Cum arăta primul mouse de PC și cine a furat apoi ideea și a propus mouse-ul așa cum îl știm azi

Primul mouse a fost inventat și dezvoltat de Douglas Engelbart în anii 60 și a fost brevetat la 17 noiembrie 1970. Acesta folosea pentru mișcarea cursorului două rotițe de metal, câte una pentru fiecare direcție. Imaginea de mai jos e edificatoare.

Primul mouse din lume
Primul mouse din lume

Doi ani mai târziu,  Bill English a propus pentru prima dată un mouse cu bilă. Pentru cei care nu știu, acum mai bine de 15 ani, mișcarea cursorului unui mouse pe ecran era dată de o bilă care se afla sub mouse și care prin mișcarea pe suprafața pe care era folosit antrena doua rotițe în mouse care dădeau mișcarea pe verticală sau orizontală pe ecran. Ulterior au apărut senzorii optici care citeau mișcările pe suprafața pe care era folosit.

Mouse cu bila
Mouse cu bila

Tot în anii 70, Xerox a dezvoltat un mouse cu bilă, care a fost utilizat în cadrul sistemelor sale de calculatoare. În 1981, Xerox a lansat mouse-ul comercial, dar nu a reușit să-l vândă cu succes. În schimb, Steve Jobs de la Apple a vizitat laboratoarele Xerox și a văzut mouse-ul și alte tehnologii care au fost dezvoltate acolo. Steve Jobs a luat aceste idei și le-a integrat în sistemul sau de operare, Mac OS, și a lansat primul computer cu mouse-ul integrat în 1984.

Primul mouse Apple
Primul mouse Apple

Mulți îi atribuie lui Steve Jobs meritul de a fi lansat un mouse ca un device standard în utilizarea PC-ului. Adevărul este că el a furat de fapt o idee care fusese deja comercializată de către Xerox. Problema celor de la Xerox a fost că ei nu aveau atunci puterea și instrumentele necesare să popularizeze ideea așa cum a făcut-o Apple.

Primul mouse, cel dezvoltat de Douglas Engelbart in anii 60 s-a vandut recent la o licitatie pentru suma de 179000 de dolari. Sunt multi bani, dar e un produs unic cu o poveste interesanta si a cărui valoare va crește in viitor.

Citeste si:

Docking Station pentru laptop, ce este, la ce te ajută

Aten Phantom S – adaptor tastatura si mouse pentru PS3, PS4 si Xbox

Cel mai ieftin Docking Station pentru Apple MacBook Pro

Lasă un comentariu