Alta banca intra în faliment: First Republic Bank din America. Ce se întâmplă cu sistemul bancar românesc?

Astăzi, o altă bancă mare din America a intrat în faliment. First Republic Bank, a 14-a bancă din SUA după mărimea activelor, a avut active de 230 miliarde de dolari, adică mai mari de două ori decât tot sistemul bancar din România.

În ultimele două luni, patru mari bănci au dat faliment: Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic Banks și Credit Suisse. Motivul a fost același – oamenii și-au retras masiv banii din bănci. Evenimentele care au declanșat retragerile de bani au la bază rapoartele contabile care au prezentat strategia neperformantă în investiții pe care au făcut-o băncile în ultimii doi ani.

Citeste si: Doua bănci americane au intrat în procedură de faliment în câteva zile. Nu sunt vești bune!

Radu Georgescu explica într-o postate pe social media ce s-a întâmplat: băncile au acordat credite pe termen lung, cum ar fi credite ipotecare pe 30 de ani sau au făcut achiziții de obligațiuni emise de state pe 10 ani, cu bani obținuți de la oameni pe termen scurt, cum ar fi depozite pe 1, 3, 6 sau 12 luni. Principiul de echilibru între scadențele activelor și pasivelor (hedging) este un principiu de bază în finanțe și se învață în primul an de la o facultate economică, dar totuși, se pare ca bancile au uitat sa aplice aceste teorii de baza în strategia lor de investiții.

Și acum vine întrebarea la care ne gândim toți în acest context: va fi vreo bancă din România care va da faliment și dacă da, care?

În România, BNR a anunțat că în 2022 are o pierdere de peste 2 miliarde de lei din reevaluarea activelor detinute (obligațiuni emise de stat). Toate băncile sunt obligate să facă această reevaluare pentru active, dar băncile din România nu o fac din cauza riscului de a raporta o pierdere contabilă foarte mare și a declanșa retrageri masive de bani din banca. Acest lucru ar putea duce la un scenariu similar cu cel din America și ar putea duce la falimentul băncilor în doar câteva zile.

Cum te protejezi în astfel de situații?

În primul rând, e important sa te informezi cât mai bine și din timp, să-ți pui banii într-un cont la o banca de încredere. Așa cum reiese din primul paragraf, bancile din România sunt mult mai mici decât toate bancile care au avut pana acum probleme, deci e cu atât mai greu sa decizi dacă o banca e mai sigura decât alta. Radu Georgescu recomanda să punem în calendar ziua în care banca noastră raportează datele contabile și să avem aplicația de internet banking instalată pe telefon sa ca putem să reacționăm rapid în cazul unor schimbări neașteptate în sistemul bancar.

Citeste si: Printarea de bani, inflația și legătura lor cu pandemia

Un nou faliment - First Republic Bank
Un nou faliment – First Republic Bank

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu