Ce este MU-MIMO în WiFi? Ai nevoie de el?

Ma uitam azi pe Emag la routere wireless. Dincolo de multitudinea de caracteristici specifica unui router Wireless, exista și aceasta caracteristica: MU-MIMO. De exemplu, daca ai de ales intre Asus RT-AX58U (AX3000) și Asus RT-AX82U (AX5400) vei afla ca diferența intre cele 2 este doar la aceasta caracteristica: MU-MIMO. Primul știe 2×2, iar al 2-lea știe 4×4. Deci, care e treaba cu acest MIMO?

Așadar, dacă studiezi routerele wireless lansate începând cu vara anului 2015, observi că majoritatea dintre ele fac reclamă la o tehnologie numită MU-MIMO sau Multi-User MIMO și promit transferuri wireless de până la patru ori mai rapide decât pe routerele tradiționale. Dar ce este de fapt MU-MIMO, în afară de un acronim amuzant pe care nu-l înțelegi? Ce face MU-MIMO pe routerul tău wireless și ar trebui să cumperi un router cu această tehnologie?

Cum se conectează dispozitivele la routerele wireless utilizând standardele mai vechi (SU-MIMO sau 1×1 MU-MIMO)

Routerele wireless care nu oferă suport pentru MU-MIMO folosesc metoda numită SU-MIMO pentru transmiterea datelor printr-un canal radio wireless. SU-MIMO înseamnă Single-User Multiple Input Multiple Output și înseamnă că un canal wireless poate trimite și primi date de la și către un singur client de rețea la un moment dat. SU-MIMO face parte din standardul de rețea 802.11n finalizat și publicat în octombrie 2009. Toate routerele wireless cu suport pentru versiunea finală a standardului 802.11n pot folosi metoda SU-MIMO pentru transmiterea datelor. Atunci când utilizezi această abordare, routerele sunt bune la trimiterea și primirea datelor, dar doar într-o direcție, către un singur client la un moment dat.

Transferuri wireless SU-MIMO sau 1×1 MU-MIMO

Numărul de fluxuri simultane de date este limitat de numărul minim de antene în uz. Dacă routerul tău are patru antene, în SU-MIMO poți avea până la patru fluxuri de date simultane. De exemplu, un router wireless care poate transmite sau primi pe două antene poate gestiona simultan doi utilizatori, câte unul pe fiecare flux. Un router cu patru antene poate gestiona patru fluxuri separate și până la patru clienți simultan. Cu toate acestea, pe multe rețele WiFi ai mai mulți clienți wireless conectați, fiecare solicitând acces la propriul flux de date, așa că routerul acționează ca o mitralieră montată pe un carusel. Aruncă bucăți de date foarte rapid la mai multe dispozitive pe rând. Fiecare dispozitiv așteaptă rândul său pentru a trimite și primi date, astfel încât atunci când se conectează un dispozitiv nou, linia și așteptarea devin mai lungi. Prin urmare, cu cât conectezi mai multe dispozitive la un router wireless care utilizează SU-MIMO, cu atât devine mai mare latența și cu atât obții mai puțină viteză pentru fiecare dispozitiv.

Ce face MU-MIMO în ceea ce privește WiFi-ul:

MU-MIMO, Multi-User MIMO sau Multi-User Multiple Input Multiple Output este capacitatea de a transmite simultan la mai mulți clienți, în loc de doar unul, sau de a transfera date către un client de rețea folosind mai multe fluxuri de date simultan și astfel de a crește viteza de transfer. Cu această metodă de transfer, un router wireless poate „vorbi” cu mai mulți utilizatori odată pe un singur canal radio wireless sau cu un utilizator folosind mai multe fluxuri de date pe același canal.

Există diferite tipuri de implementări MU-MIMO găsite în routerele wireless și dispozitive:

  • 2×2 MIMO – oferă două fluxuri spațiale de transmitere și recepție a datelor wireless pe același canal sau frecvență. Pentru această implementare, ai nevoie doar de două antene și poți conecta simultan maximum doi clienți, câte unul pe fiecare flux.
  • 3×3 MIMO – oferă trei fluxuri spațiale și ai nevoie de trei antene. Poți conecta simultan maximum trei clienți.
  • 4×4 MIMO – oferă patru fluxuri spațiale, ai nevoie de patru antene și poți conecta simultan maximum patru clienți.
  • 8×8 MIMO – oferă opt fluxuri spațiale pe același canal wireless sau aceeași frecvență pentru un maximum de patru clienți (da, ai citit bine). Pentru această implementare, ai nevoie de opt antene. 8×8 MIMO nu este încă o tehnologie obișnuită.

În ilustrația de mai jos poți vedea o reprezentare a unui router cu suport pentru 4×4 MIMO, comunicând simultan cu patru dispozitive.

MU-MIMO cum funcționează
MU-MIMO cum funcționează

Ce se întâmplă când dispozitivele tale wireless au sau n, suport pentru MU-MIMO?

Un aspect al MU-MIMO este că clienții wireless pot avea sau nu suport pentru această tehnologie. Smartphone-urile și tabletele ieftine au doar o antenă wireless pentru a reduce costurile de producție, așa că oferă 1×1 MIMO. Smartphone-urile și tabletele premium au adesea două antene și pot beneficia de 2×2 MIMO. Laptopurile accesibile au două antene Wi-Fi și pot beneficia de 2×2 MIMO, în timp ce cele mai scumpe au trei sau patru antene și pot beneficia de 4×4 MIMO. Adaptorul de rețea wireless PCI-Express ASUS PCE-AC88 a fost primul care a implementat 4×4 MIMO. Oricine îl poate folosi pe un computer de birou pentru conexiuni la rețeaua WiFi.

Idea din spatele MU-MIMO nu este doar de a conecta simultan mai multe dispozitive la rețeaua wireless, ci și de a crește viteza conexiunii wireless. Prin urmare, dispozitivele din rețeaua ta oferă una dintre următoarele implementări MU-MIMO:

  • 1×1 MIMO – astfel de dispozitive au o antenă și se pot conecta doar la un flux wireless.
  • 2×2 MIMO – au două antene și se pot conecta simultan la două fluxuri MIMO.
  • 3×3 MIMO – au trei antene și se pot conecta simultan la trei fluxuri MIMO.
  • 4×4 MIMO – au patru antene și se pot conecta simultan la patru fluxuri MIMO.

În rețeaua ta, folosești diferite tipuri de dispozitive wireless care oferă diferite implementări MIMO. Să presupunem că ai un router wireless cu 4×4 MIMO. Acest router oferă patru fluxuri de date. Prin urmare, poți conecta și transfera simultan date către patru smartphone-uri cu 1×1 MIMO, deoarece fiecare smartphone folosește doar un singur flux. Alternativ, poți conecta și transfera simultan date către două tablete cu 2×2 MIMO, la un laptop cu 3×3 MIMO și la un smartphone cu 1×1 MIMO sau doar la un dispozitiv, dacă oferă suport pentru 4×4 MIMO. Acel dispozitiv cu 4×4 MIMO va beneficia de viteze de transfer mult mai mari decât un smartphone cu 1×1 MIMO.

Care sunt avantajele MU-MIMO?

Dacă achiziționezi un router wireless sau un sistem WiFi mesh cu suport pentru transferurile MU-MIMO, obții următoarele beneficii:

  • Scade timpul de așteptare al fiecărui dispozitiv pentru a primi date.
  • Crește viteza de descărcare oferită pentru toate dispozitivele care suportă fluxurile wireless MU-MIMO.
  • Atât dispozitivele care suportă MU-MIMO, cât și cele care nu o fac, se bucură de o experiență Wi-Fi mai bună.
  • Crește capacitatea rețelei și numărul de dispozitive pe care routerul le poate gestiona simultan.

Dezavantajele MU-MIMO

Există și dezavantaje în utilizarea sistemelor wireless mesh și a routerelor cu MU-MIMO:

  • Funcționează doar când se utilizează standardul wireless 802.11ac și frecvența WiFi de 5 GHz. Nu poți beneficia de ea pe frecvența de 2,4 GHz și standarde mai vechi precum 802.11n. Frecvența de 2,4 GHz este limitată la utilizarea SU-MIMO.
  • MU-MIMO crește doar viteza de download, nu și viteza de upload.
  • Ai nevoie atât de un router cu MU-MIMO, cât și de dispozitive de rețea cu suport pentru MU-MIMO pentru a obține descărcări mai rapide. Atunci când cumperi computere, smartphone-uri și alte gadgeturi noi, trebuie să te asiguri că funcționează cu rețelele wireless 802.11ac și că suportă transferurile MU-MIMO.

Când a fost lansat MU-MIMO?

Tehnologia MU-MIMO face parte din standardul wireless 802.11ac Wave 2, care a fost emis de Wi-Fi Alliance în vara anului 2015. În iunie 2016, Wi-Fi Alliance a extins programul lor CERTIFIED Wi-Fi pentru a include specificațiile standardului 802.11ac Wave 2. Wi-Fi Alliance este rețeaua globală de companii care ne aduce produse, standarde și tehnologii wireless. Rețeaua include peste 500 de companii, printre care nume mari precum Cisco, Qualcomm, Microsoft, Dell, Samsung, Apple, Intel și altele.

Ai nevoie de MU-MIMO?

Locuințele moderne au un număr tot mai mare de dispozitive inteligente care necesită conectivitate wireless constantă. Chiar dacă unele dintre dispozitivele tale nu oferă suport pentru MU-MIMO, tot beneficiezi de achiziționarea unui router wireless cu MU-MIMO, doar pentru că poate gestiona mai multe dispozitive odată. Dacă ai și smartphone-uri, laptopuri și console premium în casă, atunci avantajul utilizării MU-MIMO crește. Recomandăm ca, dacă ai opt sau mai multe dispozitive care se conectează la rețeaua wireless din casa ta, să iei în considerare achiziționarea unui router Wi-Fi cu MU-MIMO.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu