Docking Station pentru laptop, ce este, la ce te ajută

Dacă te-ai întrebat vreodată ce este Docking Station pentru laptop, vei găsi aici tot ce trebuie să știi. Voi explica ce este Dock pentru laptop, cum funcționează, de ce ar trebui să utilizați unul și multe altele.

Ce este un Docking Station?

Docking Station
Docking Station

Aveți de ales între un laptop și un computer desktop. Avantajul major al unui laptop este portabilitatea. Îl poți purta cu tine și îl poți folosi oriunde te duci. Cu un computer desktop, veți avea de obicei acces la mai multe porturi și funcționalități, dar este restricționat de faptul că-l poți folosi doar într-un singur loc.

Un Docking Station este o modalitate excelentă de a reduce decalajul dintre un laptop și un desktop. Îți poți lua laptopul cu tine când trebuie să ieși, iar apoi, când te întorci acasă sau la birou, îl poți conecta la Dock pentru a-ți oferi funcții similare cu cele ale unui desktop.

Există diferite tipuri de Docking Station disponibile și trebuie să achiziționați una care vă oferă funcționalitatea pe care o căutați. La nivel de bază, un Docking Station vă va oferi mai multe porturi, astfel încât să vă puteți conecta la mai multe dispozitive decât puteți doar folosind laptopul.

Acele Docking Station mai avansate vor oferi mult mai multe funcționalități, cum ar fi conectarea la monitoare, boxe pentru computer, tastaturi, unități externe de stocare, microfoane și alte dispozitive audio și multe altele. Trebuie să determinați nivelul de funcționalitate suplimentară de care aveți nevoie pentru laptop înainte de a cumpăra un Docking Station pentru acesta.

Laptopurile moderne sunt puternice, dar nu vor avea întotdeauna funcționalitatile și porturile unui PC Desktop datorită formei mult mai mici. Este ușor să adăugați porturi și funcționalități suplimentare la un computer desktop, prin adaugarea de noi placi de expansiune. Un Dock pentru laptop, va apropia mult functionalitatile unui laptop de cele ale unui desktop.

Cum functioneaza un Docking Station?

Cele mai vechi Dock-uri au fost cu adevărat prelungitoare de porturi. Au replicat numărul de porturi pe care le aveai la dispoziție pentru utilizare atunci când ai conectat laptopul la el. Deci, dacă aveai nevoie de mai multe porturi USB pe vremuri, un Docking Station oferea acest lucru. Din păcate, multe dintre primele Dock-uri erau proprietare, ceea ce înseamnă că le puteai folosi doar cu anumite laptopuri.

Docking Station - porturi
Docking Station – porturi

Odată cu introducerea USB 3.0 în 2008, a apărut o nouă generație de Docking Station. Acestea nu mai erau proprietare și le puteai conecta la portul USB 3.0 al laptopului tău. Dacă doriți să conectați un al doilea monitor, puteți face acest lucru prin portul HDMI suplimentar. Din păcate, USB 3.0 nu acceptă în mod natural semnal HDMI, așa că vin cu o tehnologie de conversie.

Principala problemă a primelor Dock-uri USB 3.0 a fost că cipurile suplimentare necesare pentru conversie aveau tendința de a pune o presiune asupra procesorului laptopului, deoarece era nevoie de mai multă putere. Acest lucru a dus la încetinirea laptopului.

În 2015, au apărut stațiile de andocare USB-C și Thunderbolt 3 și mult mai bune decât versiunile anterioare. În plus, nu au fost necesare cipuri și software de conversie suplimentare, deoarece semnalele video HDMI, încărcarea și transferul de date erau toate acceptate nativ printr-un singur port.

Multe stații de andocare moderne vin cu propria lor sursă de alimentare, astfel încât laptopul însuși nu consumă energie. În plus, nu este necesară utilizarea resurselor CPU pentru alimentarea cipurilor și a software-ului, astfel încât acestea sunt mult mai eficiente.

De ce sa folosesti un Docking Station?

Unul dintre motivele principale pentru a utiliza un Docking Station cu laptopul este pentru a-l conecta la mai multe dispozitive simultan. Din păcate, majoritatea laptopurilor au un număr limitat de porturi USB, așa că dacă doriți să utilizați o imprimantă, un mouse fără fir, o tastatură fără fir și un scaner, există puține porturi disponibile.

la ce te ajuta un Docking Station
la ce te ajuta un Docking Station

Aceasta înseamnă că, fără un Docking Station, va trebui să deconectați un dispozitiv pentru a utiliza un alt dispozitiv, deoarece nu aveți suficiente porturi pentru a le utiliza simultan. Prin urmare, este mult mai convenabil să vă conectați laptopul la un Dock și să aveți totul pregătit pentru utilizare.

Când sunteți în mișcare, funcționalitatea și porturile laptopului sunt de obicei suficiente pentru nevoile uzuale. Dar atunci când vă aflați la birou sau acasă, probabil că veți dori să conectați mai multe dispozitive pentru a fi mai productiv. Un Docking Station este o soluție ideală pentru asta.

Unele dispozitive nu sunt concepute pentru a fi utilizate cu un laptop standard, iar atunci când aveți un Docking Station, puteți accesa aceste „dispozitive noi”. Asigurați-vă că Docking Station pe care il achiziționați este compatibil cu orice dispozitiv nou la care doriți să vă conectați înainte de a-l cumpăra.

Dock-uri de la Dell

În principiu, fiecare producător de laptopuri are în portofoliu și diverse variante de Dock-uri, în funcție de funcționalități și gama de produse pe care le acoperă. Unele modele de Dock-uri sunt universale, adică funcționează cu orice laptop care au port USB-C, indiferent de brand. Altele, sunt compatibile doar cu anumite modele din portofoliul acelui producător. Vedeți aici o listă de compatibilități Docking Station Dell pentru laptopurile Dell. Iar, aici, o prezentare a modelelor de Docking Station de la Dell.

Dacă sunteti indecisi să cumpărați un computer desktop sau laptop, atunci un Dock poate sa fie factorul care sa incline decizia catre un laptop. Este posibil să simțiți că un desktop este singura soluție atunci când aveți mai multe dispozitive la care doriți să vă conectați. Dar Dock-urile moderne pot face mai mult decât ați putea crede și cele mai multe dintre ele sunt mai ieftine decât cumpărarea unui computer desktop.

Gândiți-vă la un Docking Station ca o modalitate de a extinde capacitățile laptopului dvs., astfel încât să funcționeze ca un desktop. Este pur și simplu o chestiune de a conecta Dock-ul la laptop și apoi de a putea face ce vrei.

USB-C vs. Thunderbolt 3 Docking Stations

Principala diferență dintre un USB-C și un Docking Station Thunderbolt 3 este lățimea de bandă. Cu USB-C, obțineți până la 10 Gb pe secundă, în timp ce un Thunderbolt 3 oferă până la 40 Gb pe secundă. Având în vedere diferența semnificativă de lățime de bandă, de ce ați dori să alegeți o stație de andocare USB-C?

Din păcate, nu este atât de simplu. În primul rând, laptopul trebuie să fie echipat cu un port Thunderbolt 3 pentru a utiliza un Docking Station Thunderbolt 3. Portul Thunderbolt 3 arată identic cu portul USB-C, dar are componente suplimentare care oferă lățime de bandă suplimentară.

Dacă laptopul tău are un port Thunderbolt 3, atunci poți folosi ambele tipuri de Docking Station. Cu doar un port USB-C, puteți utiliza doar o stație de andocare USB-C. Un port Thunderbolt 3 are un simbol fulger lângă el, făcându-l ușor de diferențiat de USB-C.

Concluzie

Să presupunem că doriți confortul portabilității și flexibilitatea mai multor porturi și vă conectați la diferite dispozitive. În acest caz, un laptop și un Docking Station sunt răspunsul. Această combinație vă oferă funcționalitatea suplimentară pe care o poate oferi un computer desktop și flexibilitatea de a lucra în mișcare.

Citeste si alte articole:


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

7 comentarii la „Docking Station pentru laptop, ce este, la ce te ajută”

    • Nu, nu merge sa conectezi 2 laptopuri la un monitor, dar merge invers: 2 monitoare la un laptop. Pentru a conecta 2 laptopuri la un monitor e nevoie de un KVM Switch.

    • Nu,
      Exista insa monitoare care au integrat un Docking Station, si din care poti incarca si laptopul folosind acelasi cablu (USB-C) si pentru video, audio, lan, transfer date.

Lasă un comentariu