Windows Education sau Windows Pro – care sunt diferentele

Despre versiunea Windows Pro nu cred ca cazul de explicatii sau prezentari. Daca ai ajuns in acest articol, e clar ca ai utilizat o versiune de Windows, poate chiar acum, in timp ce citesti, faci asta de pe un echipament cu acest sistem de operare.

Dar, nu chiar toata lumea stie ce este Windows Education. Asta si pentru ca versiunea asta de Windows este dedicata (asa cum sugereaza si numele) unei categorii bine stabilite de clienti : mediul educational. Mai avem, deasmenea si versiunea Windows Home, o alta versiune diferita de Pro, dar aici lucrurile sunt ceva mai clare, fiind o versiune dedicata pentru utilizare acasa, din care lipsesc cateva din functionalitatile specifice mediului business, cum ar fi, de exemplu, posibilitatea de a integra echipamentul respectiv intr-un Active Directory, care este o unealta cu care administratorii de retea pot crea grupuri de utilizatori, pot crea politici de securitate si de permisiuni diferite si pot asigura o mentenanta de la distanta si intr-un mod centralizat pentru toate echipamentele din retea.

Intre versiunile Windows Pro si Windows Education sunt cateva diferente clare pe care le explic mai jos.

Windows Education avantaje in fata Windows Pro:

  • Windows Educational vine cu o serie de setari specifice mediului educational. Nu e ceva ce nu poti face si pe versiunea de Windows Pro, doar ca, la Windows Education, aceste setari sunt la indemana si ajuta la o punere in functiune a echipamentului intr-un timp mai scurt.
  • AppLocker – aceasta este o functionalitate dedicata Windows Education, nu se regaseste in celelelate versiuni de Windows. Cine detine drepturi de administrator pe un echipament cu Windows Education poate sa blocheze si sa deblocheze aplicatii in functie de dorinta lui sau a politicii impuse de institutie. In mediul educational asta poate fi util pentru a bloca accesul la aplicatii periculoase din punct de vedere al securitatii, sau a jocurilor, pentru a pastra si focusa atentia elevilor si a studentilor la activitatile scolare.
  • Pretul este un alt diferentiator intre Windows Educational si Pro. Versiunea Educational este sensibil mai ieftina decat varianta Pro. Este un beneficiu pe care Microsoft il ofera acestui mediu educational in idea de a facilita accesul la educatie.
  • BranchCache – este integrat in acesta versiune de Windows si este util acelor utilizatori care sunt conectati intr-o retea de tip Wide Area Network (WAN). BranchCache va stoca unele dintre datele utilizate local în loc să comunice în mod constant cu serverul central. Ca rezultat, serverul va avea un volum mai mic de date de procesat si deci performanta mai bine optimizata. În plus, BranchCache va îmbunătăți eficiența și vitezele de internet pentru o conexiune WAN. Acesta este un beneficiu semnificativ pentru școlile și universitățile mari, deoarece este probabil să aibă mii de dispozitive pe internet în orice moment.
  • Enhanced security – Windows Education vine echipat cu două caracteristici de securitate îmbunătățite: credential protection si endpoint detection and response. Credential protection reprezinta un set de elemente incluse in sistemul de operare care gestioneaza accesul la informatii si resurse in functie de permisiunile setate pentru fiecare utilizator. Endpoint detection and response monitorizează comportamentele și activitățile din conturile Microsoft Education, iar, pe baza acestei analize poate identifica si bloca potentialele amenintari la adresa securitatii.

Windows Pro avantaje in fata Windows Education:

  • Windows Pro suporta o cantitate mai mare de memorie RAM, instalabila in mod teoretic. Pana la 2TB.
  • Hyper-V: Windows Pro include functionalitati de virtualizare, spre deosebire de varianta Educational care nu are aceste functionalitati.
  • Active Directory. Doar Windows Pro ofera posibilitatea de a integra echipamentul intr-un domeniu.
  • Remote Desktop – inclus doar in Windows Pro
  • O serie de functionalitati de business. Exemple : Group Policy Management System, Enterprise Mode Internet Explorer, Assigned Access.
  • Cortana. Este inclus doar in Windows Pro.

Windows Education nu este disponibil de cumparat la liber de catre oricine. Aceste licente se livreaza in special de catre partenerii Microsoft in urma unor solicitari facuta de institutiile din mediul educational prin programul Microsoft Volume Licensing.

Windows Education
Windows Education

Costul unei licente in acest caz este 14.99 USD. Windows Education poate sa fie livrat deasemenea preinstalt pe echipamente atunci cand beneficiarul (universitatea, scoala) face o solicitare de cumparare pentru echipamente + sisteme de operare.

Am scris acest articol pentru ca urmeaza un an in care Romania va beneficia de pe urma fondurilor venite de la Uniunea Europeana (PNRR). O parte din aceste fonduri vor putea fi folosite de catre scoli si universitati pentru dotarea cu echipamente de calcul. Aceste institutii vor putea sa optimizeze costurile de achizitie prin alegerea acestor produse dedicate pentru mediul educational. Aceasta optimizare poate avea ca avantaj un cost mai mic pe echipament și automat posibilitatea de a cumpara un numar mai mare de echipamente prin acest program.

Dacă vrei sa citești în detaliu despre acest proiect de dotare și digitalizare a mediului educational prin PNRR, găsești toate informațiile aici.

Citeste si:

Cambridge Analytica a produs schimbari majore in existenta noastra si o va face in continuare

Cum creezi o partitie noua pe partitia cu Windows fara sa pierzi datele. Gratuit.

Linux Mint – Exista viata dupa Windows!


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu