Aten Phantom S – adaptor tastatura si mouse pentru PS3, PS4 si Xbox

8 martie 2016

Aseara am luat in teste un adaptor (Aten Phantom S) care permite conectarea la consola de jocuri a unei tastaturi si mouse pentru a controla actiunea din jocuri exact ca pe un PC. Trebuie sa recunosc ca am studiat de ceva vreme oferta pe aceasta gama de produse pentru ca aveam dubii legat de functionarea cat mai apropiata de cea ce ofera tastatura si mouselul pe un PC.

Despre ATEN

Aten este un producator de renume in domeniul adaptoarelor de semnal (conectivitate) pentru o gama extinsa de echipamente active. Experienta lor in domeniu ma indrumat catre Phantom S. Desi exista pe piata mai multe variante in acest sens, a contat in alegerea facuta si pretul: aproximativ 300 lei la PCGarage.ro. Referinta in domeniu pare a fi XIM4 care se gaseste mai greu in Romania si care costa peste 150 euro, un pret nejustificat de mare din punctul meu de vedere.

aten phantom s adaptor ps3

Prezentare Aten Phantom S

Aten Phantom S (sau Aten U410) este un device de dimensiunile unui pachet de tigari avand o carcasa din metal, foarte bine construit si finisat. Are 2 seturi de cate 3 conectori USB. In partea din fata se regasesc conctorii pentru tastatura, mouse si controller original (vedem mai tarziu de ce). Pe partea din spate sunt conectorii mini USB pentru PC, Power sau consola. In partea de sus sunt 3 leduri care indica functionarea, modul settings sau modul Turbo Keyboard.

phantom s

Aten Phantom S – Conectarea si punerea in functiune

Punerea in functiune e foarte simpla. Poate sa functioneze Plug & Play avand prestabilite setari pentru toate comenzile de pe un controller de consola. Se conecteaza pe porturile corespunzatoare o tastatura, un mouse si deasmenea un controller original al consolei (este obligatoriu ca acest controller sa fie conectat cu fir pe durata folosirii). Pe partea cealalata minimum necesar de conectat este un cablu din portul de Game catre consola (acest cablu e livrat in pachet). Teoretic, dupa aceasta operatiune poti intra in orice joc sa-l controlezi cu tastatura si mouseul.

setari aten phantom s

In realitate, fara alte setari, vei observa ca nu e deloc de iti doresti, deaceea trebuie sa instalezi pe PC softul de configurare. Acesta se poate descarca de aici. Din meniul Help al softului de configurare aveti optiunea sa faceti upgrade la ultimul firmware (foarte important pentru ca permanent se aduc imbunatatiri atat pentru experienta oferita in jocuri cat si pentru compatibilitatea cu o gama cat mai larga de tastaturi si mouse). In tot acest timp, nu uitati sa conectati si un cablu din portul PC al Aten intr-un port USB al PC-ului.

Trebuie acordata o importanta deosebita setarilor pentru ca experienta in jocuri sa fie cat mai apropiata de cea pe PC. Mai ales la setarile pentru mouse. Pentru asta, recomand sa cititi manualul care explica detaliat ce inseamna fiecare setare.

mouse settings aten phantom s

Eu il configuram in timp ce jucam GTA 5, mi-a trebuit aproximativ 30 minute de setari si incercari pana sa ajung la un nivel acceptabil. Desigur, dupa asta, imi va fi mult mai usor sa-l configurez pentru alte jocuri, pentru ca am deja un minim de experienta si stiu care parametrii trebuiesc modificati pentru ce imi doresc.

Aten Phantom S – Concluzie

Aten Phanotm S poate reinvia gamer-ul din tine si ma refer in special la jocurile FPS. Faptul ca faci asta pe o consola are avantaje in special prin faptul ca nu mai e nevoie de investesti multi bani intr-un PC performant care sa-ti permita sa joci ultimele noutati la detalii bune. Am remarcat totusi ca nivelul de detalii pe care il ofera consola nu este la acelasi nivel cu cel oferit de un PC si o placa grafica de ultima generatie, dar una peste alta experianta este una placuta.

Comunitatea de gameri (a consolelor) nu agreaza deloc aceste controllere pentru faptul ca ei considera asta un mod de a trisa in FPS-uri (in jocurile online FPS). Este adevarat, e greu sa obtii aceleasi performante cat timp folosesti un controller original de consola care este foarte imprecis in aceste jocuri. Cei care folosesc tastatura si mouse vor avea clar un avantaj. Pe de alta parte, este adevarat si faptul ca o consola si controllerul original iti ofera confortul si experienta de a juca un joc stand pe canapea in fata unui televizor mare, de asta a si fost gandit asa.

Aten Phantom S

Pro

 • recomandat pentru FPS-uri, precizie mult mai mare
 • pretul este relativ ok raportat la alte variante similare
 • experianta placuta in jocuri dupa ce este setat corespunzator
 • Aten aduce imbunatatiri software permanent.
 • Softul de configurare este usor de folosit
 • nu necesita conectare la PC in timp ce va jucati, conectarea la PC e necesara doar pentru setarile initiale
 • este compatibil cu PS3, PS4 si Xbox

Contra

 • chiar daca se apropie mult de experianta oferita pe PC de o tastatura si mouse, inca nu se ridica la acest nivel.
 • Folosirea mai multor cabluri va indeparteaza de conceptul sub care a fost gandita consola, anume acela de a-ti da libertate de miscare si confort.

Pe aceasi tema

2 Comentarii

 1. cristi

  cat costă?
  de unde sau cum se comanda?
  merge pe xbox one?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *