Am făcut upgrade la MacBook Pro 14 – primele impresii

Acum 2 ani mi-am cumpărat primul MacBook Pro, entuziasmat la acea vreme de nou lansatele procesoare M de la Apple. În tot acest timp l-am folosit intens, atât ca laptop cât și ca desktop replacement, conectat corespunzător la un docking station și un monitor de 32 de inch cu rezoluție 4k.

Noul model: MacBook Pro 14 cu procesor M1 Pro, 16GB Ram și 512 GB SSD.

Stiu că există și M2 acum și M2 Pro, și M2 Max. Eu n-am reușit nici măcar o dată să duc la maxim ce oferea vechiul M1. Procesoarele astea sunt atât de bine optimizate pentru ecosistemul de aplicații Apple încât alegerea se face mai puțin pe criterii obiective de performanță. Cei cu bani mulți sau cei care produc bani din grafică sau creare de conținut vor alege variantele mai scumpe care oferă un plus de performanță în niște scenarii foarte complexe.

Trecerea de la un MacBook la altul e ceva foarte ușor de făcut. Am făcut un back-up al modelului anterior pe un SSD extern (back-up cu Time Machine) și am restaurat apoi pe modelul nou. Procedura e una foarte simplă.

De ce acest upgrade, ce-mi place la MacBook Pro de 14 inch (în ordinea importanței pentru mine):

  1. Display net superior pe MacBook Pro 14: Liquid Retina XDR la 120Hz (14.2 inch), cu o rezoluție superioară. Panel cu iluminare cu microled. Chiar și dimensiunea puțin mai mare ajută în multe situații, deși nu e diferență enormă față de modelul de 13.3 inch. În plus, e net superior la contrast și luminozitate: 1,000,000:1 contrast si XDR brightness: 1000 nits sustained full-screen, 1600 nits peak (HDR content only)
  2. MacBook Pro 14 vine cu port HDMI integrat, spre deosebire de MacBook Pro 13 care are doar porturi Thunderbolt. Desigur, poți conecta video pe Thunderbolt, dar o să ai mereu nevoie de un cablu special sau un adaptor.
  3. MacBook Pro 14 suportă două monitoare externe la rezoluție 6K pe procesorul M1 Pro. MacBook Pro 13 e limitat la un singur monitor extern.
  4. Procesorul M1 Pro (8 core CPU și 14 core GPU) e un upgrade clar față de M1 (8 core CPU și 8 core GPU) și poate fi util în viitor în funcție de cum evoluează complexitatea aplicațiilor pr care le voi folosi. Momentan, nu am nevoie de acest spor de performanță, dar e bine că e acolo.
  5. Sunetul de pe MacBook Pro 14 e fenomenal. Nu se compară cu nimic văzut de mine până acum pe nici un alt laptop. În plus, ieșirea de caști e una avansată, include o amplificare care face laptopul direct compatibil cu caști care pe alte laptopuri ar avea nevoie de un amplificator.
  6. MacBook Pro 14 vine cu suport nativ pentru decodare video HEVC, H.264, și ProRes. Cine lucrează cu material video va beneficia din plin de acest avantaj.
  7. Încărcarea pe MagSafe. Ai opțiunea să încarci laptopul pe MagSafe, acel conector magnetic care te scapă de griji când nu-l folosești la birou și riști să tragi brusc de cablu și să strici un port. Dar ai și opțiunea să încarci cu USB-C, daca nu ai la tine încărcătorul MagSafe.
  8. MacBook Pro 14 are cititor de carduri SD incorporat. Cine lucrează cu aparate foto-video și edit pe laptop, știe cât de important e acest slot integrat.
  9. MacBook Pro 14 vine cu porturi Thinderbolt 4, în timp ce MacBook Pro 13 vine cu Thinderbolt 3.

Mai sunt și alte diferențe, mai puțin importante. Ce vreau să spun e că sunt atât de multe diferențe între modele încât e greu să justifici achiziția unui MacBook Pro 13. Sunt două aspecte care ar inclina balanța către modelul inferior: greutatea + dimensiunea, îl face pe MacBook Pro 13 mult mai portabil. În plus, îmi plăcea pe MacBook Pro 13 acel TouchBar, care oferea scurtături și setări rapide personalizate pentru fiecare aplicație sau meniu. Recent s-a revenit la linia de butone clasice din partea de sus a tastaturii.

Specificatii tehnice pentru MacBook Pro 14 gasiti aici.
Specificatii tehnice pentru MacBook Pro 13 (M1) gasiti aici.

Apple MacBook Pro 14 sau MacBook Pro 13
Apple MacBook Pro 14 sau MacBook Pro 13

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „Am făcut upgrade la MacBook Pro 14 – primele impresii”

Lasă un comentariu