Apple a lansat noul lor procesor si este uimitor, dar asta nu e tot…

Apple a lansat aseara noul lor procesor, denumit Apple M1, iar impreuna cu el si 3 produse care integreaza acest procesor. Cu M1, Apple seteaza noi standarde in eficienta si performanta, Apple il promoveaza ca fiind de peste 2 ori mai rapid decat procesoarele similare Intel de pe generatia anterioara, si avand o eficienta energetica de aprox 2 ori mai buna, lucru care se traduce intr-o autonomie de pana 20 ore pentru laptopuri.

Pe scurt despre Apple M1
– proces de fabricatie de 5nm
– 16 miliarde de tranzistori
– memoria RAM e inclusa in procesor
– CPU 8 Core (4 core high-performance, 4 core high-effiency)
– GPU integrat, 8 core, de aproximativ 5 ori mai rapid decat GPU-urile Intel de pe generatia anterioara de Apple Macbook.
– Neural Engine cu 16 core, pentru machine learning
– pana la 3.9 ori mai rapid in procesare video
– pana la 7.1 ori mai rapid in procesare de imagini

apple m1
Apple M1 procesor

Impreuna cu M1 integrat, Apple a lansat 3 produse:

  • Apple Macbook Air – identic ca design cu generatia anterioara, dar cu racire pasiva (fara ventilatoare), cu o autonomie de pana la 18 ore (6 mai mult fara de cel anterior), cu un display imbunatatit care respecta standaredele P3 de redare a culorilor, lucru util pentru ca, de acum, Macbook Air e suficient de performant sa faci pe el editare video si foto. Incepe de la 999 USD in configuratie cu 7 Core GPU, 8GB RAM si 256 SSD Nvme, se poate configura cu pana la 16GB Ram si 2TB SSD.
  • Mac Mini – mini PC-ul Apple care n-a mai beneficiat de multa vreme de un upgrade semificativ. Acesta are racire activa, deci, cel mai probabil va rula la frecvente mai mari. Incepe de la 699 USD in configuratie cu 8 core GPU, 8GB RAM si 256 SSD si poate fi configurat pana la 16GB RAM si 2TB SSD
  • Macbook Pro 13 – identic cu anteriorul la design, cu apple touch-bar, racire activa. Bateria pana la 20 ore. Display Retina 500 niti. Vine cu o imbunatatire pentru conferinte, 3 microfoane de calitate, camera ramane aceasi 720p, dar cu imbunatatiri din software. Pleaca de la 1299 USD in varianta cu 8 core GPU, 8GB RAM si 256 SSD, si poate fi configurat cu 16GB RAM si 2TB SSD.
Noile Macbook Air, Macbook Pro si Mac Mini cu procesor M1

Ce urmeaza de acum? Asta e de fapt lucrul cel mai palpitant. Eu cred ca M1 e doar primul dintr-o serie de procesoare proprietare Apple. Apple are in portofoliu si un Macbook de 16 inch (Pro), dar si iMac si Mac Desktop. Momentan acestea ruleaza pe procesoare Intel, dar nu pentru mult timp, probabil. Avand in vedere ce a reusit Apple cu acest M1 in gama lor de produse de la baza, ne putem astepta de la eventuale procesoare M2…M3 care sa schimbe total raportul de performanta si eficienta pe gama de produse high end. Daca proportiile se vor pastra ca la M1, atunci Apple va avea in curand o gama de produse care va spulbera competitia. Sa nu uitam ca preturile au ramas la acelasi nivel sau chiar au scazut putin la Mac Mini, asa ca Apple poate sa conteze in viitor si intr-o zona de pret ceva mai accesibila pentru mai multi clienti.
Desigur, toata aceasta performanta si eficienta e in stransa legatura cu noul OS Apple, Mac OS BigSur, special dezvoltat si optimizat sa livreze cea mai buna experienta de utilizare, asa cum ne-a obisnuit Apple.

Poate ati crede ca, odata cu schimbarea arhitecturii, vor si probleme de compatibilitate software, aplicatiile nu vor functiona pe noile produse. Nu este asa, Apple a avut grija si de acest aspect, aplicatiile merg pe noile produse, iar Apple lucreaza deja de ceva vreme cu dezvoltatorii de aplicatii sa asigure un flux de lucru neintrerupt pentru utilizatori. O alta noutate aici: aplicatiile de pe telefoane si tablete vor rula de acum nativ si pe macbook, inca un pas inainte pentru o integrare completa.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

5 comentarii la „Apple a lansat noul lor procesor si este uimitor, dar asta nu e tot…”

Lasă un comentariu