Noutatea zilei: indicele Robor a trecut de 7%

Nu sunt expert in finante-banci, dar pot sa ma mandresc cu cateva articole pe care le-am scris acum ceva vreme si in care trageam un semnal de alarma in privinta creditelor bazate pe indicele Robor.

Mai exact, am scris in 2017 despre o posibila crestere a indicelui Robor si despre cum bancile speculeaza niste momente cheie pentru a da tunuri pe partea asta de creditare. S-a mai intamplat si cu CHF (Francul Elvetian) si, iata, acum vedem ceva similar cu Robor. Si toate situatia asta se intampla pe fondul retragerii din portofoliul bancilor a creditelor in EURO.

Am mai inrebat si mai intreb o data: de ce nu avem acces la credite in EURO? De ce se intampla asta, daca facem parte din UE si ne dorim in viitor trecerea la moneda EURO? E un mister. Dar in spatele lui e ceva putred. Am fost si voi ramane convins ca un credit contractat in EURO e mai sigur pe termen lung chiar si cu depreciarea EURO-LEU de-a lungul timpului. Asta pentru ca, salariile la noi se negociaza in foarte multe situatii in EURO.

Bancile din Romania sunt cumva conduse pe niste criterii de performanta diferite fata de cele din afara. Si sunt aceleasi banci. Diferenta e ca la noi, cei care reglementeaza si supravegheaza acest sistem nu au buna intentie de a apara interesul consumatorului. Nu am alta explicatie, pur si simplu nu am.

Trecerea la IRCC (alt indice minunat romanesc) nu e o solutie. Au spus-o chiar cei de la BNR. IRCC e mai mic acum, dar e doar o chestiune de timp. Trecerea asta la IRCC poate fi chiar mai daunatoare in anumite cazuri. Daca banca iti ofera trecerea asta la IRCC, e posibil sa ofere si posibilitatea de a creste durata creditului sub pretextul unei rate mai mici si mai usor de platit in viitor. Lucru, care, poate sa fie pe placul multora care nu stiu cum se calculeaza dobanda unui credit si ce se schimba in momentul in care cresti perioada lui. Asa ca, foarte multi vor cadea in plasa si vor accepta asta ca pe un beneficiu pe care Banca il ofera. In schimb, Banca va incasa la final mult mai multi bani de la ei.

Citeste si…

Creste indicele ROBOR. Bancile si BNR ne pregatesc o noua surpriza?

De ce nu putem lua noi, romanii, credite in EUR?

Adevărul despre piața imobiliară și direcția în care merge

Preturi mai mici la case si apartamente noi, TVA mai mic din 2022.

Ce este un specialist in imobiliare… in viziunea Ziarului Financiar

Lasă un comentariu