Apple MacBook Pro de 14 si de 16 inch noi, cu procesoare M1 Pro si M1 Max. Casti noi, Airpods 3

Apple a lansat azi produse noi. Au fost multe speculatii si zvonuri pe marginea lor, iar dincolo de produsele lor cele mai vandute, adica iPhone si iPad, eu personal asteptam cu mare interes lansarea noilor MacBook Pro cu procesorele lor M1 mai avansate. In articolul de aici am scris ca Apple va schimba radical ce stiam despre performanta si productivitate pe un notebook. Iata ca azi, avem confirmarea: Apple a ridicat stacheta atat de sus incat nu stiu ce-ar putea sa faca concurenta sa tina pasul. Practic, motivul principal si logic sa nu treci la un MacBook Pro cu M1 este ca nu vrei sa intri intr-un alt ecosistem, un alt sistem de operare. Si, un alt motiv bun ar mai fi si pretul. Acum, depinde si pentru ce folosesti laptopul si cat de important e pentru tine timpul in raport cu banii pe care ii castigi.

Folosesc momentan un MacBook Pro cu M1 de 13 inch, cel din generatia de anul trecut. Dupa mai bine de 6 luni, pot sa sustin ferm ca am devenit la fel de productiv pe el din punct de vedere al acomodarii cu sistemul de operare si aplicatiile specifice Apple MacOS. Da, recunosc, la inceput a fost putin mai greu, mi-a luat ceva timp sa gasesc alternative la tot ce stiam si ce faceam pe Windows. Dar asta e un proces prin care poti trece repede daca iti doresti asta. La final, ramai cu o experienta de utilizare foarte buna, plus, o productivitate si performanta net superioara din partea noii arhitecturi Apple M1.

Azi, Apple merge mai departe cu filozofia asta, si lanseaza doua procesoare noi, derivate din Apple M1, dar net superioare.

Apple M1 Pro si M1 Max sunt procesoare pe arhitectura ARM, dezvoltate de Apple care aduc nou:
– de la 8 pana la 10 core CPU
– de la 8 core pana la 32 core GPU
– de la 16 pana la 64 GB memorie RAM inclusa (SOC – system on chip)
– performanta de la 2x in sus in functie de task, in comparatie cu MacBook-ul anterior de 16 inch cu procesor Intel i9.
– performanta de la 4x in sus in functie de aplicatie pentru grafica, in comparatie cu AMD Radeon Pro 5600 de pe MacBook Pro de 16 inch anterior.
– proces de fabricatie in 5nm. Intel abia a ajuns la 10nm dupa multe chinuri.
– suport nativ pentru multi-display, util, pentru ca M1 simplu nu stie mai mult de un display extern.

Las mai jos aceasta imagine.

Procesor Apple M1 Max – MacBook Pro

Avem 2 modele noi de MacBook Pro, unul de 14 inch si unul de 16 inch. Ambele poti fi configurate cu noile procesoare M1 Pro si M1 Max.
Pe scurt despre ele:
– design nou, display cu margini foarte subtiri si cu notch in partea de sus.
– display Liquid Retina si cu Mini-Led. 1000 niti constant cu peak la 1600 niti.
– display cu TrueMotion. Da, 120Hz pe noile MacBook Pro.
– porturi noi: HDMI, Card Reader, Mag Safe. Pe langa ele, 3 x Thunderbolt si un audio jack (care accepta casti cu impedanta mare, banuiesc ca au pus ceva amplificare serioasa).
– se incarca fie prin MagSafe (magnetic) cu incarcator de 100W respectiv 140W livrat in pachet, dar se pot incarca si pe USB-C.
– a disparut TouchBar, acum sunt taste fizice acolo, asa au cerut utilizatorii. Personal, prefer TouchBar. Plus Touch ID.
– sunet cu 6 difuzoare, dintre care 4 de bass cu o tehnologie speciala. 80% mai mult bass fata de versiunea anterioara, care era oricum foarte buna la partea asta. Dolby si Spatial Audio.
– stocare de la 512 GB SSD pana la 8 TB SSD. Viteza de citire SSD de 7,4GB/s.
– baterii mai mari si optimizare consum specific procesorului M1, acolo unde e de fapt cheia succesului noului procesor. 17 ore de redare video continua pentru MacBook Pro de 14 inch si 21 ore pentru MacBook Pro de 16 inch.

Noile MacBook-uri sunt dedicate celor care lucreaza cu grafica, cu animatii, cu compilare de cod. Pe scurt, sunt dedicate profesionistilor. De aici si preturile:
– 1999 USD pentru MacBook Pro de 14 inch cu M1 Pro (8 CPU, 14 GPU), 16GB Ram, 512 GB SSD
– ajunge la 5899 USD pentru MacBook Pro de 14 inch cu M1 Max (10 CPU, 32 GPU), 64GB Ram, 8TB SSD
– 2499 USD pentru MacBook Pro de 16 inch cu M1 Pro (10 CPU, 16 GPU), 16GB Ram, 512 GB SSD
– ajunge la 6099 USD pentru MacBook Pro de 16 inch cu M1 Pro (10 CPU, 32 GPU), 64GB Ram, 8TB SSD

Preturile in Romania vor ajunge la aceleasi valori, dar considerand EURO in loc de USD la care mai adaugam TVA. De exemplu, cel mai ieftin MacBook Pro de 14 inch va ajunge la noi pe la aproximativ 12000 lei.

MacBook Pro de 14 inch si de 16 inch cu procesore M1 Pro si M1 Max

Pe langa MacBook-uri, Apple a lansat si o versiune noua de AirPods: AirPods 3. Aceste sunt de fapt niste AirPods Pro dar fara functia de anulare activa de zgomot. Si nu au acele proeminente care intra in ureche, din punctul asta de vedere seamana cu vechile Airpods si cred ca poti fi considerate mai comode la purtat. Forma lor e mai apropiata totusi de AirPods Pro. Pret: 179 USD (aproximativ 1100 lei la noi, cam 1000 lei la promotii). Apple zice ca sunt proiectate de la 0 si fiecare casca include 2 difuzoare. Au reusit sa puna acolo un difuzor de bass ceva mai mare si ca e o imbunatatire semnificativa in aceasta directie. Suna interesant!

AirPods 3 – casti noi de la Apple

Un comentariu la „Apple MacBook Pro de 14 si de 16 inch noi, cu procesoare M1 Pro si M1 Max. Casti noi, Airpods 3”

Lasă un comentariu