Efect ciudat de video ”tremurat” pe Sony A6400

Am o dilema cu aceasta camera si cu setarile pentru video in 4K. Pentru context, folosesc urmatoarele echipamente:
Sony A6400 mirrorless camera
– Obiectiv Sigma 16mm F1.4
– Obiectiv Sony 16-50mm F3.5
– Stabilizator/Gimbal – Manfrotto MVG220
– Card Sandisk Extreme Pro 128GB

Vreau sa filmez in 4K cu cel mai mic Crop posibil pe aceasta camera. Asta inseamna ca am 2 optiuni: in mod PAL 4K 25fps 100MB/s sau in mod NTSC 4K 24fps 100MB/s. Astea sunt optiunile pe A6400. Peste ele, doar pe NTSC mai pot sa trec la 30fps dar acolo intervine un crop mai mare pe filmare.

Setari video Sony A6400, 4K NTSC
Setari video Sony A6400, 4K NTSC

In fine, problema este urmatoarea: in cele 2 moduri de filmare care ma intereseaza, miscarile camerei, chiar si cele facute usor, facute de pe stabilizator, sau chiar si de pe trepied, vin cu un tremurat pe imagine foarte deranjant. E un fel de sacadat-tremurat. M-am tot gandit ca poate fi normal si as intelege o imagine sacadata pentru ca sunt putine cele 24-25 fps, dar de unde mai apare si acel efect de flashing-tremurat?

Desigur ca am respectat regulile in cea ce priveste shutter-speed si l-am setat la 1/50. Am incercat si alte valori in sus si in jos, problema ramane.

La 30fps situatia devine putin mai buna, dar si acolo efectul este vizibil.

Am tot citit pe net despre problema asta. Toti zic ca e nerecomandat sa iei cadre in miscare stanga-dreapta la acest frame-rate, sau trebuie sa le iei foarte incet. Lucru care pare aiurea totusi, pentru ca, pana la urma, asta inseamna sa filmezi, altfel faci fotografii si gata.

Am pus mai jos un video cu problema, l-am gasit pe Youtube si arata exact problema asa cum se manifesta si la mine. E posibil sa fie alte setari prin numeroasele setari din A6400 care sa imbunatateasca situatia?

Filmare tremurata pe Sony A6400/A6500

O alta intrebare: conform regiunii, noi ar trebui sa filmam in PAL. Am facut asta si in NTSC si nu am observat nici o diferenta, cel putin nimic legat de sincronizarea ratei de refresh cu sursele de lumina 50-60hz. Deci, considerati ca e gresit sa filmezi in NTSC la noi? Intreb pentru ca as ramane momentan la varianta aia cu 4K la 30fps.

Citeste si…

Tutorial video – Port Forwarding si Dinamic DNS pe router la Digi

Tutorial video – cum setezi DNS Dinamic la RDS, pas cu pas

Caști wireless Bose vs Sony vs Apple vs Sennheiser

Tutorial – Cum creezi gratis un server Minecraft si te conectezi la el de oriunde pentru a juca in retea (multiplayer)

Tutorial | Stocare pe USB cu viteza de 1GB/s | Do it Yourself


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

9 comentarii la „Efect ciudat de video ”tremurat” pe Sony A6400”

  1. Dacă nu redai pe TV poți filma și NTSC, dacă nu simți ca ai probleme cu becurile. Cand folosesti pe stabilizator ai stabilizarea pornita sau nu? Eu o dezactivez mereu pe gimbal.

    Răspunde
    • Stabilizarea e oprita. A6400 nu are stabilizare in-body, iar in cazurile cand obiectivul are IOS dezactivez daca filmez cu gimbal.

  2. Ma gandesc sa schimb A6400 cu o camera care stie 4K 60fps. Prima optiune ar fi Fujifilm X-T4. A 2-a ar fi Panasonic GH5 Mark2. Exista si alte optiuni notabile in jurul valorii celor 2 mentionate?

    Răspunde
    • XT4 e fain, dar nici el nu are stabilizare in body, din cate tin minte. Eu am descoperit ca nu trag mereu cu 60p. La A7IV imi face crop la APSC la 60p, avantajul este ca am bitrate f ok. Dar jonglez intre 60p si 25p.

      Panasonic e foarte stabil, dar sta rau de tot pe autofocus. Poate un S1, poate un GH6 unde s-au mai rezolvat problemele.

    • XT4 are IBIS.
      E cam cel mai bun pachet pana in 10000 lei, nu cred ca exista alternativa. GH5 de la Panasonic are, asa cum zici si tu, probleme cu autofocusul (asa zic toti prin review-uri). Totusi, am vazut ca il folosesc multi (Buhnici de ex) si se comporta bine.

    • Nu zic ca nu a fost best buy GH5, dar deja nu mai e cazul pentru a lucra cu el. E depasit. Buhnici trage in lumina controlata mai mereu, nu e chiar relevant. Bine, depinde si la ce-l folosesti, dar am folosit mult GH5. E inferior chiar si A6400 la focus.

Lasă un comentariu