Ce este un sistem Mesh Wi-Fi, cum funcționează și cum diferă fata de un Extender Wi-Fi

În zilele noastre, conectivitatea Wi-Fi este vitală pentru multe aspecte ale vieții noastre. De la lucru de la distanță la divertismentul online, avem nevoie de o conexiune Wi-Fi rapidă și stabilă. Cu toate acestea, în multe cazuri, semnalul Wi-Fi nu ajunge în fiecare colț al casei, creând zone cu semnal slab sau fără semnal.

Acoperiere semnal sistem Mesh Wi-Fi
Acoperiere semnal sistem Mesh Wi-Fi

Dacă ați încercat să utilizați un extender Wi-Fi, probabil că ați descoperit că acestea sunt adesea greu de configurat și de utilizat. Din fericire, există o altă opțiune care poate fi mai simplă și mai eficientă: un sistem Wi-Fi Mesh.

Citeste si: Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E: Care sunt diferențele?

Ce este un sistem Wi-Fi Mesh și cum funcționează?

Un sistem Wi-Fi Mesh este format din două sau mai multe dispozitive care funcționează ca rutere și care se conectează între ele pentru a extinde semnalul Wi-Fi în întreaga casă. Aceste dispozitive funcționează asemănător cu extender-ele Wi-Fi, dar nu necesită configurarea unor rețele separate, ceea ce face procesul mult mai simplu.

Atunci când plasați dispozitivele Wi-Fi Mesh în diferite zone ale casei, semnalul Wi-Fi se extinde în bule de semnal, acoperind fiecare colț al casei. Fiecare dispozitiv trimite informații de rutare la celelalte dispozitive, asigurându-se că semnalul Wi-Fi ajunge în zonele cele mai îndepărtate ale casei.

Sistem Mesh Wi-Fi de la Asus
Sistem Mesh Wi-Fi de la Asus

Cum diferă sistemul Wi-Fi Mesh de extender-ele Wi-Fi?

Diferența principală între un sistem Wi-Fi Mesh și un extender Wi-Fi este faptul că un sistem Mesh creează o rețea Wi-Fi complet nouă, în timp ce extender-ele doar extind rețeaua existentă. Prin urmare, cu un sistem Mesh, puteți uita de pagina de administrare a routerului, deoarece totul poate fi gestionat prin intermediul unei aplicații ușor de utilizat.

Mesh Wi-Fi sau Extender Wi-Fi
Mesh Wi-Fi sau Extender Wi-Fi

În plus, extender-ele Wi-Fi nu pot comunica între ele, în timp ce dispozitivele Wi-Fi Mesh pot face acest lucru, permițându-le să își împărtășească semnalul Wi-Fi pentru a oferi o acoperire mai bună a întregii case.

Citeste si: Extinde rețeaua wireless acasă ieftin – wireless extender

Cum puteți configura un sistem Wi-Fi Mesh?

Configurarea unei rețele Wi-Fi mesh este mult mai ușoară decât a unui extender. În mod normal, un sistem mesh Wi-Fi funcționează mai asemănător cu un router, decât cu un extender Wi-Fi. De fapt, primul dispozitiv mesh înlocuiește router-ul principal, sau pur și simplu îl conectați la router-ul existent. Trebuie să plasați primul dispozitiv într-o zonă deschisă, la fel ca și cu un router normal.

Odată conectat la modem, veți utiliza aplicația livrata de producător pentru respectivul sistem pentru a-l configura. În principal, trebuie doar să configurați un nume de rețea și să vă asigurați că este conectat. Apoi, amplasați unitățile suplimentare în funcție de locurile în care nu aveți semnal Wi-Fi. Tot ce trebuie să faceți este să le conectați la o priză de alimentare disponibilă și să le lăsați să se conecteze automat la rețeaua voastră. Aplicația vă va ghida prin proces.

De obicei, puteți configura complet o rețea mesh în doar câteva minute. Atât timp cât fiecare dispozitiv este în raza de acoperire a celorlalte dispozitive, sunteți gata. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la amplasarea dispozitivelor în funcție de primul dispozitiv.

Aplicație pentru configurare Wi-Fi Mesh
Aplicație pentru configurare Wi-Fi Mesh

Ar trebui să treci la o rețea Wi-Fi mesh?

Dacă ar trebui să faci trecerea la o rețea Wi-Fi mesh? Aceasta este întrebarea pe care mi-au pus-o multi prieteni. Pentru un răspuns corect trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante.

În primul rând, trebuie să știi că hardware-ul unui sistem Wi-Fi mesh este mai scump decât cel al extenderelor Wi-Fi. Dacă ești mai priceput la tehnologie, poți chiar să transformi un router vechi într-un repeater.

Citeste si: Despre oferta RCS-RDS (Digi), ce servicii folosesc eu de la ei si de ce

Cu un sistem Wi-Fi mesh, trei unități care vin în pachet ar costa mult mai mult decât niște extindere, iar pentru unități suplimentare ar trebui să plătești în plus. Dacă ai de-a face doar cu o zonă mai mică sau câteva zone moarte, poți cumpara un set mai mic de două unități, în felul asta mai faci o economie.

În al doilea rând, trebuie să te întrebi dacă casa ta are multe colțuri unde semnalul Wi-Fi nu ajunge și dacă chiar ai nevoie de un sistem Wi-Fi mesh. Poți încerca să îți muți routerul într-o altă zonă unde semnalul este mai bun sau poți încerca să te conectezi dintr-un alt colț al casei.

În concluzie, dacă ai o zonă mare de acoperit sau mai multe zone moarte, poate merita să investești într-un sistem Wi-Fi mesh, dar dacă ai de-a face doar cu o zonă mică, extender-ele Wi-Fi ar putea fi o opțiune mai economică.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu