Se produce o revolutie in Gaming – Geforce Now, ce inseamna si ce implicatii va avea pe termen lung

Ieri a fost prima zi in care Geforce Now a iesit din beta si a a fost dispionibil pentru oricine. Nvidia Geforce now este serviciul Nvidia de Gaming in cloud. Suna bine dar in acelasi timp ciudat: Gaming in cloud. Dar, da, este posibil si Nvidia a demonstrat asta ieri. Nu e primul serviciu de acest fel, dar este cel mai ok de pana acum si cam asta e viitorul jocurilor pe PC.

Gaming in cloud inseamna in esenta ca nu mai rulezi jocurile pe calculatorul tau de acasa, tot ce proceseaza calculatorul tau de acasa este de fapt semnalul video care vine prin internet si reteaua ta (streaming). La fel ca Youtube, Netflix. Jocul efectiv ruleaza undeva pe serverele Nvidia, servere care sunt special concepute sa ruleze multe instante de gaming simultan. Aceste servere sunt de fapt niste super-computerere, noduri, create din multe servere cu o putere de procesare grafica uriasa. Placile video din aceste servere sunt dezvoltate de Nvidia, evident, si anume Nvidia Tesla.Pare greu de crezut ca un server poate sustine mai multi utilizatori conectati simultan care ruleaza jocuri de ultima generatie la nivel de detalii ridicat (Very High Details, Full HD la 60 fps). De fapt fiecare server primeste mai multe placi grafice Tesla, apoi multitudinea de servere este reunita intr-un cluster cu ajutorul virtualizarii. Nivelul de resurse disponibil este impresionant, el este apoi impartit in functie de cerinte tuturor celor conectati la el. Desigur, toate aceste instante genereaza si un trafic de date impresionant, sunt curios ce solutii au ales cei de la Nvidia pentru partea asta.

Geforce Now este disponibil momentan sub forma de abonament. Sunt 2 planuri acum:

  • unul gratuit care te limiteaza la instante de 1 ora dupa care trebuie sa intri din nou. Atunci cand intri esti trecut pe o lista de asteptare in ordinea inscrierilor. Aseara cam am intrat eu, erau 500 inaintea mea si am asteptat vreo 10-15 min sa intru.
  • 5 USD/luna care te limiteaza la instante de 6 ore si nu mai astepti sa te conectezi la server. Aici ai activata randarea Ray Tracing

Jocurile nu sunt gratuite. Asta e un detaliu important. Geforce Gow include momentan vreo 1000 de titluri, sunt pe lista asta toate cele care conteaza. In momentul in care te conectezi si alegi jocul, Geforce Now te redirectioneaza catre Steam, unde trebuie sa te conectezi ca sa dovedesti ca ai jocul cumparat. Doar dupa asta esti conectat si poti incepe joaca.

Ce e foarte interesant de vazut este ce se va intampla in viitor cu producatorii de hardware. E clar ca, incet incet, foarte multi vor migra catre acest serviciu, care elimina practic nevoia de upgrade periodic a procesorului, memoriei si mai ales a placii grafice. Poti face gaming de pe orice PC care stie sa ruleze video, care stie minim Direct X 11. Poti face asta de pe orice laptop, de pe orice MAC (Apple e cel mai castigat, gamingul era unul din principalele minusuri pe care n-au reusit sa-l rezolve de-a lungul timpului).

geforce now

4 comentarii la „Se produce o revolutie in Gaming – Geforce Now, ce inseamna si ce implicatii va avea pe termen lung”

Lasă un comentariu