Autorizatie provizorie de circulatie – modificari incepand cu 18 iulie 2016

Statul roman mai da o lovitura pe piata inestimabila a prostiei si abuzurilor fata de cetateni. Azi am aflat cu stupoare ca, desi mai aveam dreptul la un rand de numere rosii (autorizatie provizorie de circulatie de 30 zile), guvernul nostru a dat o ordonanta de urgenta prin care ne-a suspendat brusc acest drept.
Pe scurt: la achizitia unui autoturism, pana la inmatricularea lui permanenta, aveai dreptul la 3 autorizatii provizorii de circulatie de cate 30 zile. Incepand de ieri 18 iulie 2016, mai ai dreptul doar la 30 zile in total.
Bun, nu ma deranjeaza masura in sine, nu discut acum daca e buna sau nu. Dar cum pui in aplicare astfel de decizii? Azi le dai, azi intra in vigoare? Nu anunti, nu dai oamenilor posibilitatea de a-si planifica timpul si activitatile in functie de noua masura? E normal sa afli la ghiseu de ea?
In cea ce ma priveste, toate planurile mi-au fost date peste cap.

Guvernul tehnocrat se dovedeste cel putin la fel de idiot precum celelalte. In institutiile astea sun oameni atat de idioti incat e greu sa prevezi pana unde pot merge cu masurile abuzive.

Am facut o poza a documentului cu pricina si atasez textul legii mai jos. Nu il cautati in alta parte ca nu-l veti gasi.

Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1501/2006 privind procedura inmatriculari,intregistrari,radieri si eliberarea autorizatiei de circulatie provizoriesau pentru probe a vehiculelor publicat in Monitorul Oficial nr.941 din 21 noiembrie 2006 modificat si completat de catre: ORDINUL nr.168/2010, ORDINUL, nr 2039/2010,ORDINUL nr 148/2016 si ORDINUL nr. 61/2016

Capitolul III Autorizarea provizorie pentru circulatie a autovehiculelor si remorcilor

Art. 15 (1) Pana la inmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competente potrivit art. 1 alin. (2) autorizeaza provizoriu circulatia autovehicolelor si a remorcilor neinmatriculate, pentru o perioada ce nu va putea depasi 30 zile, dar nu mai mult de data la care expira asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
(2) Vehiculului caruia i s-a acordat autorizatie de circulatie provizorie in conditiile prevazute la alin. (1) i se pot atribui succesiv, in aceleasi conditii, mai multe autorizatii provizorii care nu pot cumula mai mult de 90 zile, cu conditia achitarii tuturor taxelor si tarifelor legale necesare inmatricularii,inainte de eliberarea urmatoarei autorizatii.

Taxele necesare inmatricularii sunt prevazute la art. 7 din acelasi act normativ:

(1) Inmatricularea permanenta sau inmatricularea temporara se efectueaza pe baza urmatoarelor documente:
(b) viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale
(h) dovada efectuarii formalitatilor vamale de import definitiv sau temporar pentru inmatricularea temporara, in cazul autovehicolelorsi al remorcilor dobandite din strainatate, in cazurile prevazute de lege, in original sau copie legalizata a acesteia;
(i) dovada platii taxei de inmatrculare, stabilita potrivit legii;
(j) dovada platii timbrului de mediu
(k) dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare;

numere rosii


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

50 de comentarii la „Autorizatie provizorie de circulatie – modificari incepand cu 18 iulie 2016”

 1. Buna seara, in situatia in care am luat o data numere rosii si acestea au expirat ce pot face? Pot plati toate taxele de inmatriculare si dupa Rar-ul? Pt ca in conditiile astea nu pot ajunge la rar decat pe platforma? Aveti idee cum pot sa fac? Multumesc.

  Răspunde
 2. In cazul in care ati avut numere rosii o data si au expirat, mai puteti lua un rand de numere rosii doar daca aveti tot dosarul complet pentru inmatriculare. Adica, RAR facut, asigurare pe minim 6 luni platita, taxa de mediu platita la ANAF, masina luata in evidenta la taxe si impozite, taxa de 60 lei platita la taxe si impozite. Asta e singurul caz in care se pot lua alte numere rosii, dar avand dosarul gata pentru inmatriculare, nu merita. Poate doar pentru faptul ca numerele rosii le ridici pe loc iar celelalte numere sunt gata in vreo 4 zile.
  In cazul asta, la RAR trebuie dusa masina pe platforma. Si eu am patit la fel.

  Răspunde
  • Cata bataie de joc. Multumesc mult. O recomandare de firma pentru platforma? Ideea e ca eu trebuie sa o bag o tura si in service. 🙁

  • N-am salvat numarul celui care m-a dus cu platforma. Doar ca info, m-a costat 200 lei dus intors. Mie mi s-a parut un pret bun, sunt si altii care cer 3-400 lei.

  • Foarte curios, 4 zile pentru numerele de inmatriculare? Asta poate in Bucuresti, dar din cate stiu, numerele se elibereaza maxi a doua zi dupa depunerea actelor la politie. Am inmatriculat 2 masini, deci nu vorbesc fara sa cunosc.

 3. Salut,
  din cate stiu Prefectura Bucuresti se ocupa de aceste legi. stii ca pana acum 2-3 ani se putea circula si implicit cumpara masina si rula din Germania prin restul EU fara TUV (ITP) – ghici ce – masinile cu TUV sunt mult mai safe decat cele fara.
  Nu vad sensul pentru care lumea se supara cand avem doar 1 luna de stat si reparat masina. intr-adevar… ar fi trebuit sa nu fim constransi, insa cred ca sunt multi care au abuzat de numerele provizorii.
  Plus ca in momentul in care ai numere provizorii nu iti trebuie decat 1 luna rca, nu iti trebuie itp (ceea ce nu e ok pentru unii dintre noi) si nu platesti rovinieta.
  Problema nu este cu faptul ca avem doar 1 luna. cred ca problema majora se afla inauntru la ghiseele DPRICV unde sunt putine birouri pentru inmatriculari.

  Numa bine.

  Răspunde
 4. Am urmatoarea situatie,masina o am de la un dealer de noua(0 km)din decembrie 2013.Am.ridicato din parcul lor in august 2014 cind an venit in tara(in concediu) luind 1-ul rind de nr.rosii valabile 30 de zile.M-am intors la munca peste ocean,revenind in tara in 2015(tot in concediu),cind am luat al 2-lea rind de numere rosii.Acum in septembrie 2016 an revenit pot lua al 3-lea rind de nr,am inteles ca sa schimbat legea ,ce am de facut(in ce situatie sunt)(pot face iunmatricularea definitiva)

  Răspunde
 5. Stiati ca una Cristina este reprezentanta firmelor fantoma care eludeaza statul cu tva-ul privind cumpararea de masini la licitatie din Europa in scop de revanzare.Se baga in fata la toate ghiseele de la Pipera si ia numere rosii contra unei spagi de 50 Lei.Este pe manevra cu toti salariatii de acolo si o primesc in fata.Nu cumva primesc si ei ceva de la ea la numeroasele dosare care ea le depune zilnic ? Va spun eu ca da.Tacem ca prostii.Acolo la Pipera repectiv DRPCIV este cea mai mare mafie posibila.De ce nu se cere dovada achitarii TVA-ului la masinile aduse pe firmele fantoma ? De ce se accepta decat un certificat fiscal comun ca fiind ptr fond de marfuri si nu se cere certificat fiscal individual la fiecare masina.Oare toate masinile cu probleme la acte prin care s-a eludat statul roman cine le-a inscris in circulatie? Va spun eu ca mafiotii de aolo de la DRPCIV.Daca nu le-ar inmatricula ar usura si treaba Anafului care este pe urma prejudiciatorilor.O data inmatriculate se pierde urma la tot.Ei asta si vor.Niste mafioti mana in mana cu infractorii.O sa vedeti ca o sa se demonstreze asta in curand si imi veti da dreptate.Concluzia : Au redus la un singur rand de numere rosii provizorii pentru cumparatorii de buna credinta a acetor masini ca sa le inscrie cat mai repede si ptr a se pierde urma actelor de prejudiciu al statului roman.Va spun eu ca acesta este motivul.Cumparatorii de buna credinta intra in aceasta caracatita fara voia lor deoarece este tentanta oferta acestor masini second fiind mult mai ieftine decat pretul zilei iar Mafia Prospera. vertiginos.

  Răspunde
 6. Este adevatat ca se pot obtine numere valabile doua saptamani si in acest mod poti lua doua randuri pentru ca valabilitatea lor nu depaseste o luna?

  Răspunde
  • Din pacate nu cred ca se poate! Astazi am facut rar-ul. A trebuit sa iau o platforma sa duc masina. Aveam primele numere provizorii expirate…. Legi de…..

 7. Eu vreau sa cumpar o masina care a fost adusa pe trailer (cumparata din olanda la licitatii). Vanzatorul mi a spus ca actele se vor incheia direct intre mine si o pers juridica (cea care a adus masina) si ca numerele rosii de pe madina sunt expirate dar el le a luat pe doua saptamani pentru ca,cumpărătorul sa isi mai poata lua un set pe doua săptămâni. Imi pare f ciudat.

  Răspunde
  • Cel mai bine in acest caz ar fi sa ia el autorizatia provizorie si faceti actele dupa. Eu ma indoiesc ca se poate…
   Altfel, daca chiar face asta, trebuie sa faci imediat programare la RAR ca sa poti merge in cele 2 saptamani acolo.
   Ai grija cu actele. Trebuie sa iei de la el documente de import auto (trailer sau pe roti), documentul primei inmatriculari in tara de origine, documente despre firma lui legate de tva si fiscale, factura cu care el a cumparat masina. Cauta pe net cu atentie documentele de care ai nevoie.

 8. Salut, am urmatoarea situatie. Am cumparat un golf 5 cu numere provizorii din jud Brasov care intre timp au expirat. Intrebarea este daca mai pot lua inca un set de numere rosii pe Bucuresti unde locuiesc?

  Mersi

  Răspunde
 9. E uimitor, dar aceasta regula, cu un singur rand de numere provizorii este valabila DOAR pentru Bucuresti (nu stiu exact daca si pentru Ilfov), dar in restul tarii iti poti scoate trei randuri de numere provizorii!!! Verificati inainte!
  Legat de faza cu „regula a fost data pentru a favoriza infractiunile din comertul cu masini second” este total ilogica: daca iti iei o masina, ce rost are sa nu o inmatriculezi imediat? Cine ar sta cu ea pe numere provizorii daca o iei pentru tine?!
  Parerea mea ca noua masura ingreuneaza acest comert – ganditi-va ce inseamna sa se inmatriculeze nu una ci zeci de masini, sa se ia toate cozile la rand. Si cum vanzarile de masini noi sunt foarte slabe, atunci se cauta sa se puna bete in roate celor second – vezi si introducerea taxei de mediu…
  Adevarul este insa ca aceste reguli lovesc pe toata lumea, iar modul in care ele sunt date este halucinant..
  O zi buna!

  Răspunde
 10. Chiar este intrata in vigoare aceasta modificare a legii? Eu nu an gasit-o nicaieri. M-am uitat si pe monitorul oficial. Poate nu am cautat bine. Multumesc

  Răspunde
  • Pentru Bucuresti, da, sigur. Pentru restul tarii… vad ca altii zic mai sus in comentarii ca nu ar fi valabila. Nici eu nu am gasit nimic, asa ca am cerut la DRPCIV un document in acest sens si mi-au dat documentul de mai sus din articol.

 11. Hmm.. o sa ma interesez si eu in Piatra Neamt. Vineri imi expira numerele provizorii de Germania si ar trebui sa scot primul rand de nr rosii. Va tin la curent! 🙂

  Răspunde
 12. Autorizaţia de circulaţie provizorie
  (art.15 din Ordinul MAI nr.1501/2006)
  Până la înmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competente – autorizează provizoriu circulaţia autovehiculelor şi a remorcilor neînmatriculate, pentru o perioadă ce nu va depăşi 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
  DOCUMENTE NECESARE:
  a) cererea solicitantului;
  b) dovada încheierii unei asigurări obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de autovehicule, în termenul de valabilitate a acesteia, pe numele solicitantului;
  c) dovada plăţii taxei de autorizare provizorie a circulaţiei – 8 lei (vezi şi secţiunea Taxe şi tarife);
  d) copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
  e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie, sau, în cazul persoanei juridice, documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;
  f) dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu număr provizoriu – 40 lei (se achita la ghişeu);
  g) dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie – 13 lei (vezi şi secţiunea Taxe şi tarife);
  h) copia declaraţiei vamale pentru vehiculele provenite din afara UE la care se solicită înmatricularea în România, cu excepţia primei autorizări.
  Vehiculului căruia i s-a acordat autorizaţie de circulaţie provizorie – i se pot atribui succesiv, în aceleaşi condiţii, mai multe autorizaţii provizorii care nu pot cumula mai mult de 90 de zile.
  Autorizaţia de circulaţie provizorie dă dreptul titularului acesteia de a circula numai pe teritoriul României.
  Autorizaţia de circulaţie provizorie şi plăcile aferente se eliberează pe loc la ghişeu.

  ASTA AM GASIT PE SITE UL DRPCIV CU PRIVIRE LA INMATRICULAREA PROVIZORIE …. DECI ….

  Răspunde
 13. Am aflat si eu asta cu numerele provizorii acum cateva zile cand am fost in Pipera sa scot al 3-lea rand de numere. Acum ai dreptul sa scoti doar primul rand de numere rosii fara a plati taxa de mediu. Deci cei care sunt in aceasta situatie trebuie sa mearga cu platforma la RAR si dupa sa plateasca taxa de mediu… Dar nu inteleg ce rost mai are sa-ti scoti numere rosii daca platesti taxa de mediu…. Romania…

  Răspunde
  • Nu trebuie sa ai doar taxa de mediu platita, trebuie sa ai tot dosarul pentru inmatriculare gata (asigurare, taxa de mediu, taxa care se plateste la administratie sector, etc… tot dosarul). Normal ca nu mai are rost sa iti iei numere rosii. Nu are logica, dar ce te mai poti astepta de la astia… La ei logica e peste puterea lor de intelegere.

 14. Salutare! A reusit cineva sa clarifice acest subiect? Pana la urma este posibila scoaterea unui singur set doar pentru cei din Bucuresti? Sau pentru toate judetele?
  Multumesc frumos!

  Răspunde
  • Doar pt Bucuresti si Ilfov . Eu am scos al doilea rând de nr provizori in Craiova . Iti trebuie doar un contract de vânzare cumpărare cu cineva din alt oraș ….iar restul este aceeași procedura !! Succes

  • Angela sa inteleg ca fac un contract vanzare cumparare cu cineva din alt oras,apoi cand vreau sa o inmatriculez definitiv mi-o vinde mie din nou?
   Mie imi expira azi nr rosii de Germania.
   Si in ideea vehiculata de scoatere a taxei de mediu,mi-ar trebui 2 seturi de nr rosii.

 15. Poate sa mi spuna cineva daca stie ,am facut Rar’ul si peste o luna imi expira,am scos toate 3 randuri de nr rosii… daca legea nu e promulgata pana la expirarea rar care e valabila 60 zile,,,trebuie sa trec din nou prin rar?? multumesc anticipat!!!

  Răspunde
  • Am inteles din ce au zis altii mai sus ca regula cu un singur rand de numere rosii e doar in Bucuresti. Asa ca, cel mai probabil poti lua alte numere rosii. Pentru a fi sigur, poti da un telefon la inmatriculari la tine la judet.
   In ceea ce ne priveste pe noi astia din Bucuresti, se pare sa suntem mai prosti, altfel nu inteleg cum poti aplica reguli diferite bazate pe criterii geografice. S-ar incadra la discriminare chestia asta, dar nu poti face nimic, ca asa e in tara asta: tacem si inghitim toate cacaturile pe care ni le livreaza idiotii care ne conduc.

 16. Buna seara! Am si eu o intrebare. Am achizitionat o masina din salaj cu primul set de numere rosii facand pe loc contract de vanzare cumparare. In perioada aceasta am facut rar-ul si am inregistrat masina la fisc.Numerele de salaj au expirat, eu fiind din Prahova, mai nou, nu se mai pot elibera 3 seturi de numere.Avand posibilitate de a mai scoate un rand de numere din Salaj as dori sa stiu daca as intampina probleme la inmatriculare, stiind ca pe brief se tine evidenta numerelor provizorii.Multumesc!

  Răspunde
 17. Am citit niste zvonuri in presa ca s-ar renunta la taxa de mediu din 2017. Asta a fost si una din masura promovata de partidul ce tocmai a castigat alegerile parlamentare. Sunt curios daca cunoaste cineva mai in detaliu acest aspect.

  Răspunde
 18. Buna imi poate spune cineva daca trebuie sa returnez nr rosii dupa ce au expirat (mentionez ca nu pot face imatricularea acum).este o problrma dacainca le detin pana la inceperea procedurilor de imatriculare?

  Răspunde
  • Nu trebuie sa le returnezi. Dar dupa ce expira nu mai ai voie sa mergi cu masina, nici macar tractata. Singura metoda de a merge cu masina undeva e platforma.

 19. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare. Mie mi-a expirat certificatul de autenticitate si ca sa inmatriculez masina definitiv tb sa merg din nou cu ea la RAR.
  Pentru ca nu vreau sa apelez la platforma as vrea sa iau al 2-lea set de nr rosii.
  Aveti ideea daca dupa 01 febr 2017 , cand iese taxa auto, ma pot prezenta la Pipera si sa obtin al 2-lea set de nr rosii pe baza tuturor celorlalte acte pt inmatricularea definitiva pe care le am (mai putin taxa de timbru= care oricum iese si certificatul de autenticitate = care nu mai e in termen).
  Vreau sa iau al 2-lea set de nr rosii,sa ma duc la RAR sa imi dea inca o data autenticitatea si sa imi inregistrez definitiv masina.
  Art 15 din Ordinul din 2016 se refera doar la „taxe” si „tarife” pt setul 2 de nr rosii. Intra aici insa si dosarul complet cu toate actele ca pt inmatricularea definitiva (cu tot cu RAR)?
  Ca parere aveti?
  Va multumesc.

  Răspunde
  • Trebuie dosar complet pentru a obtine al 2-lea set de nr rosii, inclusiv certificat RAR valabil. Platforma e singura varianta. Pentru confirmare, cel mai bine e sa sunati la informatii DRCPIV, poate s-au lovit aia la cap si vor incepe sa faca fapte bune si logice…

 20. Buna ziua,
  Am o masina radiată din Germania, care nu a fost niciodată inmatriculata in Romania.
  Pentru obtinerea numerelor provizorii trebuie sa fac CIV-ul sau este necesar doar la inmatricularea definitiva?
  Eu am in prezent actul de vanzare cumpărare si brif-ul mare si cel mic.

  Răspunde
 21. Bună ziua, am o mașină cumpărată din Cehia, la RAR a fost găsită cu alertă de clonă in slovacia.eu am documente de la poliția cehă , că mașina mea este cea autentică, până la elucidarea cazului pot obține autorizația de circulație provizorie conform unei legi?

  Răspunde

Lasă un comentariu