Recomandarea mea pentru router wireless cu wifi 6

Trecerea la un router wireless wifi 6 nu a fost o prioritate până de curând. Asta, pentru că, majoritatea echipamentelor din rețea nu știau wifi 6. Ar fi fost un moft mai mult decât o necesitate. Încet, încet, lucrurile s-au schimbat, un telefon nou, un televizor smart nou, un laptop nou… toate au acum integrat wifi 6.

Eu am net de la Digi, 1Gb/s. Routerul principal acum este un Ubiquiti ER-12, ceva supradimensionat pentru nevoile mele. Dar l-am luat în special pentru cele 12 porturi LAN de 1Gb/s. Prefer oricând o conexiune pe cablu decât una wireless atunci când se poate. E mai rapidă, dar mai ales, mai stabilă. Routerul Ubiquiti e pus după ONT-ul de la Digi pe care l-am setat în mod bridge.

Am vrut să pun un Acces Point de la Ubiquiti ca să se ocupe de partea asta de wireless. Mi-am dat seama însă că mă încurcă un lucru la el: are doar 2 porturi LAN fizice. Aparent asta n-ar trebui să fie o mare problemă, doar că, în locul în care am AP-ul montat, mai am vreo 2 echipamente care se leagă în rețea prin cablu. Știu, am multe chestii în rețea (doar pe cablu). Așa că, o să merg momentan pe varianta router wireless cu wifi 6 setat pe mod AP. În felul ăsta mă pot folosi de toate cele 4 porturi fizice, pe lângă conexiunea wireless.

Peste 70% din routerele wireless din magazinele online au acum și wifi 6 integrat. Foarte mulți producători, unii mai cunoscuți, alții mai puțin. Majoritatea celor care aleg un router pentru acasă fac asta având ca argument principal prețul. Cei cu înclinații către zona tehnică se uita puțin și la alte detalii, în special la partea hardware. Procesorul, memoria RAM, antenele sunt elemente care influențează foarte mult performanțele unui router. Pe lângă aspectele astea, pe mine mă interesează mult și sistemul de operare al routerului. Aș spune că un sistem de operare bun este chiar mai important decât platforma hardware atunci când vine vorba de performanță. Apoi, tot softul este cel care ar trebui să te scutească de acele resetări periodice cauzate de blocări. Mi se pare ciudat și e hilar în același timp că există funcții de resetare periodică automată pe anumite routere. E ca o declarație oficială din partea producătorului că vei avea astfel de probleme.

Am folosit multe routere de la mulți producători. Bazat pe aceste experiențe am tras concluzia că Asus este producătorul care nu m-a dezamăgit niciodată. Am folosit routere de la Asus ani de zile și n-a fost nevoie niciodată de resetare sau alte intervenții. Îmi mai place la Asus că nu prea se încălzesc, cel puțin nu la fel precum Tp-Link. Și nu în ultimul rând, Asus au un software care pe lângă că e foarte stabil, oferă și multe funcții utile integrate, cum ar fi un server VPN de exemplu.

Știu, am scris 5 paragrafe fără să fac referire directă la subiectul din titlu. Aceasta nu e un review (vă urma unul), e un context și niște păreri personale despre cum să alegi un router în funcție de nevoile pe care le ai. Routerul ales de mine pentru scenariul de mai sus este ASUS TUF Gaming AX3000 V2. Îl găsiți pe majoritatea magazinelor online, prețul lui e în medie cam 550 lei. Nu e un preț mic pentru un router wireless, există multe opțiuni mai ieftine și cu multe review-uri pozitive, dar pe criteriile expuse mai sus, căutarea mea a dus către acest model. Revin cu teste după o perioadă de 1-2 luni de utilizare.

router wifi 6
ASUS TUF Gaming AX3000 V2

Citeste si:

Extinde rețeaua wireless acasă ieftin – wireless extender

Tutorial video – Port Forwarding si Dinamic DNS pe router la Digi

Router nou de la Digi, un upgrade pentru Wifi 6. Review si concluzii.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu