Intel da semne de revenire in competitia cu AMD pe categoria procesoare

Intel este un bun exemplu despre cum sa nu te culci pe o ureche dupa ce multi ani la rand ai dominat autoritar piata de procesoare la nivel global. Exemple de acest fel se mai pot da, doar ca finalul in aceste cazuri a fost dezastruos (vezi disparitia Nokia).

Pe scurt, situatia actuala e urmatoarea: cei doi mari competitori producatori de procesoare (Intel si AMD) duc un razboi de multi ani pentru suprematie, cu rasturnari de situatie de-a lungul timpului. Intel a condus mai mereu in aceasta batalie, procesoarele lor s-au remarcat de la o generatie la alta prin cresteri de performanta, oferind in acelasi timp stabilitate si eficienta energetica buna. AMD a avut o perioada buna la inceputul anilor 2000 prin celebrele serii Athlon, Barton, care ofereau un raport pret/performanta foarte bun. De fiecare data in aceasta batalie Intel a stiut sa revina si sa-si surclaseze competitorul.

In ultimii 5-6 ani insa, Intel pare sa nu mai reuseasca sa avanseze in ritmul in care o face AMD. De la o generatie la alta, avasul Intel este foarte mic, atat din punct de vedere performanta cat si tehnologie de fabricatie. AMD a venit tare din urma si au depasit Intel la tehnologia de fabricatie, avand acum procesoare stabile produse in proces de 7nm. Intel inca se zbate in zona celor 10nm.

Seriile Ryzen de la AMD au avut un succes enorm, culminand cu ultima serie Ryzen 5000, care aduce imbunatatiri semnificative si se pozitioneaza bine peste modelele similare de la Intel, pastrand in acelasi timp un pret sensibil mai mic.

Zilele astea insa au inceput sa apara teste comparative intre noile procesoare Intel i9 (i9-11900K) si varful de gama de la AMD (Ryzen 9 5950X), teste in care Intel reuseste sa bata AMD la Single Core. Teste Single Core sunt importante pentru ca performanta unui procesor in acest test este cea mai relevanta in felul cum se stabileste performanta in utilizare reala a unui procesor. Performanta Single Core reprezinta, daca vreti, forta bruta de care dispune acel procesor. Performanta in teste Multi Core este si ea importanta, dar nu la fel de importanta ca la testele Single Core, pentru ca aici intervine optimizarea aplicatiilor si felul cum acestea folosesc la numarul de nuclee disponibile. Inca sunt foarte multe aplicatii care se bazeaza pe procesarea Single Core. Pana de curand, insasi suita Adobe era mai bine optmizata pe procesare Single Core, lucrurile s-au schimbat insa incepanad cu ultima versiune.

Intel i9-11900k

Chiar si in cazul aplicatiilor bine optimizate pentru Multi Core, performanta uni procesor este data in buna masura si de cat de bun este acel procesor la nivelul unui singur nucleu. Ryzen 9 5900X are semnificativ mai multe nuclee decat i9-11900K, iar in testele sintetice Multi-Core el iese invingator, dar in utilizare normala, tind sa cred ca i9-11900K s-ar putea simti mai rapid, iar asta e un mare pas inainte pentru Intel care parea ca nu reuseste sa se mai apropie ca performanta de AMD.

i9-11900k vs Ryzen 9 5900X

E posibil ca asta sa fie semnalul unei reveniri spectaculoase pentru Intel. Au nevoie de asta. AMD are si el nevoie de un competitor pe masura, pentru ca, sa nu uitam, Apple tocmai a revolutionat zona asta de produse prin lansarea in toamna anului trecut a propriului procesor pe tehnologie ARM: Apple M1. In plus, ne asteptam ca anul asta, Apple sa lanseze versiuni mult mai performante ale acestui procesor, asa ca o lupta care de ani buni se ducea in 2, tocmai a mai primit un competitor care tinteste foarte sus in acest razboi.

Un comentariu la „Intel da semne de revenire in competitia cu AMD pe categoria procesoare”

Lasă un comentariu