Prețuri plăci video in scădere, cumperi sau aștepți?

Creșteri prețuri plăci video – cauze

De la începutul lui 2021 avem prețuri umflate la plăci video. Problema a fost declanșată de piața de crypto și mai apoi de pandemie. Piața crypto folosete plăci video pentru generarea de monede virtuale (în special Etehereum). Pandemia a dus la o criză a forței de muncă care a dus la o criză de semiconductori. Pe fondul unei cereri mai mari, producătorii n-au putut produce nici măcar cât produceau înainte de pandemie.

Odată cu perioadele de carantină, s-a simțit și un apetit mai mare al oamenilor pentru gaming. Și ăsta a fost un motiv pentru cererea mai mare de plăci video. Gamerii au fost cei mai afectați în situația dată. O alternativă pentru gaming în perioada asta au fost serviciile de cloud gaming. Nvidia a îmbunătățit GeForce Now (vezi articol aici), iar Google a lansat Stadia (vezi articol aici).

Prețuri plăci video – situația actuală

Pe siteurile de anunțuri se vede o scădere de prețuri la plăci video. O scădere prețuri la plăci video se vede și în retail, dar scăderea e momentan destul de mică. TechRadar are o analiză interesantă cu o evoluție prețuri la plăci video pe Ebay. Ei spun că o scădere a început acum 5 luni și că ea se menține și acum. Mi-a atras atenția și informația despre ebay. S-au vândut în perioada asta aproximativ 39000 plăci video Nvidia și doar 2188 plăci video AMD. Asta arată clar că Nvidia e preferată în rândul gamerilor. Dar mai poate să însemne și că sunt mai puține placi video AMD la vânzare, poate pentru că ele sunt preferate de minerii de crypto.

Prețuri plăci video in România acum

Se poate observa în graficele de mai jos o scădere timidă de prețuri și în magazinele online de la noi. Comparația e făcută pentru două plăci video din zona medie de performanță.

Placă video Gainward GeForce RTX 3060 Ti Ghost

Prețuri plăci  video Gainward RTX 3060 ti
Evolutie prețuri Gainward GeForce RTX 3060 Ti

Placă video GIGABYTE GeForce RTX 3070 Ti GAMING

Prețuri plăci  video Gigabite RTX 3070 ti
Evolutie prețuri GIGABYTE GeForce RTX 3070 Ti

E o scădere timidă de preț, dar e totuși o scădere, lucru care confirmă această tendință. Dacă ar fi să comparăm prețul actual cu prețul anunțat de producători, suntem încă departe. RTX 3060 Ti a fost anunțată cu un preț pornind de la 399 USD. RTX 3070 Ti a fost anunțată cu un preț pornind de la 599 USD

Cumperi sau aștepți?

E greu de estimat ce se vă întâmpla de acum. Vom avea scăderi de prețuri în continuare la plăci video? Cel mai important aspect de luat în calcul este piața de crypto. Momentan, e destul de jos și probabil nu merită o investiție masivă în plăci video la valoarea actuală. Dar ne-am obișnuit cu fluctuația mare de valori în zona asta, așa că e posibil să explodeze. Personal, îmi doresc să se duca în cap definitiv.

Puterea de cumpărare a scăzut și ea. Asta se întâmplă pe fondul unei inflații crescute, dar și pe fondul instabilității în cea ce privește resursele de energie și amenințările rușilor cu războiul. E clar că oamenii nu vor mai cheltui la fel de mult ca până acum. Cei care au în plan achiziția unei plăci video ar face bine să mai aștepte puțin. Eu cred că vom avea prețuri în scădere la plăci video în continuare. Nu vom atinge nivelul inițial de prețuri, sau cel anunțat de productori, dar, măcar, vom avea prețuri apropiate de acestea. Probabil, într-o lună sau două, vom avea o imagine mai clară asupra situației și sper și prețuri mai mici la plăci video. Cu disponibilitatea pare să nu mai fie deja o problemă azi, găsești în stocuri aproape orice model.

Articole similare despre plăci video sau gaming:

 

    Urmărește- pe Google News

2 comentarii la „Prețuri plăci video in scădere, cumperi sau aștepți?”

Lasă un comentariu