AMD sau Intel în 2023? Despre procesoare: performanta, eficienta, gaming, platforme și viitor.

Alegerea procesorului dintre AMD și Intel nu se reduce doar la a citi specificațiile tehnice. Dacă doriți o analiză detaliată a competiției în loc de remarci informale, acest ghid vă va ajuta. Vom examina situația actuală a pieței de procesoare pentru desktop și vom evalua ce producător merită banii vostrii. În plus, veți putea să decideți ce procesor vi se potrivește cel mai bine.

Pentru a face o comparație între cele mai recente oferte de la Intel și AMD, vom analiza specificațiile tehnice, performanța, valoarea, consumul de energie, caracteristicile și stabilitatea software-ului. În ceea ce privește prețurile, deși ambele companii încearcă să vândă procesoare cu performanțe similare la prețuri similare, unele variații pot influența decizia.

Gama de procesoare High-End

În segmentul de procesoare de vârf, Core i9-13900K de la Intel concurează cu Ryzen 9 7950X de la AMD. În timp ce ambele procesoare flaghip sunt la același preț, Intel are o performanță mai bună, ceea ce face ca Core i9-13900K să fie procesorul cu cea mai bună valoare atât pentru utilizatorii de jocuri, cât și pentru cei care lucrează cu aplicații de productivitate.

Comparatie procesoare în Gama Premium

În segmentul premium, Core i7-13700K și Ryzen 9 7900X sunt alternativele mai ieftine la cele mai performante procesoare. Aici, Intel are din nou avantajul, cu Core i7-13700K, care este puțin mai ieftin și la fel de performant ca Ryzen 9 7900X.

Cea mai buna alegere în Gama Medie

În segmentul mid-range, Intel Core i5-13600K este un procesor puternic pentru majoritatea utilizatorilor. Ryzen 7 7700X de la AMD dezamăgește, performând mai slab decât Core i5-13600K și costând mai mult.

Deși Ryzen 5 7600X de la AMD este mai performant decât Intel Core i5-13400, acesta costă și mai mult. Luând în calcul costurile de platformă pentru upgrade-ul la platforma AM5 de la AMD, Core i5-13400 pare a fi o alegere mai bună, oferind avantajul compatibilității cu memoria DDR4 mai ieftină și plăcile de bază mai vechi Intel 600-series.

AMD vs Intel
AMD vs Intel Cinebench R23 Multi-Core (sursa foto: Digitaltrends.com)

AMD vs Intel: Gaming

În ceea ce privește performanța în gaming, cel mai rapid procesor este în prezent AMD 7800X3D. Ryzen 9 7950X a fost liderul acestei categorii pana sa apăra procesorul dedicat pentru gaming al AMD, urmat la distanta mică de Intel Core i9-13900KS

Chiar și modelul Ryzen 7 5800X3D, de generație precedentă, este încă considerat un procesor foarte bun pentru gaming și vine și cu un preț bun în acest moment. Din tabăra Intel modelul i9-13900K rămâne lider în aceasta categorie. Dacă sunteți în căutarea celui mai rapid procesor pentru gaming, atunci Ryzen 7 7800X3D este cel pe care ar trebui să îl alegeți.

Clasament procesoare gaming
Clasament procesoare gaming (sursa foto: CpuNinja.com)

Intel sau AMD pentru Productivitate

Dacă în schimb sunteți interesat de performanța în productivitate și crearea de conținut, atunci atât Core i9-13900K, cât și Ryzen 9 7950X ar putea fi considerați drept candidați pentru a câștiga titlul de cel mai bun procesor pentru productivitate. În scenariile cu sarcini single-threaded, procesorul Intel a întrecut modelul oferit de AMD cu o marjă semnificativă, în timp ce în scenariile cu sarcini multi-threaded, Ryzen 7950X a reușit să câștige competiția. Dacă trebuie să alegem un câștigător, atunci acesta ar fi Intel Core i9-13900K, datorită performanțelor mai bune în sarcinile single-threaded și aplicațiilor mai bine optimizate pe platforma Intel.

Eficienta energetica

De obicei, o performanță mai ridicată înseamnă consum de energie mai mare și o generare mai mare de căldură, iar acest lucru poate avea consecințe negative în ceea ce privește durata de viață a componentelor hardware și, de asemenea, poate crește costurile cu răcirea sistemului.

AMD, datorită tehnologiei sale de proces de 5 nm și arhitecturii sale Zen 4, a reușit să obțină o eficiență energetică mai ridicată decât concurentul sau Intel. Intel, deși a făcut îmbunătățiri în procesul său de producție și în arhitectura procesoarelor sale, se confruntă în continuare cu probleme de temperatură și eficiență energetică mai slabă.

Intel are nevoie să își îmbunătățească eficiența energetică pentru a rămâne competitiv pe piață. Procesoarele sale de top pot consuma peste 200W în timpul testelor de stres AIDA, însă acestea oferă performanțe mai bune decât cele ale AMD-ului, în special în sarcinile de lucru cu un singur fir. Cu toate acestea, arhitectura hibridă a lui Intel, cu nuclee de performanță și eficiență, a ajutat la reducerea temperaturilor.

În ceea ce privește performanța pe watt, AMD este în avantaj față de Intel. Chiar și cel mai puternic procesor AMD Ryzen 9 7950X consumă cu 30% mai puțină energie decât procesorul Intel Core i9-13900K. În consecință, AMD câștigă în mod clar lupta eficienței energetice.

Features si flexibilitate platforme

Alegerea dintre Intel și AMD depinde și de flexibilitatea funcționalităților oferite de fiecare platformă.

În timp ce industria PC-urilor desktop trece la era SSD-urilor PCIe 5.0 și a memoriei DDR5, e important sa deducem care platformă oferă producatorilor mai multe opțiuni. AMD s-a angajat să respecte standardele next-gen cu platforma sa AM5, iar utilizatorii care fac upgrade la un procesor Ryzen 7000 vor trebui să opteze pentru memorie DDR5 mai scumpă și plăci de bază cu chipseturi noi B650 și X670.

Pe de altă parte, procesoarele Intel din generația a 13-a încă suportă plăcile de bază mai vechi din seria 600 și memoria DDR4. PC-uri pot fi construite cu memoria DDR4 încă capabilă sau cu cele mai recente memorii DDR5. Această flexibilitate permite Intel să se adreseze mai multor segmente de utilizatori decât AMD. În plus, performanța putin mai mică a procesoarelor Ryzen 7000 ale AMD în comparație cu cip-urile Intel face trecerea la AM5 chiar mai puțin atractiva. Avantajul în favoarea AMD este longevitatea platformei sale AM5 (pana în 2025), permițând upgrade-uri viitoare mai ușoare și făcând platforma mai ieftină pe termen lung. În plus, AMD nu limitează overclocking-ul pe procesoarele sale doar la plăcile de bază cu chipset premium, lucru pentru care Intel este notoriu. Pe de altă parte, Intel oferă mai mult spațiu pentru overclocking odată ce optați pentru procesoarele sale din seria K și plăcile de bază din seria Z.

Optimizarea software

Stabilitatea software-ului poate părea că nu ar trebui să fie un factor important, dar este. Atât AMD, cât și Intel au avut probleme cu driverele și software-ul lor în trecut.

În timp ce utilizatorii AMD s-au confruntat de mai multe ori cu lansări de BIOS defectuoase care au limitat performanța CPU-ului, Intel a avut probleme cu drivere care au încetinit mai multe aplicații. În general, Intel a reușit să remedieze problemele mai bine și mai rapid decât AMD datorită accesului la resurse mai mari și dominației în zona de echipamente industriale unde complexitatea și varietatea sistemelor oferă celor de la Intel acces la o gama mai mare de informații și scenarii pe baza cărora pot învața. AMD a câștigat teren în ceea ce privește optimizarea industrială pentru arhitectura sa Zen, iar viitorul pare interesant pe măsură ce ambele companii se luptă .

Ce urmează pentru Intel și AMD

Nici Intel, nici AMD nu planifică să lanseze o nouă generație de procesoare desktop în 2023. Alegerea pentru utilizatorii de desktop va fi limitată la procesoarele de generația a 13-a și Ryzen 7000. Vom vedea următoarea generație de procesoare desktop în 2024 sub forma procesoarelor Arrow Lake de la Intel și Ryzen 8000 de la AMD.

În timp ce se zvonește că Arrow Lake va fi o îmbunătățire a procesoarelor mobile exclusive pentru Intel din generația a 14-a, Meteor Lake, care ar trebui să debuteze la sfârșitul anului 2023, procesoarele Ryzen 8000 se vor baza pe o arhitectură Zen 5 complet nouă. Se așteaptă ca arhitectura Zen 5 să semene cu designul hibrid actual al Intel care are nuclee de performanță și eficiență. Pe partea Intel, este posibil să vedem primul design de chipset într-un procesor desktop cu matrici diferite pentru calcul, grafică și I/O.

Eficiența energetică va fi prioritatea pentru noile generații Arrow Lake și Ryzen 8000, iar diferențele dintre aceste platforme ar putea să se micșoreze și mai mult. Am putea vedea salturi impresionante de performanță față de generațiile actuale, iar asta înseamnă ca alegerea unei platforme va fi chiar mai dificila începand cu 2024.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

2 comentarii la „AMD sau Intel în 2023? Despre procesoare: performanta, eficienta, gaming, platforme și viitor.”

Lasă un comentariu