Ponturi pentru un PC rece si silentios

M-am confruntat de curand cu aceasta problema. Dupa un upgrade de placa video (RTX3060 Ti), am vazut ca temperatura in interiorul carcasei a crescut semnificativ, aducand automat cresteri de temperatura la procesor placa video si ceilalti senzori de pe placa de baza. Dupa mai multe incercari de scadere a temperaturii, am ajuns la urmatoarele concluzii:

  • Carcasa e importanta. Stiu ca stiti asta, si eu stiam, dar cateodata te abati de la reguli, te atrag carcasele mici si aratoase in ideea de a mai optimiza spatiul pe birou. O carcasa mica, indiferent de cine o produce, nu-ti va permite niciodata sa ai un PC performant si rece. O carcasa Middle Tower e minim necesara, dar la fel de important e sa fie produsa de un brand care chiar studiaza si aplica conceputul de flux de aer si optimizare aer in carcasa. Eu am mers pe mana celor de la Thermaltake (Commander G32), sunt recunoscuti pentru calitatea buna a produselor lor si istoricul lor in acest domeniu. Carcasa anterioara a fost o Cooler Master MasterBox Q300L.
  • Ventilatoare. Un flux de aer intr-o carcasa se creaza de obicei din fata catre spate+sus. Cu cat ventilatoarele sunt mai mari cu atat vor fi mai silentioase, nu e 100% valabil, dar e in mare parte. Mai conteaza si cine le produce. In cazul meu, am in fata 2 ventilatoare de 20cm si de 14cm care baga aer rece in caracasa. In spate am un ventilator de 12cm care scoate aerul. Sus am 2 vantilatoare, de 14cm si de 12cm care scot aerul. Sunt ventilatoare produse de Thermaltake, Arctic, SilentiumPC. Sunt ok, desi cele de la SilentiumPC devin putin zgomotoase la turatii mari.
  • PWM (pulse width modulation). Ventilatoarele pot fi de mai multe feluri dupa conectorul si functiile incluse. Cele care au PWM au 4 pini si pot lucra la turatii diferite in functie de cum ii dicteaza un senzor de tempertatura. Sunt recomandate aceste ventilatoare pentru un PC foarte silentios, mai ales cand pe el nu se executa taskuri complexe, aceste ventilatoare vor merge la turatii foarte mici. La ventilatoarele foarte mari, chiar si la turatie maxima, nivelul de zgomot e foarte mic, pentru ca ele sunt limitate la o valoare mai mica a turatiei fata de ventilatoarele mai mici. Din cauza asta, la ele, PWM nu e obligatoriu, ele reusesc sa ramana silentioase si sa fie si eficiente datorita fluxului mare de aer creat pentru ca au dimeniuni mai mari. Daca ai multe vantilatoare si nu sti cum sa le conectezi pe toate, te va ajuta un fan controller. In general, un ventilator devine zgomotos atunci cand emite peste 30dB, asta ca sa stiti unde sa va uitati in specificatii cand il cumparati.
  • Cooler Procesor. Aici recomad cu tarie un cooler/radiator care vine cu heatpipe-uri de cupru. Inainte am folosit un Noctua 12P, un cooler mare de la un productor renumit. Avem momente in care procesorul se ducea pana in 90 grade. Acum am un Deep Cool Gammaxx 300, care desi e mai mic, e mult mai eficient (Noctua a fost folosit cu o pasta termica mai slaba, dar chiar si asa, aveam asteptari mai mari de la el).
  • Pasta termoconductoare. E foarte importanta. Transferul termic intre procesor si cooler depinde de aceasta pasta. E important sa fie aplicata corect si e important sa montezi coolerul bine. Recomandare aici: Arctic Silver 5 sau Arctic Mx-4.

In concluzie:
Inainte de modificari aveam asa:
– procesor: aprox 45 garde in iddle si aprox 70-80 in load
– placa video: aprox 40 grade in iddle si aprox 80-85 in load

Dupa optimizare (aplicat tot ce am zis mai sus):
– procesor: aprox 30 grade in iddle si aprox 60 grade in load
– placa video: aprox 40 grade in iddle si aprox 65 grade in load

Zgomot: nu se aude nimic in iddle, iar in load ajunge undeva pe la 40dB (masurat cu telefon+aplicatie) langa carcasa. In limite acceptabile, oricum, mult sub ce era inainte.

Carcasa Thermaltake Commanger G32

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „Ponturi pentru un PC rece si silentios”

Lasă un comentariu