UGreen Nexode 140W cu tehnologie GaN  – cel mai bun încărcător cu USB pentru orice

Odată cu revoluția semiconductorilor, tehnologia GaN (nitură de galiu) a devenit protagonistul ultimului val de încărcătoare portabile. A început timid, oferind 10-20W într-un format ușor mai compact decât încărcătoarele tradiționale, dar a evoluat rapid, devenind tot mai îndrăzneață.

Un exemplu notabil este încărcătorul UGreen Nexode 140W, care este capabil să furnizeze 140W printr-un singur port USB, menținând totodată pierderile de căldură la un nivel minim, astfel încât să poată gestiona fără probleme mai multe laptopuri simultan. Și trebuie să subliniez aspectul portabil, pentru că unele dintre aceste încărcătoare pot fi purtate cu ușurință într-un buzunar (unul mai mare, dar ideea rămâne valabilă).

Poate fi cumpărat de aici, la momentul la care scriu articolul prețul e 350 lei.

UGreen Nexode 140W cu tehnologie GaN
UGreen Nexode 140W cu tehnologie GaN

Exista disponibil și modelul UGreen 100W și se pare că producătorul a decis să lanseze și varianta asta GaN de 140W, intrând în competiție directă cu încărcătorul de 140W al Apple.

Apple a încercat să își recupereze avantajul pe care producătorii terți îl aveau atunci când a exclus încărcătorul din cutia iPhone-urilor sale, dar încărcătorul său GaN de 140W are doar un port USB disponibil, în timp ce UGreen Nexode 140W are trei, inclusiv un port USB-A.

Și există un alt accesoriu pe care UGreen l-a adăugat în pachet și care m-a surprins plăcut: un cablu USB-C! În sfârșit, cineva a inclus și un cablu, și este chiar unul împletit – are și o lungime de aproximativ 1,5 metri, suficient pentru majoritatea aplicațiilor.

Încărcătorul UGreen Nexode 140W este foarte pentru puterea oferită, măsurând 7,6 x 7,6 x 3,5 cm. Nu este cel mai mic încărcător disponibil, dar pentru o ieșire de 140W, este foarte compact.

Carcasa este realizată din plastic, cu trei părți sudate împreună, ceea ce creează un efect vizual plăcut, dar încărcătorul se simte puțin ciudat în mână. La fel ca și încărcătorul de 100W, UGreen Nexode 140W nu are un LED de alimentare pentru a vă informa că dispozitivul este conectat la o sursă de alimentare.

Cu toate acestea, are trei porturi USB. Primul este un port USB-A care poate atinge până la 22,5W, potrivit pentru dispozitivele mai puțin exigente. Dar cel mai interesant este primul port USB-C, care poate atinge până la 140W. Cum este posibil acest lucru? Se pare că UGreen a acordat o atenție deosebită tehnologiei Power Delivery 3.1. PD 3.1 ridică tensiunea fixă la 28V, permițând niveluri de putere de 140W. Poate merge și mai departe, deoarece tensiunea poate fi și de 36V și 48V, permitând o ieșire de putere de 180W și respectiv 240W.

În cazul nostru, UGreen Nexode 140W poate fi considerat un model de nivel entry, motiv pentru care a păstrat dimensiunile compacte. Al doilea port USB-C poate ajunge până la 100W atunci când este singurul port în uz. Dacă adăugați un alt dispozitiv la portul USB-C, ieșirea pentru ambele scade la 65W fiecare.

În plus, utilizarea oricăruia dintre cele două porturi USB-C împreună cu portul USB-A va limita ieșirea la 100W (așa că rămâne neschimbat pentru portul USB-C secundar). Dacă utilizați toate cele trei porturi simultan, doar cele două porturi USB-C sunt afectate, primul scăzând la 65W, în timp ce al doilea USB-C este limitat la 45W.

În ceea ce privește ieșirea anunțată pentru primul port USB-C, aceasta este de 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/5A și 28V/5A. Pentru portul USB-C secundar, este de 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A și 20V/5A, iar pentru portul USB-A, este de 5V/3A, 4.5V/5A, 5V/3A, 9V/2A și 12V/1.5A.

Am conectat un iPhone 12 la portul USB-C secundar în timp ce încărcam un MacBook Pro și a putut atrage în medie 21W, cu tensiunea stabilă la 9,09V (amperajul variind între 2,13 și 2,17A). Dar trebuie să menționez că conectarea și deconectarea unui cablu secundar pe oricare dintre porturile USB-C va determina celelalte să se oprească pentru un moment și să recalculeze ieșirea de putere.

Aceasta este o problemă atunci când conectați dispozitive care necesită un flux constant de energie. Portul USB-A nu este afectat și nu are niciun impact asupra porturilor USB-C, deci are un controler diferit.

PRO-uri:

  • Există un cablu USB-C de 1,5 metri în interiorul pachetului.
  • Ieșire maximă de 140W.
  • Două porturi USB-C și un port USB-A.
  • Compact, având în vedere puterea de ieșirea.
  • Tehnologie GaN.

CONTRA-uri:

  • Cele două porturi USB-C folosesc același controler și vor opri temporar conexiunea atunci când se conectează sau deconectează un nou dispozitiv la aceste porturi.
  • Încărcătorul nu face distincție între cablul conectat și dispozitivul conectat, așa ca va limita încărcarea pe unele porturi daca în celelalte porturi sunt conectate doar cabluri, fără consumatori.

În concluzie, încărcătorul UGreen Nexode 140W oferă o combinație impresionantă de putere și portabilitate, cu tehnologia GaN ca punct de atracție major. Poate fi ușor utilizat ca unic încărcător pentru cineva care călătorește și are cu el laptop, telefon/telefoane, căști, boxe portabile, etc…

UGreen Nexode 140W GaN
UGreen Nexode 140W GaN

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu