Cele 8 tehnologii actuale care ne vor schimba viitorul

În era digitală în care trăim, produsele și serviciile tradiționale sunt în competiție directă cu alternativele digitale inovatoare. Acest lucru deschide noi oportunități de piață, dar în același timp forțează companiile existente să își adapteze strategiile și modelele de operare pentru a rămâne competitive.

Inegalitatea digitală este o problemă reală în lumea noastră. Persoanele cu resurse financiare limitate sau din comunități marginalizate pot să nu aibă acces la tehnologie de înaltă calitate sau la o conexiune la internet stabilă. Aceasta duce la o diviziune digitală, unde unii au acces la toate resursele digitale, în timp ce alții rămân în urmă. Această diferență se poate accentua și mai mult în viitor, cu consecințe semnificative asupra oportunităților educaționale și economice.

Cele opt tehnologii cheie care vor defini viitorul:

Asistentii digitali
Asistenții digitali reprezintă diverse tipuri de software capabile să efectueze procese de lucru bazate pe reguli și să comunice cu oamenii prin scriere și vorbire. Asistenții digitali sunt reprezentați de tehnologii precum Robotic Process Automation (RPA), chatbot-uri și asistenți vocali. Acești asistenți reprezintă colegi digitali noi care vor ajuta organizațiile viitorului să răspundă cerințelor de productivitate și accesibilitate, sprijinind trecerea de la „muncă” la activități care adaugă valoare pentru angajații analogici.Asistentii digitali reprezintă o soluție excelentă pentru afacerile care doresc să crească accesibilitatea și calitatea, precum și să îmbunătățească timpul de răspuns în relație cu clienții sau angajații lor.

Unul dintre principalele dezavantaje ale asistenților digitali este limitarea lor în ceea ce privește empatia și abilitatea de a înțelege în profunzime problemele și nevoile umane. Acești asistenți sunt adesea limitați la răspunsuri predefinite și algoritmi de procesare a limbajului natural, ceea ce înseamnă că pot rata subtilitățile și contextul unui anumit caz. Clienții care se confruntă cu probleme complexe sau neașteptate pot să simtă frustrare și să se simtă neglijați atunci când asistenții digitali nu pot oferi răspunsuri adecvate.

Internet of Things (IoT)
Internet of Things (IoT) constă în obiecte, adesea electronice și senzori, care pot fi identificate și pot comunica între ele și pot schimba date prin Internet și soluții cloud. Părți terțe fac, de asemenea, parte din această rețea din când în când și pot oferi informații și servicii utilizatorilor. Obiectele IoT pot fi orice, de la un senzor care monitorizează o pompă la o unitate de producție la smartphone-ul pe care îl folosești pentru a-ți debloca mașina sau casa.IoT deschide ușa unor oportunități care depășesc îmbunătățirea și digitalizarea proceselor individuale. Pentru a avea succes, afacerile trebuie să fie dispuse să dezvolte noi modele de afaceri și operaționale în jurul rețelelor de dispozitive conectate.

Inteligenta Artificială (AI)
Inteligența artificială (AI) este un termen larg care se referă la capacitatea unui program de calculator sau a unui calculator de a părea inteligent. AI are, de obicei, capacitatea de a captura date despre mediul său și poate învăța sau se poate adapta pentru a atinge un anumit obiectiv. Pentru a construi un sistem AI care adaugă valoare, se folosesc volume mari de date și un algoritm potrivit pentru ceea ce sistemul se propune să atingă.Pentru a beneficia de AI, este necesar să aveți o strategie clară și un plan privind modul în care datele pot fi capturate și utilizate ca bază pentru decizii îmbunătățite, înțelegere mai profundă și optimizarea proceselor de afaceri.

Realitatea virtuală și augmentată (VR și AR)
Realitatea virtuală (VR) este o tehnologie care permite utilizatorului să interacționeze într-o recreere simulată pe calculator a unui mediu real. Realitatea augmentată (AR) este o fuziune a VR, în care realitatea și un mediu simulat pe calculator sunt integrate, așa cum am văzut, de exemplu, cu Pokemon Go sau cu lentilele din Snapchat.Utilizarea tehnologiei VR și AR permite îmbunătățirea experiențelor clienților și contribuie la creșterea calității și vitezei în procesele de muncă manuale.

Blockchain
Blockchain este o bază de date tranzacțională distribuită în care toate părțile au întotdeauna aceleași informații despre tranzacții. Nu se poate schimba informația în baza de date decât dacă majoritatea participanților sunt de acord că schimbarea respectă regulile definite pentru aprobarea tranzacției. Un blockchain face posibile tranzacții sigure între mai multe părți dintr-o rețea care vor interacționa.Blockchain este asociat în mare parte cu criptomonedele, din pacate pentru tehnologia din spate, dar aplicațiile și oportunitățile sunt considerate uriașe în sectoare precum produsele de consum, proprietatea, logistica, sănătatea, energia și asigurările.

Imprimarea 3D
Imprimarea 3D este o tehnologie de fabricație digitală în care obiecte fizice sunt imprimate de o imprimantă 3D pe baza specificațiilor unui model digital 3D. Procesul de fabricație este aditiv, ceea ce înseamnă că un obiect este produs strat cu strat, în loc să se toarne sau să se prelucreze o bucată mai mare până la forma dorită.Imprimarea 3D are un potențial enorm pentru toate industriile bazate pe producție, contribuind la reduceri semnificative ale costurilor legate de prototipuri și producție. De asemenea, imprimarea 3D poate reduce nevoia de a stoca piese și poate reduce semnificativ timpul de livrare.

Drone
O dronă este o aeronavă fără pilot care poate zbura autonom sau poate fi controlată de la distanță de oameni. Dronele pot fi utilizate pentru căutări, supraveghere și transport. Companiile investesc în tehnologia dronelor pentru a explora modul în care aceasta contribuie la creșterea eficienței în procesele operaționale, precum și la accesul la date noi și îmbunătățite.

Robotică și automatizare
Automatizarea sarcinilor fizice este o tendință în creștere în mai multe sectoare. Asta înseamnă că roboții fizici și mașinile preiau tot mai multe dintre sarcinile pe care anterior le efectuau angajații umani.

În concluzie, aceste opt tehnologii au potențialul de a schimba radical societatea, afacerile și viața de zi cu zi. Cu toate acestea, adoptarea lor necesită o abordare atentă și adaptabilă. Cu cât suntem mai curioși și deschiși la inovație, cu atât suntem mai pregătiți să explorăm oportunitățile pe care aceste tehnologii le aduc în lumea digitală în schimbare rapidă.

Pe lângă aspectele economice, adopția largă a tehnologiei ridică și preocupări de securitate și confidențialitate. Cu fiecare pas înainte în tehnologie, crește și potențialul pentru expunerea datelor personale și supravegherea excesivă. Acest lucru poate crea o lipsă de încredere în tehnologie și poate face ca unii oameni să fie reticenți să o abordeze.

Tehnologii care vor schimba viitorul
Tehnologii care vor schimba viitorul

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu