Am folosit pentru prima data pasta termoconductoare “liquid metal” pentru procesor

Au fost vremuri când nu prea găseai, sau găseai foarte greu pasta termoconductoare pentru procesor. Vorbesc de începutul anilor 2000 când asamblam PC-uri și pasta termoconductoare era un lux.

Cu atât mai mult, nu știam la vremea aia ca pasta termoconductoare are și ea un indice de transfer termic. Cu cât acesta e mai mare, cu atât transferul de caldura de la procesor la cooler este mai bun și implicit procesorul sta mai rece. Dar, când nu prea ai opțiuni, nici nu mai contează cât de bune sunt cele pe care le ai la îndemână.

Racirea componentelor electronice dintr-un PC este un factor important pentru:

  • performanta. Dacă se ajunge la thermal throttling procesorul isi reduce frecventa pentru a reveni la o temperatura sigura, deci scade performanta.
  • Durata de viață a componentelor. O funcționare la temperaturi mici în timp prelungește durata de viață a unei componente electronice
  • Confort. Componentele electronice sunt răcite de coolere/radiatoare împreună cu ventilatoare. Ventilatoarele au, de obicei, turații variabile comandate de senzori de temperatura de pe langa aceste componente. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât zgomotul produs de ventilatoare este mai mare.

În ultimii ani am folosit, în cele mai multe cazuri, pasta termoconductoare Arctic MX-4. Este una dintre cele mai populare paste termoconductoare. Recent insa, au apărut multe variante în gama asta de produse. Thermal Grizzly Kryonaut este o varianta foarte populara zilele astea. Dacă ne uitam pe specificații, observam ca aceasta vine cu un indice foarte bun de transfer termic, de 12.5 WmK. Arctic MX-4 are doar 8.5 WmK, prin comparație. 

N-am avut ocazia sa folosesc toate aceste variante și sa fac o comparație, în schimb, am căutat sa înțeleg din testele făcute de alții despre ce e vorba. Dacă te uiți pe review-uri lăsate de utilizatori pe Emag, în dreptul Thermal Grizzly Kryonaut, observi o majoritate de laude și performante foarte bune, cu diferențe de 10-20 grade în minus. Nu am observat tendința asta și în testele făcute de specialiști. Poate ca se exagerează putin în review-urile de pe Emag. Totusi, am observat ceva interesant în testele făcute de specialiștii: Arctic MX-6 (o versiune mai noua de la Artic), are performante peste MX-4. Uneori și peste Thermal Grizzly Kryonaut. Am găsit ca Arctic MX-6 are o conductivitate termică de 7.5 WmK, deci sub varianta MX-4. Și totuși e mai buna. De unde, putem trage concluzia ca nu conductivitatea termică este factorul determinant în cea ce privește performanta, mai sunt și alte aspecte legate de compoziție.

În fine…. De fapt unde vreau sa ajung…. Am văzut ca exista o soluție chiar mult mai avansată de răcire pentru procesor. Pasta termoconductoare liquid metal. Aceasta are un indice de conductivitate termică de, atenție, 73 WmK. Asta înseamnă de aproximativ 6-7 ori mai bine decât Thermal Grizzly Kryonaut. În gama asta de pasta liquid metal, cea mai populara varianta e Thermal Grizzly Conductonaut. Costa cam 45 lei pe Emag un tub de 1g, deci nu e scumpa. Iar acest tub de 1g ajunge pentru mai multe aplicări, pentru ca, spre deosebire de pasta clasica, aici se folosește foarte putina pentru aplicare.

În mod normal, având în vedere paragraful anterior, toți am folosi de acum doar aceasta pasta liquid metal. Doar ca, așa cum ea vine cu niște avantaje substanțiale pentru conductivitate, vine și cu dezavantaje:

  • Conduce curentul electric. Ce înseamnă asta? Dacă la aplicare sau ulterior aceasta pasta ajunge pe marginea procesorului acolo unde exista niște componente electronice, exista risc mare sa produci un scurt circuit și sa arzi procesorul.
  • Este foarte corozivă, în special în contact cu aluminiul. Dacă ai un cooler din aluminiu, pasta asta nu e pentru tine. Compoziția ei chimica nu se potrivește cu aluminiul. E ok sa fie folosita în special cu Nichel. Și e ok de folosit cu Cupru, doar ca, în timp, și aici vor exista niște efecte de corodare sau aderare la acest metal. Totuși, am urmărit niște review-uri pe YouTube și am concluzionat ca e ok de folosit cu Cupru.
pasta termoconductoare liquid metal
Pasta termoconductoare liquid metal

Initial am vrut sa folosesc pasta asta pentru a raci procesorul din PC. Apoi am văzut ca am un cooler cu talpa din aluminiu și m-am liniștit. Probabil voi face upgrade la cooler. Mi-am adus aminte însă ca am un laptop cu Windows (Dell Latitude 7400) care are momentele destul de dese de tendința de încălzire. Iar, radiatoarele de pe laptopuri sunt în mare parte de cupru, deci sunt compatibile cu pasta liquid metal.

Pasta termoconductoare liquid metal Thermal Grizzly
Pasta termoconductoare liquid metal Thermal Grizzly

Am rulat un stres test de procesor și am măsurat temperatura înainte sa aplic pasta asta. Am obținut 79 de grade după 10 minute. Am aplicat pasta liquid metal și am rulat același test. Surpriza: temperatura a scăzut în aceleași condiții de funcționare la 67 de grade. Asta da upgrade. Mai important de atât: am observat ca ventilatoarele laptopului nu mai pornesc acum decât foarte rar în utilizare normala, lucru care mă bucura și mai mult. Înainte le mai auzeam la intervale de timp și pe perioade de câteva zeci de secunde. Acum foarte rar, doar când rulez chestii mai complexe.

În concluzie, da, recomand folosirea pastei liquid metal. Este un upgrade important în cea ce privește răcirea procesorului. O puteți folosi și pentru placi video, voi încerca și varianta asta. Atenție la instalare, e mai greu de făcut asta. Citiți cu atenție Instrucțiunile de aplicare oferite de producatorul pastei.

Va las mai jos și un video foarte bine documentat despre folosirea pastei liquid metal

Pasta termoconductoare liquid metal

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu