Cum ajung produse fake pe Emag si cine e de vină?

Ideea acestui articol mi-a venit citind comentariile unui articol la Radu Dumitru. Acolo, cineva se plânge că tocmai a luat țeapă cu o comandă de Apple AirPods Pro 2 de pe Emag. Adică, a primit un produs neoriginal (un fake).

Nu e prima dată când aud vorbindu-se despre produse fake pe Emag. Eram curios cum se întâmplă asta. Sunt doua întrebări care așteaptă un răspuns aici: cine e de vină? și pot fi evitate astfel de situații?

Am dat acum o căutare pe Emag după AirPods Pro 2. Căutarea returnează mai multe produse, dar unul singur este fix AirPods Pro 2. Iar acesta apare vândut și livrat de Emag (1330 lei). Sub Emag, pe aleasi produs, există și alți selleri care vând același produs, dar la prețuri mai mari. În mod normal, dacă vrei să cumperi un AirPods Pro 2, nu ai motiv să nu cumperi pe cel vândut direct de Emag, pentru că ai garanția că acesta e original, iar în cazul de față are și cel mai bun preț. Doar că, cel care a luat țeapa zice că a fost cu o zi înainte o campanie a unui seller cu un preț mult mai mic (aproximativ 1000 lei). Aș fi fost tentat să zic că trebuie să-ți asumi riscuri când vezi diferențe mari de preț la astfel de produse. Doar că, nu e așa. Clienții n-ar trebui să poarte astfel de griji în legătură cu cumpărăturile pe cel mai mare magazin online din România. Deci, ca să fie clar, în nici un caz nu e vina cumpărătorului.

Emag Marketplace - produse fake
Emag Marketplace – produse fake?

Și atunci:
Cine e de vină?
Pot fi evitate astfel de situații?

Mulți acuză direct pe Emag pentru situațiile astea. Pe motiv că e platforma lor și tot ce se întâmplă în spate se întâmplă după regulile și procedurile lor. Parțial este adevărat. Dar să gândim logic: poate Emag să garanteze originea și calitatea produselor și a serviciilor pentru toți vânzătorii din marketplace? Nu poate! Nu are cum. Gândiți-vă că oricine poate să aplice și să devină vânzător în Emag Marketplace. Nu poți verifica în avans intențiile lor. Poți doar să impui reguli și condiții prin contract. Iar Emag face asta.

Ce nu știm momentan este cum și cât de repede sancționează Emag pe acei selleri care încalcă aceste condiții. Doar aici se poate discuta vina Emag, pentru că orice întârziere în luarea unor sancțiuni duce la alte vânzări și alți clienți nemulțumiți. Iar Emag, mai face ceva ca să repare aceste greșeli: dreptul la retur, care la Emag funcționează foarte bine. Practic, situațiile astea nu sunt țepe adevărate. Nu ramai păgubit cu banii dați și cu un produs fake.

Nu stiu ce sancțiuni aplică Emag celor care vând produse neoriginale. Mă gândesc că ar fi nevoie de interdicție totală de a mai vine în Emag Marketplace. Daca regula asta s-ar aplica, nu cred că ar risca nimeni să facă asta. Și totuși, încă apar astfel de situații. Poate nu e asta sancțiunea, nu stiu, dar atunci, e clar că e nevoie de sancțiuni mai dure.

Am verificat: respectivul vânzător nu mai apare în lista celor care vând AirPods Pro 2. Dar el nu este exclus momentan din Emag Marketplace. Vinde în continuare mai multe produse, în general produse Apple. I-am șters numele din imagine pentru că nu am de unde să știu sigur dacă produsele vandute de el sunt sau nu originale. Dar o să urmăresc să văd daca se întâmplă ceva cu acest seller în următoarele zile. Probabil Emag va face niște verificări. Sper că cineva a și făcut o sesizare în acest sens. Așa cum am zis, e important timpul în care Emag ia atitudine în astfel de situații.

E greu de crezut că există selleri care procedează exact ca în cazul de mai sus. Asta este înșelătorie clară și cred că se poate merge mai sus decât sancțiunile aplicate de Emag. De ce să faci asta când riscul să fi prins este foarte mare, nu ai cum să te ascunzi. Nu ești pe OLX. Apari în documente, ai semnat un contract. Chiar ăsta să fie nivelul și calitatea umană în țara asta?

Voi reveni cu un edit la acest articol daca vă fi cazul.

Update 10.03.2023

Astăzi, 10 martie, la 3 zile distanță, nu s-a întâmplat nimic. Seller-ul respectiv încă apare în Emag Marketplace. Problema e că are la vânzare produse Apple cu prețuri „dubios” de mici. Iată exemplu mai jos. Airpods 2 n-a fost niciodată la vânzare la acest preț. E recunoscut faptul că Apple nu e genul de brand care permite fluctuații atât de mari la prețurile produselor sale. Nu în mod oficial. Iar neoficial, nu ar avea logică un preț atât de mic. Poate doar dacă firma care-l vinde încalcă legislația fiscală grav.

Ar fi de dorit ca Emag să ia atitudine. Poate verificările durează. Poate n-a depus nimeni o sesizare? Greu de crezut.

Airpods 2 cu pret dubios pe Emag
Airpods 2 cu pret dubios pe Emag

Update 13.03.2023

Sellerul a primit multe feedback-uri negative in cateva zile, se pare ca sunt multi cei care au cumparat produse fake. Cu toate astea, inca exista in Marketplace. Nu mai vinde la fel de multe produse, dar e prezent acolo. Am verificat putin, firma are sediul pe undeva prin Franta. Stocurile sunt tinute si livrate de Emag. Partea cu sediul social pare sa fie ceva premeditat ca sa nu poata fi trasi la raspundere.

Review-uri negative seller Emag Marketplace
Review-uri negative seller Emag Marketplace

Citeste si:

Știți cât costă un curs de inițiere în Emag Marketplace?

Ce tepe sunt la moda acum prin Uber si Bolt

De ce pe OLX sunt produse mai scumpe decat in magazine?


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

2 comentarii la „Cum ajung produse fake pe Emag si cine e de vină?”

Lasă un comentariu