Extinde rețeaua wireless acasă ieftin – wireless extender

Asta e una din problemele care, pe cat de simpla si de banala pare, pe atat de raspandita si de enervanta e atunci cand te lovesti de ea. In cele mai multe din situatii, ai acasa o conexiune de internet de la la un furnizor de servicii de date, care se termina intr-un router, care poate fi inchiriat de la furnizor (Digi, RDS, Orange, Telekom etc…), sau poate fi cumparat de fiecare in functie de nevoile de performanta sau de functii incluse. Daca ai un router banal din oferta furnizorilor de servicii, problema devine si mai grava, pentru ca aceste echipamente nu exceleaza la capitolul performanta, ele sunt alese mai mult pe criterii de costuri reduse. Daca iti alegi singur routerul, atunci poti sa elimini o parte a problemei prin alegerea unui echipament mai performant cu tehnologii de acoperire wireless mai bune, dar care vine cu un pret mai mare.

Acoperire wireless in functie de casa sau apartament

Oricare ar fi scenariul tau din cele prezentate mai sus, e foarte probabil ca problema sa persite: nu ai acoperire wireless in toata casa sau apartamentul. Sa zicem ca la un apartament cu 2 camere sau mai putine, un router din zona medie de pret face fata, dar desi vei avea acoperiere wireless peste tot, calitatea semnalului nu va fi aceasi in toate zonele, iar in functie de aplicatiile folosite in aceste zone, acest semnal sa nu fie suficient pentru functionarea optima a serviciului (cum ar fi un streaming de Netflix de exemplu). La 3 camere si mai sus, si mai ales daca routerul nu e pozitionat la distanta egala de toate camerele, sigur nu vei avea semnal peste tot. La casa nu mai vorbesc, problema se manifesta atat pe orizontala cat si pe verticala.

Cum rezolvi problema?

Poti merge pe varianta scumpa: schimbi routerul cu unul mai performant, dar s-ar putea sa nu fie suficient. Cu niste extra investitii, poti sa instalezi unul sau mai multe acces pointuri. Un Acces Point este un fel de router dar mult mai simplu, atat de instalat cat si de configurat. El stie sa preia un semnal pe cablu si sa creeze una sau mai multe retele wireless performante, atat din punct de vedere acoperire cat si calitate semnal. Este un echipament dedicat pentru asa ceva. Acces Pointul se conecteaza cu un cablu in router. De cele mai multe ori el are o singura intrare Lan Ethernet, suficient pentru scopul cu care a fost creat. Un Acces Point bun include si alimentare POE, care reprezinta posibilitatea de a alimenta cu curent acest echipament prin acelasi cablu prin care primeste si date de la router. Curentul necesar nu vine din router (desi exista si asa ceva, dar nu pentru utilizare acasa), ci mai exista un mic adaptor care se intercaleaza pe aceasta conexiune intre router si Acces Point si care se alimenteaza la priza, furnizand de la el datele preluate din router si curentul preluat din priza. De ce e util acest POE? Pentru ca e posibil ca acolo unde instalezi Acces Point-ul sa nu ai o priza, pentru ca vrei sa-l pui undeva cat mai ascuns sau cat mai sus. Depinde de scenariu. Dezavantajul folosirii acasa a unui Acces Point este in primul rand investitia intr-un asemenea produs (unul bun pentru acaasa e in zona de pret de 300-500 lei). Apoi, trebuie sa tragi un cablu ethernet pana la el si sa-l alimentezi (o priza in plus folosita). Si inca un dezavantaj: mai ocupi un port LAN din router, care la routerele clasice inseamna un sfert din porturi.

wireless extender
Acces Point Ubiquiti

Varianta mult mai acesibila este sa folosesti un extender wireless. Un extender este un echipament mult mai simplu de instalat si mult mai ieftin. El stie sa preia un semnal wireless si sa-l amplifice pe o suprafata buna in jurul sau. Majoritatea acestor echipamente se conecteaza aparent intr-o priza si se conecteaza la router prin sincronizare WPS (WPS = wifi protected setup, e o functie prezenta pe echipament care se activeaza prin apasarea unui buton marcat cu WPS).

TP-Link TL-WA850RE este unul din cele mai ieftine si mai stabile extendere wireless (aprox 60 lei). Am instalat multe astfel de produse, toate functioneaza foarte bine, fara a fi nevoie de resetare pe perioade lungi de timp. Asa cum am zis, instalarea lui e foarte simpla. Il pui intr-o priza la o distanta fata de router care sa-i permita sa vada semnalul wireless al routerului cat mai bine (poti masura asta cu telefonul mobil, mergi in zona aia cu telefonul si asigura-te ca telefonul primeste acolo un semnal wireless bun de la router). Desigur, e bine sa fie cat mai aproape de router (asta ii creste performanta pe calitatea semnalului), dar scopul lui e sa extinzi cat mai departe reteaua wireless a routerului, asa ca, cel mai bine e sa cauti cea mai buna varianta intre distanta si semnal. Dupa ce l-ai pus in priza, mergi la router si apesi pe butonul WPS, iar apoi mergi la extender si faci acelasi lucru. In baza acestui proces se vor sincroniza singure si vei vedea asta in functionare atunci cand in retelele tale de acasa va aparea o retea noua cu numele retelei de la router dar cu terminatia EXT. Ramane doar sa te conectezi la ceasta retea si asta e tot. Acelasi extender are si un port fizic de retea. Daca te conectezi la aces port cu un cablu si il pui intr-un PC pe placa de retea, vei extinde reteaua de acasa la un PC care nu are wireless, inca un element foarte important in anumite situatii.

wireless extender
Extender wireless TP-Link

Dezavantajul folosirii unui extender wireless este performanta scazuta. Preluarea si multiplicarea unui semnal wireless nu se face fara pierderi in viteza si calitate (am explicat aici pe scurt cum functioneaza wifi 6 si ce avantaje are). Viteza wireless din acest extender va fi de cateva ori mai mica fata de ce ai avea direct din router. Desi pare mult, pana la urma conexiunea aia ramane functionala pentru majoritatea aplicatiilor folosite, chiar si pentru streaming video. Probleme apar cand mai multe echipamente se vor folosi simultan de acest extender, el nefiind suficient de performant si gandit pentru asa ceva, moment in care viteza scade considerabil.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

3 comentarii la „Extinde rețeaua wireless acasă ieftin – wireless extender”

  1. Salut Valentin, util articolul mai ales ca multi nici nu au aflat de repetitoare de semnal wireless. Multi.inca vred ca un router de 1500 lei le va asigura acoleperirea unui apartsmanet sau casa de 100mp. Un acces point e bun si util mai ales ubiquinti care le folosesc bancile si restaurantele de top dar costa. Tplink 850re mai necesita si in restart din cand in cand depinde de trafic si pozitie dar sunt intr-adevar cel mai eficient echipament in raportul cost-performante. AP urile necesita fire pe care majoritatea nu le au trase. Aici repeaterele castiga teren mult.

    Răspunde

Lasă un comentariu