Am fost în weekend la Brașov, cu trenul. Merită!

Ultima dată când am fost în Brașov sau la munte în weekend a fost acum mult timp, foarte mult. Nici nu mai țin minte. Nici nu regret. N-ai cum să regreți „experiența” de a sta în coadă 5-6 ore pe un drum de două ore. Și asta doar la dus, pentru că, se dublează cu întorsul.

Mă întreb mereu ce fel de oameni sunt cei care se încumetă la aventura asta. Cum iau ei decizii, dacă își asumă timpul ăla pierdut, cum stau cu psihicul, cum reacționează la stres, etc… etc… Cred că ai niște reale calități dacă poți să faci asta și apoi să zici că ai fost să te relaxezi în acel weekend. Serios!

De fapt, ăștia sunt oamenii rupți de realitate. Ei sunt cei care, când sunt filmați în coadă, se arată absolut stupefiați și surprinși de situație. Fix ăștia sunt cei care parchează pe treceri de pietoni, pun mașina pe avarii în mijlocul străzii câte 30 minute ca să rezolve ei o problemă acolo, parchează oblic pe locuri de parcare perpendiculare, parchează pe locuri de handicapați, merg doar pe banda de viteză pe autostradă, etc… etc…

Am avut treabă la Brașov în weekend. Am exclus din start varianta să merg cu mașina în direcția aia chiar cu riscul de a nu merge deloc. Așa am ajuns să caut alternative și să aflu că pe ruta București-Brașov circulă zilnic foarte multe trenuri. Tot așa am aflat că sunt 3 operatori care fac ruta asta: CFR Călători, Softrans și Regio Călători. Nici nu știam că există și alți operatori în România în afara CFR Călători.

Am studiat ofertele celor 3 operatori și mi-am cumpărat bilete dus-întors la Softrans. Aceștia operează 2 rute în România: Craiova-Brașov și Craiova-Constanța (doar vara), ambele cu trecere prin București-Nord. Către Brașov au o cursă zilnic cu plecare dimineață din Craiova și retur cu plecare pe la ora 15 din Brașov. 34 de lei costă un bilet București-Brașov. Alegerea locului, rezervarea și plata biletului se face online, simplu și rapid.

Vagon în tren Softrans
Vagon în tren Softrans

Trenul este compus din 4 vagoane în stilul unui metrou, nu sunt vagoane independente așa cum le știam de la CFR Călători. Configurația locurilor în vagon este interesantă, grupate câte 4 sau câte 2. Fiecare vagon are și 4 secțiuni de câte 4 locuri cu masă. Wifi gratuit + prize pentru încărcare telefoane sau laptopuri. Destul de avansate serviciile pentru așteptările mele. Vagoanele curate. Au și aparate de cafea și pentru diverse dulciuri sau alte băuturi. Softrans oprește în multe stații pe traseu, dar am observat că staționează destul de puțin. Traseul București-Brașov durează cam 2 ore și 45 minute. Decent, plus că, nu are întârzieri. Ce nu mi-a plăcut: la întoarcere, a fost destul de aglomerat. Practic, în tren urca cine dorește, și poate să stea în picioare până la destinație. Plătește un bilet redus dacă nu are loc pe scaun, sau bilet întreg dacă sunt locuri libere.

Biblioteca în tren Softrans
Biblioteca în tren Softrans

Am ales Softrans deși m-am uitat atent și pe oferta celor de la CFR Călători. CFR are avantajul că are multe plecări zilnice din București către Brașov (am numărat cam 18 într-o zi normală). Poți alege și variante mai rapide, dar poți alege și în funcție de clase de confort. Cel mai rapid tren este un Inter-City care face cam 2 ore și 14 minute. Cel mai lent dintre variante face peste 4 ore. Prețurile sunt mult peste cele oferite de Softrans. Un bilet la Clasa I la CFR costă cam de 2 ori mai mult decât unul la Softrans. Din ce am citit pe forumuri și m-am uitat prin imagini pe internet, condițiile nu sunt peste cele de la Softrans. CFR rămâne totuși cu diversitatea mai mare de ore de plecare și cursele mai rapide în caz că ai nevoie de așa ceva. Și la CFR poți cumpăra biletele online, lucru care, din nou m-a suprins.

Citeste si:

Solutii pentru traficul din Bucuresti

Pe A1 București Pitești nu se mai respectă nici o regulă de circulație.

Parcare pentru biciclete, ati folosi asa ceva?


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

2 comentarii la „Am fost în weekend la Brașov, cu trenul. Merită!”

  1. O firmă de cacat care nu are nici un fel de respect pentru pasageri, foarte pregăti în a merge cu oile maxim ce pot ei sa fac dar nu foarte multe ca le pier și pe alea. După aproximativ 40 de km si-au dat seama ca sunt pe linia greșită

    Răspunde
  2. De la Predeal la Azuga, la ușă ne-a costat pe data de 06.01.2024 10,5 lei.Pe bilet doamna a trecut și loc….care loc am stat la ușă…7- 8 km.Fără loc= 5 lei.

    Răspunde

Lasă un comentariu