Router nou de la Digi, un upgrade pentru Wifi 6. Review si concluzii.

Zilele trecute m-au sunat cei de la Digi sa ma programeze pentru un upgrade al routerului lor de FiberLink. Chiar azi au fost si au si instalat noul router. Initial ma gandisem ca e posibil sa fie o legatura cu faptul ca vor introduce noul abonament de 10Gb/s despre care am scris aici, dar nu, acesta e de fapt un upgrade pentru o imbunatatire a vitezei si stabilitatii, in special pentru Wireless, unde, noul router, include si Wifi 6 (am scris aici despre Wifi6 si ce avantaje aduce). E un upgrade care nu ma costa nimic, asa ca, de ce nu. In plus, routerul nou, inlocuieste, pe langa routerul vechi, si acel echipament care separa conexiuea de date internet de semnalul TV, practic au inlocuit doua produse cu unul, lucru care ma bucura, am scapat de un alimentator la priza in plus.

Eu oricum nu foloseam routerul lor ca router principal. Era pus in mod „Bridge”
Ce este mod Bridge: in acest mod il poti trece doar facand o cerere catre ei, care dureaza de la cateva ore pana la o zi. In acest mod bridge, el doar lasa traficul sa traca prin el, nu aplica nici o regula. Practic, e un convertor de la fibra la date prin cablu UTP. Nu-l poti scoate de tot din schema, nu-l poti inlocui cu altceva, am explicat aici de ce. Routerul pe care il pui conectat la routerul Digi va fi cel care va prelua toate setarile si toate functiile, inclusiv cea de Wireless.
De ce sa folosesti routerul tau si nu cel de la Digi? Pot fi mai multe motive:
– poate ai un router mai performant
– poate ai nevoie de anumite functii pe care cel de la Digi nu le are incluse (exemplu: VPN Server)
– poate vrei un control mai bun asupra retelei tale, cei de la Digi nu pot intra in setarile routerului tau de la distanta, in schimb, in routerul lor, pot sa intre.
La mine, sunt valabile toate motivele de mai sus.

digi router wifi 6
Router Huawei nou de la Digi pentru Fibernet

Huawei OptiXstar EG8145X6
Acesta e noul router instalat de Digi. M-am uitat pe specs, nu iese cu nimic in evidenta. Nici nu poti sa ai pretentii, e ceva ce vine inclus intr-un serviciu care e deja bun si ieftin. Pun un link aici catre pagina lui oficiala, pentru cine vrea sa vada specificatii complete.
Am facut rapid un test pe Wireless cu iPhone 12 pe banda de 5Ghz, rezultatul mai jos. In stanga e noul Huawei, in dreapta e routerul meu Asus, care nu stie Wifi 6, deci merge pe standard Wireless Ac.

digi router wifi 6
Huawei wifi 6 vs Asus wifi ac, 5Ghz, iPhone 12

Diferenta este semnificativa si doar pentru asta merita upgrade. Dar mai sunt si alte avantaje, printre care, cel mai important mi se pare acela ca, pe Wifi 6, poti conecta simultan mai multe echipamente care sa functioneze cu performante bune, in comparatie cu vechile standarde Wifi unde routerul se bloca, neputand sa gestioneze toate conexiunile.

Voi reveni cu un articol cu interfata de administare a routerului Huawei in curand. Pana atunci, voi mai face si alte teste, in special pe cablu, dar si ceva legat de acoperire wireless.

4 comentarii la „Router nou de la Digi, un upgrade pentru Wifi 6. Review si concluzii.”

 1. Mulțumesc pentru toate informațiile din această postare și din cele aferente la care ai făcut link!

  Ai confirmat multe din câte bănuiam și mi-ai clarificat anumite detalii – mai ales faptul că nu mă pot scăpa de tot de modemul/router-ul de la RDS/Digi, dar și de ce (rețelistica lor ne limitează).

  Eu sunt în exact aceeași barcă în care erai și tu – am upgradat la 1GB/s, dar n-am prea văzut o îmbunătățire la viteză. În cazul meu cred că mă limitau niște setări mai obscure din router-ul MicroTik pe care l-am atașat direct, fără să cer la RDS să pună în bridge ce mi-au dat.

  Problema ce a apărut la mine mai recent, care m-a adus în bun final către acest articol, este că aparent mi-a murit MicroTik-ul ieri – bănuiesc că a suferit prea multe șocuri de curent în ultimii 4 ani, iar ieri noaptea a picat iarăși curentul și de atunci nu mai funcționează cum trebuie. Eu am nevoie de el ca să se poată conecta pe cablu și soția mea (suntem ambii gameri – punem preț pe calitate la internet) și, după cum ai punctat deja, modem/router-ul de la RDS/Digi nu ne lasă să conectăm multiple conexiuni ethernet.

  Așadar m-am informat toată ziua pe partea de rețelistică (mă pricep la IT, dar nu-s chiar expert în networking) să văd cum pot rezolva problema. Tu, în sfârșit, mi-ai lămurit că și de ce nu mă pot lipsi de acel hârb de modem/router care ni-l dau cei de la RDS/Digi (FiberHome AN5506-02-FG în cazul meu)! Ba, mai bine, mi-ai dat veste de noul modem pe care mâine voi vedea dacă îl pot primi și eu de la ei (bănuiesc că nu e disponibil chiar în toată țara, dat fiind că tu ai avut inițial un model diferit de modem/router decât mine, însemnând că probabil sunt diferențe pe județe). Sper doar ca acele patru porturi de ethernet de la Huawei să aibe funcționalitate deplină, ne mai fiind nevoie să adaug periferiale pentru a avea internet la mai multe PC-uri.

  În orice caz, mulțumesc pentru informații – acum știu cum să procedez!
  Toate cele bune din județul Timiș.

  Răspunde
 2. ar trebui sa fie interzice routere de la Huawei pentru ca au un malware/backdoor in bios firmware sunt deja postate pe forumuri de cei care se ocupa de asa ceva in America sunt interzise si in alte tari din uniunea europeana peste 5 ani routere de la Huawei o sa fie interzise stau si ma gandesc ce o sa faca Digi rds cumpara iar ZTE sau TP-Link? fiindca si ZTE o sa fie interzic
  Digi ar trebui sa discute cu Asus sau Netgear

  Răspunde
  • Sa faca upgrade la routere aia care vor sa futa prin VR. Vitezele sunt mari si ne prajesc dar sunt utile. Absolut toate brand-urile de routere au backdoor-uri foooooooarte bine ascunse.

Lasă un comentariu