Este ilegală creșterea prețului la benzina si motorina?

Exista în discuție acum asta cu benzinariile și cu crestrea prețului la benzină și motorină. Și cum guvernul a trimis controale să-i amendeze pentru că au crescut nejustificat prețurile.

Cum se calculează prețul la benzina si motorina

Benzinariile sunt companii private, prin urmare, primul lucru la care te gândești e că ei își pot stabili prețurile după niște criterii ale lor, asta dacă nu exista o lege care să impună anumite restricții, cum ar fi, de exemplu, legea care impune prețuri fixe la anumite alimente. Din cate stiu lege nu există pentru combustibili, iar criteriile de stabilire a prețului au la bază prețul net, taxele și apoi marja de profit. Iar marja de profit, ca în orice business, într-o piață liberă, se stabilește pe baza cererii și a ofertei. Radu Dumitru are un articol bun azi despre cât reprezintă taxele și prețul țițeiului din prețul final al benzinei și motorinei.

Prețuri impuse prin lege?

Am auzit însă o alta variantă a felului cum sunt calculate prețurile la benzina si motorina. Nu stiu dacă se aplică aici, dar există și varianta în care, o companie își stabilește prețul de vânzare anticipat, la momentul recepției produsului în stoc și nu are voie să schimbe prețul de vânzare atâta timp cât vinde produsul cu acel cost de achiziție. E o discuție mai complexa aici despre contabilitate și taxe percepute de stat, nu mă pricep și nu garantez informația de mai sus. Asta ar fi singura variantă în care cei trimiși în control ar putea să justifice amendarea acestor companii, altfel nu văd motive.

Cum rămâne cu cei care au cumpărat în bidoane de plastic?

În alta ordine de idei, un lucru mi s-a părut foarte ilegal ieri, despre care s-a vorbit foarte puțin. Acei oameni veniți în benzinarii cu bidoane de plastic și orice alte recipiente că să le umple cu benzină sau motorină. Mulți au fost filmați minute în șir de televiziuni. Cum au fost ei lăsați în pace să umple acele bidoane de către reprezentanții benzinariei? Știm clar că asta e ilegal și periculos. Nu i-a atenționat macar cineva. Nimeni. Asta mi se pare cel mai grav în tot ce s-a întâmplat aseară.

Crestere preturi benzina si motorina
Crestere preturi benzina si motorina

Citeste si…

Lasă un comentariu