Intel renunta la mini PC-urile Intel NUC. Totusi, alt producator va prelua productia lor

Recent, Intel a încheiat producția de mini PC-uri NUC. Intel a anunțat ASUS ca fiind primul partener al companiei pentru afacerea sa cu mini PC-uri Next Unit of Compute (NUC). Cele două companii au încheiat un acord neobligatoriu care va permite ca ASUS să producă, să vândă și să ofere suport pentru produsele din linia NUC a Intel, care cuprind generațiile 10 până la 13. ASUS va dezvolta, de asemenea, viitoarele design-uri NUC.

ASUS va dezvolta viitoarele mini PC-uri NUC, kituri DIY pentru mini PC-uri, kituri DIY pentru laptopuri, plăci personalizabile, carcase și alte elemente de asamblare.

Intel a declarat recent că își încheie „investiția directă” în afacerea sa cu NUC-uri și nu va mai produce mini PC-uri NUC. Nu a oferit detalii despre motivele acestei decizii, dar colaborarea cu parteneri pentru o afacere non-esențială va elibera resurse pe care le poate utiliza pentru a se concentra asupra fabricării cipurilor. Intel a declarat anterior că veniturile din primul trimestru au depășit așteptările, cu toate ca au scăzut cu 36% față de anul precedent în același interval din 2022. Compania a mai spus că rămâne precaută în aceste vremuri destul de nesigure.

În anunțul privind parteneriatul, Intel a spus că „expertiza și istoricul ASUS în livrarea de mini PC-uri de top clienților o fac potrivită pentru a continua să stimuleze inovația și creșterea în produsele sistemelor NUC.” ASUS va înființa o nouă unitate de afaceri numită „ASUS NUC BU” pentru toate aspectele legate de NUC-ul Intel. Producătorul va primi o licență neexclusivă pentru sistemele NUC ale Intel, ceea ce îi va permite producătorului de cipuri să colaboreze cu mai multe companii în viitor. Totuși, Intel va onora angajamentele existente, inclusiv suportul pentru sistemele NUC deja existente.

Veniturile Intel au scăzut cu mai mult de o treime în ultimele două trimestre, iar divizia Client Computing Group, orientată către PC-uri, a fost una dintre cele mai afectate divizii. O astfel de mișcare îi permite Intel să se descotorosească de o afacere non-esențială și să se concentreze asupra fabricării de cipuri. Compania a vândut în acest an afacerea sa de servere către MiTAC.

Intel a lansat primul NUC în 2013 ca un kit PC mic, gata de configurat, menit să prezinte atât cele mai recente procesoare, cât și posibilitățile pentru desktop-uri compacte. În timp, acestea au evoluat în sisteme mai complexe, cu performanțe robuste și, în unele versiuni ulterioare, cu GPU-uri dedicate. Aceste PC-uri puteau fi folosite acasă, dar aveau și un număr considerabil de utilizatori în mediul de afaceri, fiind utile pentru clustere de calcul și alte situații în care dimensiunea și simplitatea erau importante.

Pc-urile Intel NUC au întâmpinat însă o serie de provocări. Pe măsură ce modelele au devenit mai cautate pentru gaming și alte sarcini solicitante, a devenit dificil pentru Intel sa integreze procesoare și GPU-uri tot mai puternice în carcase compacte. Sa nu uitam ca Intel n-a reusit sa obtina performante termice foarte bune din ultimele serii de procesoare, iar competitia Apple si AMD a facut pasi importanti in aceasta directie. De asemenea, Intel a întâmpinat o concurență tot mai puternică. Pe piața de consum, Mac mini este probabil cel mai cunoscut mini-computer. In gama office, brandurile precum Dell, HP și Lenovo oferă configurații mai flexibile și suport mai solid pentru mediul corporativ. Pe scurt, nu mai există atât de multe motive pentru existența NUC-ului precum erau acum un deceniu.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu