Apple a lansat Vision Pro, cel mai revoluționar produs de la iPhone încoace

Zvonurile s-au adeverit, iar Apple a anunțat azi cel mai nou și mai revoluționar device din portofoliul sau: Apple Vision Pro.

Realitate augmentata (AR)

Apple Vision Pro este o cască pentru realitate augmentată. De ce augmentată și nu virtuală? Pentru că face ce face și o cască virtuală, dar în același timp te conectează și cu locul unde te afli, totul se întâmplă acolo unde ești, iar casca iți suprapune peste acel loc o serie de aplicații, imagini sau interacțiuni cu alte ecrane virtuale sau obiecte.

Apple Vision Pro - casca realitate augmentata
Apple Vision Pro – casca realitate augmentata
Apple Vision Pro - casca realitate augmentata/virtuală
Apple Vision Pro – casca realitate augmentata/virtuală

Trebuie să mărturisesc că e ceva ce m-a luat prin surprindere. De fapt, s-a întâmplat asta cu toată lumea. Toți anunțau o cască pentru realitate virtuală, dar Apple a mers mai departe de atât. În cadrul prezentării, au anunțat că se lucrează de ani buni la acest produs, iar tehnologia folosită vine de fapt din toată experiența acumulată de Apple de-a lungul existenței sale ca dezvoltator de produse hardware, dar mai ales de software.

Design si hardware

Vision Pro vine cu un design minimalist, specific Apple. N-ai zice că în această cască se află totuși integrat și un computer. Apple spune că prin Vision Pro se face trecerea de la desktop/mobile computing la Spațial Computing.

Vision Pro integrează două ecrane de mici dimensiuni, dar care vin cu o tehnologie revoluționară, nemaintâlnita până acum pe nici un produs. Sunt două ecrane cu o densitate de pixeli mai mare decât două televizoare 4K. Tehnologia din spate are la bază tehnologia din ecranele Apple de pe MacBook Pro, cea cu miniLED.

Sunetul este la superlativ, folosește senzori speciali pentru a scana încăperea unde te afli pentru ca apoi să poată reproduce acel Spațial Audio cu care se mândrește Apple în toate prezentările despre audio. Casca are integrate mai multe difuzoare și, probabil, va reproduce sunetul la fel de bine precum o face pe MacBook-urile de 14 și 16 inch care au dus sunetul pe un device mobil la un alt nivel.

Și, pentru că, așa cum am zis, este o cască pentru realitate augmentată, partea din față este o sticlă care are sub ea un alt ecran, orientat spre exterior și o serie de camere care preiau imaginile din fata și le pun pe cele 2 ecrane interne, asta ca să faci parte în același timp din locul unde te afli, dar rulând diverse aplicații suprapuse peste imaginile locale. În funcție de scenariu, acel ecran extern va afișa pe el imaginea ochilor și a fetei tale, pentru momentele în care interacționezi cu persoane aflate în imediata apropiere.

Apple - realitate augmentata
Apple – realitate augmentata
Senzori și camere video
Senzori și camere video

Procesoare și baterie

Partea de procesare de date este asigurată de un procesor Apple M2 impreuna cu un alt procesor dezvoltat special pentru această cască, Apple R1. Aceste procesoare sunt responsabile cu tot ce înseamnă procesare de date video, audio și fac asta într-un mod silențios.

Casca Apple - procesare interna
Casca Apple – procesare interna

Totul este alimentat dintr-o baterie care e atașata la cască printr-un cablu. Acea baterie externă va sta în buzunarul de la pantaloni (cel puțin, așa a fost prezentată în clipurile de prezentare). Mă gândeam în timpul prezentării, la Steve Jobs și la obsesia lui de a simplifica designul produselor. Probabil că, sub conducerea sa, casca asta nu ar fi primit acceptul să fie lansată și ar fi împins limitele proiectării până la a integra cumva bateria aia direct în carcasă. Desigur, partea cu cablul este un compromis discutat îndelung în faza de proiectare, un compromis între greutatea căștii și disconfortul de a atașa ceva printr-un cablu la această cască. A câștigat greutatea și probabil, o autonomie mai bună per total, de pana la 2 ore.

Sistemul de operare dezvoltat special pentru Vision Pro se numește Vision OS

Ce poți face cu Apple Vision Pro

Vision Pro transformă total felul cum vom comunica la distanță, vom juca jocuri, vom folosi aplicațiile de productivitate acasă sau la munca, sau vom urmări conținut video.

Casca integrează o serie de camere și de senzori cu ajutorul cărora poți controla totul doar prin mișcările ochilor și mâinilor. Practic nu ai nevoie de nimic conectat, dar dacă dorești, poți folosi tastaturi și mouse bluetooth, sau caști bluetooth. Desigur, făcând parte din ecosistem, Vision Pro poate să preia pe ecranul sau tot ce făceai pe MacBook atunci când ești în fața lui, continuând activitățile de acolo direct pe ecranul căștii.

Toate aplicațiile dezvoltate pentru IOS și IPAD OS vor funcționa și pe Vision Pro. În plus, se lucrează intens cu dezvoltatorii de jocuri să fie aduse jocuri noi pe această platformă. Există și o colaborare strânsă cu Disney pentru aduce conținutul lor pe Vision Pro într-o experiență deosebită.

Partea de colaborare este importantă și există integrare cu aplicații precum Zoom, Microsoft Teams, Cisco Webex, sau FaceTime.

Pe partea de entertainment, sa ne imaginam ca ne uitam la filme pe ecrane gigant, cu acțiunea care se întâmplă în jurul nostru. Mai ales în cazul filmelor 3D.

Apple Vision Pro – preț și disponibilitate

Am ajuns și la partea neaplacuta a acestei relatări. Prețul anunțat este de 3499 de dolari. E ceva ce foarte puțini isi permit, mă refer la noi la români. N-aș spune că e un preț mare pentru alte țări mai dezvoltate. Vision Pro e ceva cu totul inedit și reprezintă începutul în cea ce privește această nouă eră a realității augmentate (sau virtuale). Apple Vision Pro e cu adevărat un produs care duce tehnologia asta un pas în față și deschide noi perspective în acest domeniu.

Cu siguranță că vor apărea păreri ale habarnistilor că Apple vinde produse la prețuri supraevaluate, că de fapt casca asta costă 200 de dolari să fie produsă. Ce nu pot înțelege acești oameni e că produsul ăsta, ca să ajungă în faza asta, a necesitat ani de zile de muncă din partea a mii de oameni. S-au investit, probabil, miliarde de euro în dezvoltarea produsului în acest timp. Iar rezultatul este ceva impresionant, într-o lume în care cu greu ne mai lăsăm impresionati. Peste 3-4 ani, când vom avea zeci de astfel de produse, toți haterii vor uita de unde a plecat totul și vor blama Apple pentru prețurile pe care le practică.

Despre disponibilitate: Apple anunță că Vision Pro va putea fi cumpărată începând de anul viitor, semn că, încă mai există loc pentru îmbunătățiri, cel puțin la nivel software și de optimizare cu aplicațiile.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

2 comentarii la „Apple a lansat Vision Pro, cel mai revoluționar produs de la iPhone încoace”

Lasă un comentariu