele fiscale pe numele tau, iti faci rca pe numele tau. De pe vechea asigurare se poate recupera diferenta de prima de la data scoaterii ei de pe numele fostului proprietar, pana la data expirarii politei. Pentru asta, te adresezi celui la care ai facut asigurarea sau direct la asigurator.

 105. Buna ziua,
  Am următoarea speță, poate ma puteți sfătui: clientul meu a avut accident usor ieri, el fiind păgubitul, astazi au mers la un inspector de daune si s-a constatat ca vinovatul (angajat la societatea X), avea RCA dar era pe societatea de leasing, in condițiile in care transcrierea pe actualul proprietar Societatea X, este facuta de 2 saptamani. Ce se poate face in cazul acesta?

  Răspunde
 106. Dupa inchiderea contractului de leasing, noul proprietar poate beneficia in continuare de polita de asigurare RCA, in conditiile in care utilizatorul contractului de leasing devine noul proprietar al bunului ce ii face obiectul.

  Răspunde
 107. Salut.
  Daca vreau sa cumpar o masina din Ro si sa o aduc in Spania.
  Se poate conduce cu numerele vechiului proprietar pana in Spania unde va fi inscrisa?
  Trebuie inregistrata si pe Romania?
  Mersi.

  Răspunde
 108. Salut.
  Am o masina cu numere rosii pe 3 luni vavabile pe numele fostului proprietar dar asigurarea mi-a anulato. Am facut RAR-ul si am facut si o asigurare pe 1 an pe numele meu. Programarea la inmatriculari o am peste 3 saptamani. Pot circula cu masina asa daca numerele rosii sunt pe fostul proprietar si asigurarea pe numele meu?

  Răspunde
 109. Bună ziua, am un client cu o autoutilitară pe care a impus o la Primărie in anul 2021, pe care nu a înmatriculat o nici pana azi. Clientul dorește asigurare in vederea înmatricularii, in condițiile in care a avut deja făcută asigurarea in vederea înmatricularii de doua ori. Cum se procedează în această situație?

  Răspunde
 110. Poti sa o emiti fara probleme, dar sa-i spui ca sa o inmatriculeze si sa nu mai circule cu ea pana atunci, deoarece masina nu mai are drept de circulatie pe drumurile publice, deoarece nu a inmatriculat-o in termenul prevazut de lege, 90 zile. Daca-l prind, o sa suporte consecintele…

  Răspunde
 111. Da, o sa i spun sa isi faca transcrierea. Ma gândesc ca si la transcriere e aceeasi procedura. Acum am vazut ca am scris înmatriculare in loc de transcriere

  Răspunde
 112. Buna ziua! Am vandut acum 30 si ceva de zile o masina. In momentul in care am vandut-o am instrainat talonul catre noul proprietar. Am scos si fiscalul urmatoarea zi, dar asigurarea mai era valabila o luna de zile. Asa ca noul proprietar a circulat cu asigurarea acea. Apoi asigurarea a expirat. Sustine ca la primaria la care apartine au luat masina in evidenta. Dupa ce asigurarea a expirat a circulat cu masina provocand accident (din vina lui). Am inteles ca i-a fost retinut numerele de inmatriculare si talonul. Intrebarea este pe mine ma afecteaza acest lucru cu ceva anume? Intreb pentru ca a fost instrainat talonul si fiscalul oferit ,dar totusi…multumesc anticipat!

  Răspunde
 113. Daca nu ai anuntat Asiguratorul unde ai avut asigurarea, dauna o sa fie la tine. Trebuie sa anunti Asiguratorul ca ai vandut masina si o sa rezolve sa nu-ti apara dauna.

  Răspunde
 114. Buna ziua, am un client PJ caruia i-am facut ieri o asigurare pe o luna, clientul (cunoștință), nu avea talonul la îndemână doar cartea, astfel incat la seria CIV am trecut L123456, oare este vreo problemă?

  Răspunde
 115. Buna ziua am si eu o intrebare am cumparat o masina fara asigurare am facut asigurare pe serie sasiu pe numele meu in privinta inmatricularii iar cind sa facem actele de vanzare-cumparare nu a putut sa ia fiscal si ia-m oprit asigurarea si ia-m inapoiat masina la o saptamana a facut accident fiind inplicate 3 masini cu daune totale ,din auzite am inteles ca in legatura cu politia au rezolvat sa repare masinile pe asigurarea mea. Ce pot sa fac?

  Răspunde
 116. Mergi la societatea de asigurari la care ai facut RCAul si spune-le problema. Daca nu i-ai lasat asigurarea, nu vad cum sa se rezolve dauna cu asigurarea ta. Regula este ca RCAul se face doar cand este inscris in evidentele fiscale pe numele noului proprietar.

  Răspunde
 117. Buna ziua, in cazul in care emitem o asigurare RCA, iar conducătorul nu este acelasi cu proprietarul, trebuie trecut neapărat in polița? De exemplu am emis o poliță la Allianz si s a completat automat cu datele proprietarului la Conducător. Dar conducător este fiica proprietarului. Trebuie modificat?

  Răspunde
 118. Salut!
  Anul trecut, după 16 ani, am luat o mașină nouă, pe cea veche dând-o la RABLA.

  Vechea mașină era pe numele soției, noua mașină este pe numele meu. Astfel, eu am un cost de RCA cu clasa bonus B0, pe când soția avea bonus B8. Anul trecut am plătit 1000 de lei/an RCA, iar acum aflu că ar fi 1400 lei/an (cea mai ieftină).

  RCA după primul an a expirat acum câteva zile și caut să aflu cum pot să trec mașina pe numele soției, ca să putem beneficia de bonusul ei B8… Între timp mașina rămâne nemișcată!!!

  Dacă facem contract de VC are vreo importanță prețul? mi-e frică să nu se trezească cineva să-mi ceară impozit pe venitul din vânzare!… fiind doar aceeași familie, același cont de venituri și cheltuieli.

  După ce facem vânzarea și înainte de a merge la DRPCIV pentru noua înmatriculare, putem face RCA pe numele noului proprietar (adică soția) beneficiind astfel de bonusul ei, pentru a avea la dosarul de înmatriculare un RCA valabil care înțeleg că se cere acolo?

  Mulțumesc frumos pentru ajutor!

  Vreau să trec mașina pe numele soției pentru a beneficia de clasa ei de bonus

  Răspunde

Lasă un comentariu