WiFi 7 – tot ce trebuie sa știi despre noul standard wireless

WiFi 7 este standardul WiFi viitor, cunoscut și sub numele de IEEE 802.11be (Extremely High Throughput (EHT)). Acesta funcționează pe toate cele trei benzi (2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz) pentru a utiliza în mod complet resursele de spectru. În timp ce WiFi 6 a fost construit ca răspuns la numărul tot mai mare de dispozitive din lume, obiectivul WiFi 7 este de a creste viteza de transfer pentru fiecare dispozitiv, crescând în același timp și eficienta. Dacă aveți probleme cu timpii de încărcare, întârzierile sau congestia, un router WiFi 7 poate fi cea mai bună soluție.

WiFi 7 introduce o lățime ultra-largă de bandă de 320 MHz, 4096-QAM, Multi-RU și Multi-Link Operation pentru a oferi viteze cu 4,8X mai rapide decât WiFi 6 și cu 13X mai rapide decât WiFi 5. Aceste îmbunătățiri deschid calea către o multitudine de scenarii în care tehnologia va creste divertismentul, productivitatea și eficienta.

Citeste si: Ce este un sistem Mesh Wi-Fi, cum funcționează și cum diferă fata de un Extender Wi-Fi

Ce oferă WiFi 7?

  • 4.8X Mai rapid. WiFi 7 accelerează throughput-ul până la 46 Gbps.
  • 100X Latență mai mică. Latența maximă este de 100X mai bună în comparație cu WiFi 6 cu o performanță
  • AR/VR de 15X mai bun.
  • 5X Capacitatea rețelei. Cu o lățime de bandă de 320 MHz și MLO (Multi-Link Operation), WiFi 7 oferă o capacitate de până la 5X mai mare decât WiFi 6.

Ce este diferit față de generațiile anterioare?

Deși WiFi 6 a oferit viteze cu 37% mai bune, nu a fost la fel de impactant precum creșterea ratei de zece ori pe care a adus-o WiFi 5. Diferența a provenit din intenția inițială a proiectului WiFi 6, care urmărea îmbunătățirea eficienței în locul transferului de date. În schimb, WiFi 7 este conceput pentru o generație WiFi cu un throughput mai mare. WiFi 7 face progrese uriașe în throughput – cu 480% mai mult decât generațiile anterioare. Datorită compatibilității cu standardele și echipamentele din generațiile anterioare, un router WiFi 7 deschide noi posibilități către cele mai recente experiențe online.

Standarde WiFi - comparație
Standarde WiFi – comparație

WiFi 7 este o tehnologie nouă care poate debloca întregul potențial al benzii de 6 GHz pentru a dubla lățimea de bandă a ultimei generații. Extinderea lățimii de canal la 320 MHz permite și mai multe transmisii simultane la vitezele cele mai rapide posibile. WiFi 7 poate oferi rate maxime de peste 40 Gbps, o creștere de 4 ori față de Wi-Fi 6E.

Pentru a îmbunătăți și mai mult ratele maxime, WiFi 7 adoptă un schema de modulație de ordin superior: 4096-QAM. Acest lucru permite fiecărui semnal să transporte 12 biți în loc de 10 biți, ceea ce înseamnă rate teoretice de transmisie cu 20% mai mari decât cele ale lui WiFi 6’s 1024-QAM.

WiFi 7 permite asignarea mai multor unitati resursa (RU) unui singur utilizator si poate combina RUs pentru o eficienta sporita a transmisiei. De asemenea, prin utilizarea unei tehnologii numite “puncturing”, interferenta poate fi blocata, deschizand mai multe canale pentru utilizare.

Citeste si: WiFi 2.4 GHz vs 5 GHz : Care este diferența?

Dispozitivele WiFi tradiționale folosesc o singură legătură pentru a transmite date. Cu Multi-Link Operation (MLO), WiFi 7 permite dispozitivelor să trimită și să primească simultan date pe diferite benzi de frecvență și canale pentru a crește rata de transfer, a reduce latența și a îmbunătăți performanta aplicațiilor emergente precum VR/AR, jocuri online, lucrul de la distanta și cloud computing.

In ce domenii va avea WiFi 7 un impact major

WiFi 7 este o tehnologie care poate fi utilizata in diverse domenii, precum business, divertisment sau smart home.

Pentru business: WiFi 7 poate imbunatati semnificativ experienta de lucru prin eliminarea timpilor de asteptare la logare, intalniri virtuale cu parteneri globali si discutii eficiente. De asemenea, WiFi 7 poate fi utilizat mult mai eficient pentru remote working.

Divertisment: WiFi 7 permite jocuri online complexe, AR / VR imersiv si video 4K / 8K fara intarzieri sau congestie. In plus, WiFi 7 poate fi utilizat pentru a explora Metaverse (dacă acesta va exista vreodată).

Smart Home: WiFi 7 poate fi utilizat pentru a conecta mai multe dispozitive inteligente sau pentru a mentine un numar mare de dispozitive online cu timpi de raspuns super rapizi. Astfel, nu va mai trebui sa asteptati ca difuzorul inteligent sa raspunda la comanda voastra. Totul se intampla imediat, exact cand aveti nevoie.

Citeste si: Digi sau Orange pentru internet fix?

Exista deja la vanzare Routere Wifi 7

TP-Link a lansat deja câteva routere și sisteme Mesh cu Wifi 7.

Archer BE800 – BE19000 Tri-Band Wi-Fi 7 Router

TP-Link Router Wireless Wifi 7 - Archer BE800
TP-Link Router Wireless Wifi 7 – Archer BE800

Deco BE95 BE33000 Whole Home Mesh WiFi 7 System

TP-Link Wireless Mesh - Deco BE95
TP-Link Wireless Mesh – Deco BE95

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

2 comentarii la „WiFi 7 – tot ce trebuie sa știi despre noul standard wireless”

Lasă un comentariu