Am facut upgrade la placa video: cum e trecerea de la AMD Radeon RX580 la Nvidia RTX 3060Ti

Ma gandeam de ceva vreme sa fac un upgrade la placa video. Avem inainte un Saphire Radeon RX 580 8GB Ram care inca facea fata in rezolutii Full HD pe detalii medii, dar cum monitorul stie rezolutii mai mari, imi parea rau ca nu pot sa-l folosesc la capacitate maxima.

Asa ca am luat decizia ca trebuie un upgrade. S-a intamplat sa fie asta fix in perioada in care placile de la AMD, seria anterioara, erau vanate de mineri. Tintisem un Radeon RX5700 XT, dar pretul ei n-a scazut niciodata sub 2000 lei, atunci cand era si disponibila. Am tot urmarit ofertele si nu m-am sincronizat niciodata cu ofertele. La Nvidia nu ma uitam pentru ca voiam neaparat AMD. Motivul: mai folosesc pe un PC MacOS unde Nvidia nu e suportata. Recent am renuntat la idea de a mai folosi acest Mac OS pentru ca urmaza o achizitie importanta: un Macbook Pro M1, dar despre asta voi mai scrie la momentul achizitiei. Asa ca acum intra in calcul si Nvidia, mai ales ca placile de la Nvidia tind sa fie ceva mai silentioase si mai putin consumatoare de energie. In plus Nvidia detine niste tehnologii de randare superioare. Diferentele nu sunt mari, dar cand ai de ales, de ce nu.

Tocmai bine s-a potrivit, AMD si Nvidia au anuntat seriile noi de placi video in toamna trecuta (AMD RX 6000 si Nvidia RTX 3000), cu sporuri de performanta foarte bune peste seriile anterioare. M-am bucurat initial, dar mi-a trecut repede dupa ce am realizat care sunt problemele cu disponibilitatea, care automat au creat si niste preturi umflate de toate frumusetea.

N-am avut de ales si am asteptat. Pana zilele trecute cand am reusit, prin niste relatii, sa iau o placa RTX 3060Ti 8GB produsa de Gigabyte, mai exact Gigabyte RTX 3060Ti Vision, o placa aratoasa, care face parte din seria pentru creatorii de continut a celor de la Gigabyte. Si nu, placa asta, desi e din seria Vision, nu are port HDMI IN, asa cum ne obisnuise producatorul, probabil din ratiuni de cost.

rtx 3060ti
Gigabyte RTX 3060Ti Vision

Mi-am dat seama repede ca trebuie sa schimb carcasa, noua placa fiind mai mare, iar vechea carcasa fiind micuta, lucrurile nu mai erau ok ca spatiu si temperaturi. Am scris aici despre noua carcasa si ce modificari am mai facut.

Cum e noua placa in jocuri.

Am 2 jocuri instalate, asa ca le-am testat pe ambele:
– GTA5, am pus toate setarile pe maixim, dar absolut toate, unele nici nu stiu la ce se refera. Rezolutia 3440 x 1440. Rezultatul: perfect jucabil cu un minim pe la 55 FPS, iar media mult mai sus.
– Ghost Recon Wildland: la fel, toate setarile pe max, rezolutie maxima. Un minim de 45 FPS in anumite scene, dar asta destul de rar.

Randare, aplicatii grafice

Ma intereseaza mult acest aspect. Am testat in Blender, unde RTX 3060Ti a scos un timp de 2 ori mai bun decat RX580. Cea ce e bine, dar cu siguranta se poate mult mai bine, momentan limitarea venind din partea procesorului, care cere si el un upgrade (cel mai probabil voi merge pe un AMD Ryzen 9 5900X).

Merita acest upgrade?

Cu siguranta, da. Spun asta pentru ca sporul de performanta e mare, noua placa performeaza foarte bine in orice aplicatie sau joc la acest moment. RTX 3060Ti este cam best you can buy for money si probabil asa va fi pe toata perioada existentei ei, pana la urmatoarea generatie. RTX 3070 e cu aprox 10% mai buna dar cu un pret mai mare cu 25-30%, iar asta face mai greu de justificat investitia in ea. As fi ales si Radeon 6800 pentru cei 16Gb Ram, dar nu se gaseste in stocuri si e cu aprox 25% mai scumpa, asa ca raman la parerea ca RTX 3060Ti e cea mai buna alegere momentan.
PS: s-a nimerit cu atat mai bine aceasta achizitie cu cat am avut norocul (sa traiasca minerii) sa vand vechea placa cu o suma care acum cateva luni parea SF. Am luat pe RX580 1500 lei, am dat-o cuiva care o va pune intr-un rig la minat. Daca ma gandesc ca acum 4-5 luni placa mea valora undeva la 400-500 lei, inseamna ca am avut norocul sa fac acest upgrade in cel mai bun moment cu putinta. Noua placa m-a costat 3000 lei. Daca aveti placi video RX580 cu 4Gb Ram, atunci nu va bucurati, ele valoreaza in continuare putin. Daca aveti variantele cu 8GB Ram, atunci go for upgrade.

Lasă un comentariu