Digi (RDS) oferă FiberLink 10Gb/s, un abonament care costa 50 lei/luna.

„Spectaculos” e primul cuvânt care îmi vine în minte când vreau sa descriu pe scurt aceast anunț. Să ai, tu, ca utilizator, acasă, o viteaza la internet de 10Gb/s, e ceva ce pare desprins din viitor, numai ca viitorul, se întâmplă acum. Și mai spectaculos e prețul: 10 EUR/luna pentru acest serviciu. Foarte accesibil, pentru oricine. Am momentan abonamentul de 1Gb/s și plătesc 40 lei/luna, nu cred ca voi rezista tentației de a trece la cel de 10Gb/s, chiar dacă, practic vorbind, nu am nevoie de aceasta viteza.

Ganditi-va ca în acest moment, peste 99% din PC-urile cu care ne conectam la internet nu au placi de rețea suficient de rapide pentru acest abonament. Majoritatea PC-urilor actuale au placi de 1GB/s (aproximativ 8Gb/s, nu uitați de diferența MB/Mb, unde un 1MB=8Mb). În MB, noul abonament Digi înseamnă cam 1.25GB/s. Desigur, viteza asta nu e garantata, dar așa cum ne-a obosnuit Digi, probabil va merge la viteza apropiate de maximum.

Noua oferta va fi disponibilă începând cu luna Octombrie 2021, cu acoperire totala în Decembrie 2021 în București, iar în 2022 cu acoperire în toate reședințele de județ.

Pe langa asta, în ofertă va intra și un abonament de 2.5Gb/s, disponibil la 45 lei.
Cele 2 abonamente noi vor veni, cel mai probabil, cu routere noi în oferta, pentru a susține noile viteze de transfer. Un scenariu clar în care vei fi avantajat de viteza mai mare la internet, este acela în care ai multe echipamente în rețea (cel putin 10 conectate simultan), caz în care, banda mai mare va fi distribuita către aceste echipamente care fiecare vor avea alocată o cota mai mare de transfer. Wi-fi 6 devine și el cu adevărat util în astfel de scenarii.

Sunt curios de 3 lucruri în acest moment:
1. Ce motive au stat la baza acestei decizii pe care Digi a luat-o, prin lansarea acestei oferte. Nu cred ca era imperativ nevoie, poziția de lider al Digi pe acest segment nu cred ca poate fi contestata momentan. Poate e răspunsul lor, un contra-atac, la ultimele mișcări ale competitorilor, unde Orange a cumpărat acea parte din Telekom care se ocupa de internetul rezidențial, iar Vodafone a făcut același lucru prin achiziția UPC. Cu siguranță, atât Orange cât și Vodafone, vor ataca acest segment, poate ca Digi are informații mai exacte în acest sens. Dar, momentan, nu văd cum Orange sau Vodafone, pot contracara oferta Digi, care sunt net superiori pe toate serviciile, mai putin telefonia mobila. Nu poți ataca doar prin preț și mă îndoiesc ca Orange și Vodafone au infrastructura mai buna ca sa ofere ceva peste Digi. Cu atât mai putin la acoperire, unde clar stau mai prost.
2. Sunt curios cat a investit Digi in infrastructura (echipamente) ca sa poată susține acest abonament de 10Gb/s. Sunt de asemenea curios pe ce echipamente au mers, ce soluții/producători stau în spatele rețelei lor de internet. Acum câțiva ani Digi folosea foarte multe echipamente Huawei. Rețeaua lor era compusă în mare parte din Huawei cu câteva excepții în zona de Core, unde foloseau Cisco (core = partea centrală a rețelei, unde sunt centralizate toate conexiunile și tot traficul și unde este făcut managementul traficului). Echipamentele Huawei și-au făcut bine treaba, multi ani. Ele au stat la baza succesului Digi, servicii bune la costuri scăzute. Diferențe de costuri între echipamente Huawei și Cisco similare ca performanta, sunt destul de mari. Acum, știm povestea cu Huawei care are niște interdicții în România. Nu știu dacă exista anumite echipamente, o categorie, care sa fie sub interdicție. Nu știu dacă zona asta de switching sau routing e exclusă, dar bănuiesc ca nu.
Cred ca e exclusă posibilitatea ca Digi sa meargă pe infrastructura veche, trecerea la 10Gb/s e un salt important și asta în contextul în care traficul de internet a crescut oricum în ultima vreme odată cu serviciile de streaming video și audio tot mai bune și mai multe. Un upgrade al rețelei cred ca a costat ceva, nu putin, cu atât mai mult cu cât, dacă au mers pe soluții Cisco, prețurile nu sunt tocmai mici.
3. A 3-a curiozitate: oare ce-or simtii nemții (și vesticii) când vor afla ca nea’ Ion din România are internet de 10Gb/s acasa cu 10 EUR/luna 🙂 Știți ca Germania e pe la coada clasamentului când vine vorba de viteze la internet. Și nu vorbim de cei săraci din Germania, ci de toți. Nici cu bani multi nu poți avea viteze bune la internet. Pentru ca nu au infrastructura necesară pentru asta. Pare un paradox, sa fim atât de mult peste nemți la un capitol, și nu la orice capitol, ci la unul din tehnologie. Dar e un sentiment plăcut, pana la urma! 🙂

digi fiberlink abonament
Digi, internet la 10 Gigabiți pe secunda

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

6 comentarii la „Digi (RDS) oferă FiberLink 10Gb/s, un abonament care costa 50 lei/luna.”

  1. pentru curiozitatea 2: Infrastructura este aceeasi. Lucreaza pe alte lungimi de unda pe aceleasi fibre si splitere. Doar adauga un card nou in echipamentele actuale si le introduc intrun combiner. Este extrem de ieftin sa faci asta ca ISP daca ai infrastructura. Terminalele ONU/ONT (ce se pune in caza omului) in schimb costa.
    pentru curiozitatea 1: in telecom nu prea mai ai ce altceva sa oferi. Au crescut viteza ca prin marketing sa faca diferenta. Orange / Vodafone au bani sa faca promotii ani de zile si sa le ia clientii. Asa se asigura ca nu va exista o migrare.

    Răspunde
  2. Buna, am abonamentul Fibelink 1000 de la Digi și odată cu reînnoirea contractului, doresc sa solicit instalarea noului router Tp-Link Wi-Fi6 cu chirie. Acest lucru implica și schimbarea ONT pt un internet de calitate?

    Răspunde
  3. Buna, am abonamentul Fiberlink 1000 de la Digi și odată cu reînoirea contractului, doresc sa solicit instalarea noului router Tp-Link Wi-Fi6 cu chirie. Acest lucru implica și schimbarea ONT pt un internet de calitate?

    Răspunde

Lasă un comentariu