Linux Mint – Exista viata dupa Windows!

16 martie 2016

Cand vorbim de sistem de operare pentru un PC, majoritatea ne gandim la Windows. Asta pentru ca este cel mai folosit sistem de operare si pentru ca a avut parte de niste conjucturi favorabile la momentul lansarii PC-ului pe care il stim azi. Contrar asteptarilor unora, Windows nu este totusi primul sistem de operare cu interfata grafica, Apple fiind cei care au pus bazele acestui concept.

Sisteme de operare pentru PC – O analiza a situatiei actuale

Notorietatea de care se bucura azi Windows se datoreaza in mare parte si succesului si a puterii financiare a brandului care sta in spatele lui:Microsoft. Practic, asta este unu din multele exemple in care un marketing agresiv poate sufoca sau anula alte produse concurente mai ieftine si mai bune. Desigur, a fost un proces de durata, iar o revenire la „normalitate”este foarte complicata. In tot acest timp in care a dominat piata de sisteme de operare, Windows a beneficiat de toata atentia dezvoltatorilor de aplicatii, devenind sistemul de operare cu cea mai buna compatibilitate software.

Putini stiu ca nu e nevoie sa apelezi la varianta Windows platind un pret semificativ (daca ne referim la venitul mediu din Romania). Desigur, nici Mac OS X (Apple) nu e o varinta, acesta nefiind compatibil decat cu hardware proprietar Apple si putand fi achiztionat doar cu sisteme Apple (destul de scumpe si acestea).

Linux – un sistem de operare avansat si gratuit

Exista totusi un sistem de operare gratuit, se numeste Linux si este disponibil in mai multe variante, atat pentru utilizare acasa dar si pentru mediul business. In zona de solutii pentru business, Linux este deja o referinta, beneficiind de avantaje clare in fata Windows, dar nu intram in aceste detalii acum. Pentru home use, Linux este o varianta foarte atractiva, ajungand in momentul de fata de versiuni foarte complexe, cu o interfata grafica foarte intuitiva si din punctul meu de vedere mult mai buna decat ce ofera Windows.

Linux Mint – cea mai buna alternativa la Windows

Linux Mint este cel care mi-a atras atentia in special prin interfata grafica, foarte reusita dar si prin multitudinea de aplicatii utile incluse. Daca este sa facem o comparatie asupra interfetei grafice intre Windows si Linux Mint, e de remarcat cat de lizibile, intuitive si usor accesibile sunt informatiile si aplicatiile. Poate sunt subiectiv aici, dar noul Windows 10 m-a dezamagit profund la capitolul asta. Personal, consider ca Microsoft a atins varful din punct de vedere design odata cu lansarea lui Windows 7.

linux mint

Linux Mint e dotat deasemenea si cu o alternativa la suita Office de la Microsoft : Libre Office. Este o suita de aplicatii similara cu cea de la Microsoft, compatibila cu aceasta si cu functii destul de avansate (fara a egala Microsoft la acest capitol).

linux lint libre office

Linux Mint include o multime de aplicatii pentru office, mail, sunet si grafica, toate acestea fiind gratuite. Instalarea este foarte usoara, se poate face de pe DVD sau USB. Eu l-am incercat de pe USB si mi-a placut ca inainte de a incepe instalarea propriu-zisa, Linux Mint porneste intr-o forma restransa (in aproximativ 1 minut) in care ai acces la internet si la o parte din aplicatii. In plus, ai acces si la datele de pe HDD, iar acest lucru poate fi foarte util in unele situatii.

linux

Concluzie

Linux Mint este sistemul de operare pe care il consider cea mai buna alternativa la Windows in acest moment. Si asta in special pentru ca este gratuit, iar in tara noastra, veniturile nu permit oricarei familii (in special cei din zone defavorizate ) sa-si instruiasca copii inca de mici in tainele PC-ului si sa le dea sansa de a deveni competitivi intr-un domeniu fara de care in ziua de azi nu te poti descurca. Este si o lipsa de informare din acest punct de vedere, asa cum am mai spus, multi nu stiu ca exista aceste alternative care sunt gratuite. Linux poate sa fie o varianta absolut minunata si pentru mediul administrativ din Romania.Stim ca recent au iesit la lumina niste contracte fabuloase intre statul roman si firme care au vandut acestuia software Microsoft. Cei din industria vanzarilor IT nu au interesul de a promova un produs gratuit, poate de aici pleca toata aceasta situatie. Microsoft ne-a atras pe toti intr-un cerc din care nu putem iesi usor, cel putin nu in viitorul apropiat.


Pe aceasi tema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *