Doua bănci americane au intrat în procedură de faliment în câteva zile. Nu sunt vești bune!

Urmăresc cu îngrijorare situația din America. Vineri, Silicon Valley Bank a intrat în procedură faliment. Azi, First Republic Bank a anunțat că are probleme iar la câteva ore mai târziu a fost suspendată de la tranzacționare după ce acțiunile s-au prăbușit. Astea nu sunt vești bune deloc.

În anii de pandemie băncile au avut un profit uriaș. S-au printat mulți bani, mediul de afaceri și populația au beneficiat de mulți bani. La vremea aia băncile dădeau dobânzi de 1-2% la depozite și dădeau credite cu dobânzi de 5-6%, deci luau bani ușor din piață.

Tot în pandemie, băncile au investit mulți bani în obligațiuni de stat pe termen lung cu dobânzi de 4%. Asta este o formă de investiție sigură, practic, împrumuți statul cu o dobândă de 4%. Iei bani cu 1-2%, dai cu 4% la stat și cu 5-6% la populație înapoi. E profitabil.

Doar că, situația s-a schimbat intre timp. A crescut inflația, a scăzut consumul. Că să atragă bani (lichiditate), băncile au fost nevoite să crească dobânzile la depozite la 7-8%. Chiar și așa, nimeni nu e tentat să țină banii la bănci și să primească 8% dobândă atâta timp cât inflația e între 10-16%. Nu pot vinde obligațiunile (cu dobândă de 4%) pentru că nu le vrea nimeni. Statul vinde acum obligațiuni cu 8-9%. Și iată au ajuns în situația în care au probleme de lichiditate, având mulți bani blocați în acele obligațiuni pe termen lung.

Băncile au dat credite pe termen lung finanțate cu resurse pe termen scurt! Iar asta a fost o strategie greșită!

În 2008 a început o criză financiară puternică cu falimentul unei bănci americane. Azi avem doua bănci în procedură de faliment. Tot în 2008 am învățat că astfel de probleme se propagă în toate economiile capitaliste. E doar o chestiune de timp.

Citește și:

Creste indicele ROBOR. Bancile si BNR ne pregatesc o noua surpriza?

Stiai ca nu poti sa faci refinantare credit la banca la care ai creditul?

De ce nu putem lua noi, romanii, credite in EUR?


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

3 comentarii la „Doua bănci americane au intrat în procedură de faliment în câteva zile. Nu sunt vești bune!”

Lasă un comentariu