De ce mi-am luat MacBook Pro cu M1? Și un prim feedback.

Va spun direct: pentru ca a devenit o aventura zilele astea să-ți faci un PC performant din componente. Iar produsele Apple, așa scumpe cum sunt ele, dintr-o data nu mai par la fel de scumpe, iar în plus, vin cu niște avantaje puternice fata de ce oferă un PC clasic.

Motive achiziție MacBook Pro M1

Sunt în principal 2 motive pentru care vrei un PC performant. Cel putin asta se aplica unui număr foarte mare de utilizatori, dar sunt convins ca exista și nișe pe alte categorii.

  1. Vrei sa faci Gaming. E simplu, ai nevoie de o placa video buna. Succes cu partea asta. Chiar dacă ai noroc sa găsești una, trebuie sa te Pregătești sa dai pe ea peste 7000 lei. Dacă vrei ceva din top, te duci lejer la peste 10000 lei. Și asta nu e tot. Ai nevoie de un procesor bun. Si aici sunt ceva probleme, desi nu foarte mari ca la plăcile video. Si uite așa, idea de a-ți construi un PC de gaming moare din start dacă nu ești milionar.
  2. Lucrezi cu aplicații grafice, editare video. Și în acest caz ai nevoie de un PC foarte bun. Sa zicem ca aici ai putea sa mergi pe o varianta mai ieftină la placa video, dar vei investi mai mult într-un procesor. Vei avea nevoie de mai multa memorie RAM și categoric mai multa memorie pentru stocare. In functie de nivelul la care sunt nevoile tale, poți sa ieși mai ieftin sau mai sump decât în cazul unui PC Gaming.

Si iata, așa ajunge un Apple MacBook sa nu mai fie așa scump. Știu, o sa ziceți, pai ce faci cu Gaming-ul? Ca Apple nu e un PC de Gaming. E corect! Ne mutam în cloud. Gaming în cloud. Știu, nu e aceasi experiență. Dar nici nu e de neluat în seama. Google Stadia, Geforce Now. Eu unul asta am făcut. Si am ales GeForce Now. Asta pentru ca am ceva jocuri adunate în Steam și ca pe alea le pot juca deja. Orice joc cumpăr, rămâne acolo. Atunci când se va termina nebunia asta cu prețurile și vom avea din nou acces la hardware ieftin, voi putea folosi toate jocurile din Steam pe PC. Lucruri care nu sunt valabile la Google Stadia. Din punct de vedere tehnic, Stadia Vs GeForce now, nu intru în detalii. Ambele sunt la un nivel bun. Mai sunt ceva diferențe de disponibilitate a jocurilor.

Jocuri pe MacBook Pro? Da, se poate.

Deci la punctul 1, Apple MacBook sau Apple Mac Mini sunt alternative, desi nu cele mai bune, pentru ca Gaming în cloud poți face practic cam pe orice PC, orice laptop. Dar Apple devine foarte interesant pentru punctul 2: editare video, grafica. Aici procesorul M1 pe arhitectura Arm este deja dovedit ca fiind foarte bun, în multe cazuri chiar peste un i9 (din gama mobile) de la Intel. Sunt mii de review-ur pe YouTube despre cât de performante sunt aceste echipamente în editare video, photoshop, etc…  Chiar iti faci treaba cu ele, poate nu sunt top of the top, dar sunt mai mult decât decente.

Astea sunt motivele pentru care am trecut pe un MacBook Pro cu M1. Am ales varianta cu 16GB Ram și stocare 512 SSD. Mi-am luat pentru stocare aditionala un SSD extern Samsung T7 de 1TB, care oferă suficientă viteza sa poți edita direct de pe el. Dacă faceți editare video, proiecte mari, complexe, e recomandata varianta cu 16GB RAM. Merge si pe 8GB, dar în editare video sistemul de operare va folosi ca Swap pentru memorie SSD-ul. Asta nu e recomandat pentru ca: 1 – nu e la fel de rapid ca memoria RAM și 2 – SSD-urile au ca durata de viață un număr limitat de scrieri și rescrieri de date pe ele.

Ce mi-a placut pana acum la MacBook Pro M1

Aproape tot. E o experianta aparte. Totul merge instant. Totul este intuitiv. Se integrează perfect cu alte dispozitive Apple. Am regăsit direct pe MackBook tot ce navigasem (internet) pe iPhone. Doar prin faptul ca m-am logat cu contul Apple. AirPods merg foarte bine. iCloud o sa fie noua mea platforma de stocare (după ce Google a decis sa ceara bani pe Google Photos). Preturile sunt similare, dar am mai mare încredere în ce oferă Apple pe partea de privacy.

Ce nu mi-a placut

Exista și aici ceva: folosesc un mouse bluetooth și se pare ca sunt ceva probleme cu felul în care faci scroll în paginile de internet, valabil mai mult pe Safari și Chrome, mai putin în Firefox. Adică, acest scroll este foarte ciudat, nu este smooth așa cum merge de exemplu când folosești trackpad-ul laptopului. E o problema cunoscuta de ceva vreme, dar văd ca Apple n-au rezolvat-o încă, Și e surprinzător pentru ca, între timp, au apărut deja niște aplicații mici, care sunt pe bani și care chiar rezolva asta. Dar astept, nu e ceva cu care sa nu pot sa trăiesc. Nu-mi pun aplicatia aia pentru ca nu e disponibilă în App Store și la instalare ea cere niște drepturi destul de avansate în sistemul de operare, nu am încredere.

Si mai e ceva ce nu-mi place: MacBook Pro are 2 porturi Thunderbolt. Sigur ai nevoie de un multiplicator de porturi bun ca sa poți conecta la el monitoare externe și alte echipamente. Deci mai bagi niște bani ulterior.

Una peste alta, oricum e o investiție care merita, mai ales în contextul actual în care alternativele pentru PC-uri performante cu Windows sunt foarte scumpe.

Apple MacBook Pro M1 review in romana
MacBook Pro M1 16GB 512 SSD

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

5 comentarii la „De ce mi-am luat MacBook Pro cu M1? Și un prim feedback.”

Lasă un comentariu