Mi se pare ca regulile in cea ce priveste asigurarea RCA atunci cand vinzi sau cumperi o masina sunt cel putin ciudate. Sau poate imi scapa mie anumite aspecte, desi am tot cautat detalii pe acest subiect.
Sa le luam pe rand:
Daca vinzi o masina azi:
-Esti obligat sa faci contract de vanzare-cumparare: e normal, nici nu, nici cumparatorul nu are interes sa nu faca, contractul e cel care stabileste proprietatea si certifica schimbul intre persoane fizice
– Esti obligat sa scoti masina de la taxe si impozite in aceasi zi. Foarte important: in aceasi zi. Sunt putini care stiu asta, dar legea s-a schimbat de cateva luni si acum esti obligat sa faci asta. De fapt, data din contractul de vanzare cumparare trebuie sa fie aceasi cu data de pe documentul scoaterii de la taxe si impozite.
– Esti obligat, nu prin lege, dar de contractul cu asiguratorul RCA sa-i anunti cat mai repede ca ai vandut masina.
– Esti obligat sa completezi in talon la sectiunea „instrainat catre” numele cumparatorului si data. Practic, orice se intampla de atunci cu masina, cade in sarcina cumparatorului. Exceptie: RCA, dar vorbim mai jos despre asta.
Daca cumperi o masina:
– Esti obligat prin lege sa o inmatriculezi in maxim 30 zile de la data inscrisa in contractul de vanzare-cumparare. Daca nu faci asta, esti pasibil de amenda si retinerea talonului si al numerelor, daca esti oprit de politie in trafic.
– Esti obligat sa o treci in sarcina ta la taxe si impozite pe numele tau, acolo unde locuiesti.
– Nu esti obligat sa cumperi Rovinieta, daca fostul proprietar avea deja una valabila si care nu expira in mai putin de 30 zile. Aceasta e valabila, indiferent de proprietar, pe baza seriei de sasiu a masinii.
Ok, dar care e treaba cu Asigurarea RCA?
In primul rand, noul cumparator nu poate face asigurare pe numele lui pana nu trece masina pe numele lui la taxe si impozite. Nu poate face asta, e nevoie de stampila de la taxe si impozite pe fisa de inmatriculare, altfel nu poti. Legal, poate face asta pana in a 30-a zi de cand a cumparat masina. In timpul asta, singura varianta sa circule cu masina, e sa o faca in baza asigurarii pe care vechiul proprietar o avea. Dar, am zis mai sus. Fostul proprietar, are obligatia sa anunte asiguratorul ca a vandut masina. Nu stiu exact ce inseamna asta, n-am gasit informatia: asigurarea ramane valabila? se anuleaza?
Mai exista si varianta in care fostul proprietar are dreptul sa ceara rambursarea banilor de la asiguratorul RCA proportional cu durata pentru care asigurarea se anuleaza. In acest caz, asigurarea nu mai ramane valabila. Daca cumparatorul si vanzatorul nu s-au inteles, cumparatorul se poate trezi in situatia in care circula fara asigurare.
Vanzatorul nu are nici un inters sa-l lase pe cumparator sa circule cu masina in baza asigurarii pe numele lui. Orice se intampla in timpul asta, cade (din punct de vedere Bonus Malus) in sarcina lui. De ce ai face asta? Asigurarea RCA e legata intr-o mica masura de seria de sasiu a masinii, dar intr-o mai mare masura de persoana pe numele careia s-a intocmit.
Iata o situatie confuza, cu posibiliti de a genera probleme. Nu exista o lege care sa clarifice aceste aspecte. Sau exista? Eu n-am gasit. Poate ma lamuresc altii care detin mai multe informatii. Poate cineva care lucreaza in domeniu…
Lasă un răspuns