Un laptop care merită atenție, Dell Inspiron 16 Plus

Prezentările de laptopuri cred că ridică din ce în ce mai puțin interes din partea cititorilor. Laptopul a devenit un produs destul de banal, iar, cât timp nu are ca destinație zona de gaming sau zona profesională, restul modelelor ies cu greu în evidență, iar un test sau o prezentare detaliată nu-și are rostul. Fenomenul ăsta se întâmplă mai nou și la telefoane, am auzit vlogeri din IT care se plângeau că review-urile la telefoane nu prea mai fac vizualizări zilele astea, asta desi Samsung a lansat recent seria Galaxy S22.

Dell Inspiron 16 Plus, nu rupe nici el norii în cea ce privește inovația. Are însă câteva caracteristici care-l recomanda ca un echipament de luat în seama cu utilizare în mai multe scenarii.

Dell Inspiron 16 Plus
Dell Inspiron 16 Plus

Gama Dell Inspiron

Inspiron e gama de produse Home Use a Dell, adică acele produse gândite pentru utilizare acasă. Mai simplu spus, accentual nu se pune neapărat pe calitate, pe securitate, pe productivitate, pe conectivitate. Totusi, Inspiron 16 Plus face parte din seria superioară de produse Inspiron, și anume Inpiron 7000. La Seria asta de produse, Dell pune accent pe performanță, dotări și design. Iar calitatea e și ea una bună spre foarte bună.

Dell Inspiron 16 Plus

Primul lucru care iese în evidență la Inspiron 16 Plus, e dimensiunea ecranului: 16 inch. Dimeniunea asta tinde să devină din ce ein ce mai utilizată după ce Apple a lansat MacBook 16, lansare care s-a bucurat de un mare succes. 16 inch poate fi un mix bun între portabilitate și productivitate, acolo unde 15.6 inch ar fi considerat mic și unde 17 inch ar fi considerat greu.

Un ecran de bună calitate cu o rezoluție pe măsură (3072X1920), aspect ecran 16:10, luminozitate de 300 niți, anti-glare, potivit mai mult pentru office/browsing decât multimedia. Dell a reușit să pună într-o carcasă cu 5% mai mare decât un laptop clasic de 15 inch, un display cu 11% mai mare. Acest lucru a fost posibil prin reducerea marginilor display-ului la minimum. Dell e recunoscut pentru calitatea bună a ecranelor folosite pe laptopurile și monitoarele lor (numărul 1 în lume la monitoare). In cazul de față, vorbim de un laptop din gama Premium, avem de-a face cu un panel de foarte bună calitate.Uun contrast de 1000 :1, cu Dolby Vision și cu redare culori 100% sRGB. Peste asta, oferta e completată de o greutate de 2 kg. Asta-l plasează în gama echipamentelor ușor de transportat și utilizat.

Placa video de pe Inspiron 16 Plus

Pentru grafica avem o placă de ultima generație, un RTX 3060 cu 6GB RAM. Cu tehnologie Nvidia Studio. Asta, împreună cu ecranul de care ziceam mai sus și restul configurației de mai jos, îl recomandă pe Inspiron 16 Plus ca un laptop potrivit pentru creatorii de conținut, suficient de puternic pentru editare video în 4K. Dar poate deasemena să fie și un bun laptop de gaming, la nevoie. Cred că putem considera acest Inspiron 16 Plus o alternativă la mult mai scumpul XPS 17. XPS 17, desi dispune de un sașiu mai subțire și de materiale de o calitate mai bună, vine cu un cost pe măsură. Costul este cel care restrânge mult numărul potențialilor clienți.

Dell Inspiron 16 Plus
Dell Inspiron 16

Inspiron 16 Plus – sistem de racire

Un detaliu care scapă celor care caută laptopuri performante e sistemul de răcire, iar acesta devine foarte important, aș spune chiar esențial în cazurile în care dai o sumă mare de bani pe un laptop și ai și așteptări pe măsură de la el. Până și Apple a reușit s-o dea în bară cu generația anterioară de MacBook Pro 16, unde, pe modelul cu processor i9, performanta era la 100% doar o scurtă perioadă, până se încălzea procesorul, pentru ca mai apoi să-și reducă voltajul (ca măsură de siguranță) și inclusiv performanța. Și asta se întâmpla pe un laptop de 3-4000 Euro. Ăsta e un scenariu de evitat.

Dell a pus pe acest Inspiron 16 Plus nu mai puțin de 4 ventilatoare, iar de preluarea căldurii și disiparea ei în radiatoare și în afara carcasei se ocupă 5 heat pipes. Dell știe să optimizeze bine performanța cu consumul de energie și sistemele de răcire, experiența lor de zeci de ani ca producător de laptopuri, plus experiența de producător de stații grafice profesionale (Precision Mobile) îi recomandă pentru asta.

Configurație detaliată :

Procesor : i7-11800H 8 Core, 16 threads, până la 4.6Ghz – processor din gama celor cu voltaje mari pentru o performanță mai bună (H)
Memorie RAM : 32GB DDR4 la 3200Mhz
Stocare : 1TB SSD PCIe M.2
Tastatură : Iluminată din spate cu protecție la stropire cu apa
Porturi : 2 x USB 3.2, 1 x Thunderbolt 4 cu Power Delivery, 1 x HDMI, 1 x Audio, 1 x Card slot
Conectivitate : Wifi 6 + Bluetooth.
Baterie : 6 celule, 86 WHr.
Sistem de Operare : Windows 11.

Prêt : 8725 lei la FlaxComputers.ro

Dell Inspiron 16 Plus
Dell Inspiron 16 Plus – porturi

2 comentarii la „Un laptop care merită atenție, Dell Inspiron 16 Plus”

Lasă un comentariu