Cum incasezi banii de la o persoana fizica daca vinzi o mașina mai scumpa de 10.000 de Euro?

Stiti ca statul își dorește sa limiteze mișcările de bani cash in sume mai mari, indiferent daca vorbim de persoane fizice sau firme. La firme e ușor de urmărit, la persoane fizice e mai complicat.

Totusi, daca vrei sa vinzi o mașina al carei preț depășește 10000 euro unei persoane fizice, cum e corect sa încasezi banii de la el?

Am mai avut eu dileme din astea despre cum procedezi cu asigurarea in momentul in care vinzi mașina. Am scris despre asta aici, iar articolul a fost unul cu foarte multe comentarii, semn ca era nevoie de lămuriri pe subiect.

Înainte de plata, trebuie sa expunem procedura de vânzare mașina, pentru ca e importanta si relevanta atunci când ajungi la plata.

  1. Clientul vrea sa cumpere mașina, stabiliți o data si o ora pentru tranzacție. (trebuie sa te asiguri ca se întâmplă într-o zi in care administrația fiscală de care aparții are program).
  2. Va intalniti, mergeti sa faceti contract de vanzare-cumparare. E nevoie de cărți de identitate si de actele mașinii.
  3. Ați făcut contractul de vânzare-cumparare. Acesta rămâne la vânzător, nu ai nici un motiv să-l dai cumpărătorului atâta timp cât nu ai încasat banii.
  4. Mergeti la administrația fiscală si depuneți actele pentru eliberare certificat fiscal. E interesul cumpărătorului sa faceți asta, fără acest certificat fiscal nu se poate înmatricula mașina pe noul cumpărător. Nu amânați acest pas, nu plătiți o mașina înainte sa aveți acest certificat fiscal. Daca vânzătorul are probleme cu fiscul, acesta risca sa nu poată sa scoată ulterior acest certificat fiscal si rămâneți cu banii dați si cu o mașina neinmatriculabila.
  5. După ce ați scos certificat fiscal, acesta rămâne tot la vânzător. Nu uitați, banii încă nu sunt încasați. Nu plimbați actele in ordine nefireasca, daca dați peste țepari cu tupeu, riști sa rămâi fără mașina fără sa fi încasat un leu. Cumpărătorul, având documentele (contract vânzare-cumparare si certificat fiscal), poate sa susțină ca v-a plătit, deși nu a făcut asta. E problema voastră sa dovediți ca nu v-a plătit. Succes cu aceasta procedura, cu datul in judecata, termene si proceduri cu statul roman.
  6. Încasarea banilor…

Iata ce variante exista si se practica acum. Unele legale, altele ilegale.

Încasezi cash: Daca încasezi direct de la cumparator cash nu riști pe moment nimic. Asta pana nu vei dori sa pui banii într-un cont. Atunci va trebui sa justifici proveniența. Poți arata contractul de vânzare-cumparare al mașinii, dar asta te face direct eligibil pentru amenda, pentru ca ai încasat cash o suma peste limita legală. Am fost in doua agenții de banca si am întrebat care sunt șansele ca in urma unei astfel de depuneri sa intri in atenția ANAF. Mi s-a spus ca șansele sunt destul de mari. ANAF are acces la conturi si vede toate tranzacțiile.

O alternativa ar fi sa depui banii in sume mai mici, nu știu daca in felul asta poți atrage atenția. Cert este ca ANAF are acces, la nevoie, si la contractul de vânzare-cumparare, pentru ca tu lași o copie a lui la administrația fiscală de care aparții, atunci când vinzi masina. Acum, depinde si de mașina si de suma in cauza. Am auzit ca unii declara in contractul de vânzare cumpărare sume sub 10000 euro tocmai din acest motiv. Dar nu cred ca poți face asta decât in cazurile in care valoarea mașinii e puțin peste aceasta suma, altfel, o sa trezești suspiciuni.
PS: o incasare sau plata cash nu va ajuta deloc daca vreodată va trebui sa dovediți ca ai dat sau ați încasat o suma de bani. Sunt situații la limita, dar ele exista, când va trebui sa faceți astfel de dovezi. Si atunci sa vezi probleme. Eu, in calitate de cumpărător, nu aș concepe acum sa cumpar o mașina fără sa fac o tranzacție prin banca, care sa poată fi dovedită ulterior.
Verdict: Ilegal

Cumpărătorul depune banii cash in contul tău: (adică mergi cu cumpărătorul la banca si el depune de pe numele lui in contul tău). Nu e ok, asta e considerată plata cash. Deși tu nu ai o problema cu procedura asta, cumpărătorul si banca au. Cumpărătorul risca direct amenda, iar banca nu e nici ea de acord cu astfel de tranzacții pentru ca sunt ilegale.
Verdict: Ilegal

Cumpărătorul îți face plata din cont in cont dintr-o aplicație bancară: Aici e ok din punct de vedere legal, dar tu, vânzătorul, trebuie sa ai destul de mare încredere in vânzător. Am întrebat in cele doua agenții de banca in care am fost, daca exista posibilitatea ca un cumpărător sa revină asupra unui ordin de plata inițiat din aplicația de online banking si să-l anuleze ulterior. Iar răspunsul a fost neclar, se pare ca in unele situații se poate, depinde de la banca la banca. Cel mai simplu ar fi sa aveți ambii conturile la aceasi banca iar transferul sa se facă instant. Astfel, daca vezi banii in cont, stai liniștit. Exista acum si acea alianță intre bănci unde plățile sunt instant, dar nu sunt sigur daca la valori mai mari sunt restricții. Si nu toate bancile sunt in alianța asta cu plăti instant. Oricum ar fi, n-aș preda actele si cheile mașinii unui cumpărător pana nu vad banii in cont.
Verdict: legal, dar cu unele riscuri

Si acum urmează varianta legală si sigură: Mergi cu cumpărătorul la banca la care el are cont si faceți un ordin de plata inițiat de agenția băncii. In cazul asta, banca (agenția) emite si ea un document care divedeste tranzacția si care este semnat si ștampilat cu ștampila agenției. Acel document este garanția ca banii vor ajunge in contul tău, chiar daca asta se întâmplă mai târziu.

In alta ordine de idei: observ ca toți cei care vor sa cumpere mașini zilele astea vor sa plătească cash. Vor sa facă asta chiar daca știu ca e ilegal. Unii sunt chiar oameni cu firme (patroni), semn ca încă circula mulți bani la negru chiar si prin firme. Se pare ca daca activitatea firmei îți permite încasări cash de la clienții tai, atunci exista metode sa tragi sume importante de-o parte. Daca le propui varianta cu plata din cont in cont, le cam piere cheful de cumpărat mașini, semn ca nu pot justifica acei bani daca i-ar pune in cont. Interesant!

Vanzare mașina cu plata cash? Ilegal si riscant!
Vanzare mașina cu plata cash? Ilegal si riscant!

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu