Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E: Care sunt diferențele?

În ziua de azi, viteza unei conexiuni Wi-Fi rapide a devenit indispensabilă vieții noastre de zi cu zi. Fie că navigăm pe internet, lucrăm de acasă, jucăm jocuri online sau stream-uit videoclipuri, suntem dependenți de o conexiune Wi-Fi robustă. Dar nu toate conexiunile Wi-Fi sunt egale. Cu mai multe tehnologii Wi-Fi disponibile, e important sa sta sa alegi ce ți se potrivește. Chiar dacă unele standarde Wi-Fi mai noi sunt promovate ca fiind mai performante, sunt situații în care nu vei beneficia de acel spor de performanta, iar un standard mai vechi poate funcționa mai bine. Întrebarea principala la care răspunde acest articol este: Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E, care este cel mai bun și în ce situații?

Despre standardele Wi-Fi

Care sunt standardele actuale Wi-Fi? La fiecare câțiva ani, vedem un progres pentru tehnologia Wi-Fi. Pentru a înțelege diferențele dintre diferitele tehnologii Wi-Fi și a le compara pragmatic, trebuie să ne uităm la setul de standarde la care se conformează routerele, dispozitivele și alte echipamente de rețea. Aceste standarde sunt dezvoltate de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) și supravegheate de Wi-Fi Alliance.

Înainte de Wi-Fi 6, ultimul standard Wi-Fi, convenția de denumire era mult mai confuză. Obișnuia să se noteze diferitele tehnologii Wi-Fi cu „802.11xx”. Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4, acum denumite retroactiv, erau numite 802.11ac, respectiv 802.11n. În același timp, Wi-Fi 6 este cunoscut și sub denumirea de 802.11ax. Convenția de denumire mai nouă este mult mai utilă și mai ușor de înțeles pentru persoana obișnuită. Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 sunt în prezent cele mai comune standarde acceptate de majoritatea dispozitivelor. Noul Wi-Fi 6E aduce câteva îmbunătățiri față de Wi-Fi 6, dar nu este încă atât de răspândit. Dar care este diferența între aceste standarde Wi-Fi?

Citeste si: Digi Romania (RDS) ofera in chirie router cu WiFi 6

Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6: Care este diferența?

Wi-Fi 6, lansat în 2019, a înlocuit rapid standardul Wi-Fi 5 emis în 2014, devenind standardul predominant în întreaga lume. Una dintre cele mai importante îmbunătățiri aduse de Wi-Fi 6 față de standardul anterior este viteza. Cu o viteză teoretică de transfer de date de 10 Gbps, Wi-Fi 6 este cu mult peste Wi-Fi 5, care poate ajunge la doar 3,5 Gbps. Deși performanța reală este determinată de configurația hardware-ului (router, laptop, telefon, tv, ete..) și de obstacolele fizice, Wi-Fi 6 oferă o îmbunătățire semnificativă a vitezei față de Wi-Fi 5.

Citeste și: Recomandarea mea pentru router wireless cu wifi 6

O alta îmbunătățire , probabil, la fel de importantă este latența. Wi-Fi 6 reduce latența în rețelele wireless, îmbunătățind timpul de răspuns și transfer de date. Folosind tehnologii precum accesul multiplu prin diviziunea frecvențelor ortogonale (OFDMA), Wi-Fi 6 este mai eficient în transmiterea pachetelor de date printr-un semnal wireless.

Următoarea îmbunătățire are legătură cu congestia rețelei. Cu mai multe dispozitive care concurează pentru aceeași lățime de bandă, rețelele Wi-Fi 5 nu pot ține pasul. MU-MIMO permite rețelelor Wi-Fi să transmită date simultan la mai multe dispozitive, în ambele direcții. Deoarece Wi-Fi 5 suportă doar până la patru fluxuri, nu se descurcă bine în comparație cu Wi-Fi 6, care poate suporta până la opt fluxuri.

Wi-Fi 6 nu este doar mai rapid decât standardele mai vechi, ci și mai fiabil. Semnalele Wi-Fi utilizează cel mai bun canal din banda de frecvență pentru a transmite datele. Wi-Fi 5 trebuie să aștepte un canal clar înainte de a transmite un semnal. În schimb, Wi-Fi 6 poate determina mai bine sursa interferenței care blochează un anumit canal, permițându-i să continue să transmită în cazul în care alte rețele interferă cu propria rețea.

Wi-Fi 6 se remarcă și prin eficiența energetică. Pe dispozitivele suportate, Wi-Fi 6 poate personaliza modul în care primește semnale Wi-Fi. Wi-Fi 6 este capabil să gestioneze mai bine simultan mai multe conexiuni și să ofere o eficiență crescută a bateriei dispozitivelor mobile, permițând oprirea temporara pentru recepționarea semnalului WiFi când nu sunt utilizate. Nu în ultimul rând, Wi-Fi 6 este mai sigur decât Wi-Fi 5, pentru ca suporta standardul WPA3 (criptare a datelor avansată).

Citeste si: Router nou de la Digi, un upgrade pentru Wifi 6. Review si concluzii.

Wi-Fi 6 vs Wi-Fi 6E

Wi-Fi 6E este noua extensie a standardului Wi-Fi 6, introdusă în 2020, care permite utilizarea benzii de frecvență 6GHz. Acest lucru permite Wi-Fi 6E să aibă acces la canale mai multe și mai largi, cu mult mai puțină congestie și interferență în comparație cu rețelele Wi-Fi 6 deja avansate. De aceea, Wi-Fi 6E reduce latenta și interferența de la alte benzi și dispozitive legacy. Cu toate acestea, noua tehnologie nu este perfectă, deoarece semnalul este mai puțin fiabil pe distanțe lungi și prin pereți groși, datorită faptului că undele de radio de 6GHz sunt mai puțin capabile să gestioneze obstacolele comparativ cu frecvențele mai mici.

De asemenea, trebuie menționat că pentru a beneficia de avantajele Wi-Fi 6E, este nevoie de dispozitive compatibile cu această nouă tehnologie. Din ce în ce mai multe dispozitive au început să suporte standardul Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E este o extensie puternică și avansată a standardului Wi-Fi 6, care poate oferi o performanță și o securitate îmbunătățită în rețelele Wi-Fi, dar care poate avea unele limitări în ceea ce privește distanța și obstrucțiile fizice.

Citeste si: Vrei un upgrade pentru routerul de acasa? Asta ar putea sa fie o varianta buna: Ubiquiti EdgeRouter 12

Despre standardele Wi-Fi
Despre standardele Wi-Fi

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E: Care sunt diferențele?”

Lasă un comentariu