S-a lansat Raspberry Pi 5. Este un desktop replacement?

Am fost mereu pasionat de mini PC-uri, am mai multe pe acasa și le folosesc în diverse scenarii precum media player, media server, web server, storage server, vpn server, etc.. Sunt multe alte situații în care aceste mini PC-uri pot fi folosite.

M-am dorit mereu pun mana pe un astfel de PC de dimensiunile unui card de credit care sa fie un home desktop replacement. Adică sa ruleze un sistem de operare care sa acopere cerintele unei utilizări acasă, adică aplicații office, multimedia, browsing. Raspberry Pi 4 nu se descurca suficient de bine, chiar și cu sistemul lui propriu de operare, nu e suficient de responsive.

Acum s-a lansat noul Raspberry Pi 5 și este destul de uimitor. Are un nou CPU GPU personalizat Raspberry Pi Silicon, denumit RP1. Toate acestea sunt de două ori mai rapide pe Pi 5. Vitezele de transfer USB, vitezele de transfer ale cardurilor micro SD și interfața PCIe 2.0 sunt imbunătățite. RAM-ul este mai rapid, HDMI este mai bun, iar conexiunile camerei sunt îmbunătățite. Acesta este atât de puternic încât trebuie să aibă un cooler activ pentru a-l răci, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată înainte pentru un Raspberry Pi. Dar întrebarea este: poate fi cu adevărat un desktop replacement?

Lansarea lui Raspberry Pi 5 este un eveniment important, deoarece nu am avut un nou model Raspberry de patru ani. Raspberry Pi 4 a fost lansat în 2019, iar inițial s-a spus că nu va exista un Raspberry Pi în 2023, dar iată ca zvonurile au fost false. Raspberry Pi 5 va fi disponibil în două variante: modelul de 4 GB la 60 de dolari și modelul de 8 GB la 80 de dolari, fără varianta de 2 GB care a existat anterior.

Raspberry Pi 5 specificatii cheie
Raspberry Pi 5 specificatii cheie

Să explorăm specificațiile acestui nou Raspberry Pi 5. CPU-ul are o putere impresionantă de 2,4 GHz, cu un procesor quad-core ARM Cortex-A76 de 64 de biți. Acesta oferă de două până la trei ori performanța CPU-ului de pe Raspberry Pi 4. De asemenea, dispune de extensii criptografice pentru a ajuta la securitate și la criptare VPN. GPU-ul este la fel de puternic, cu un nucleu video V2 GPU la 800 MHz, care suportă OpenGL ES 3.1 și Vulkan 1.2. Raspberry Pi 5 poate oferi două ieșiri HDMI 4K 60p, cu suport HDR.

Un aspect important este noul chip RP1, dezvoltat intern de Raspberry Pi, care controlează interfața dintre CPU și perifericele externe, inclusiv porturile USB, porturile Ethernet și interfețele de stocare. Acesta oferă viteze USB mai rapide, dar și schimbări semnificative în interfața de cameră, cu suport pentru până la două camere sau ecrane externe.

Raspberry Pi 5 are, de asemenea, o interfață PCIe 2.0, care deschide noi posibilități pentru periferice cu bandă largă, cum ar fi cardurile de rețea sau SSD-urile. RAM-ul a fost actualizat la LPDDR4X-4267, iar noul Raspberry Pi are un buton de pornire, ceea ce este o premiera. Wi-Fi-ul rămâne la fel, cu suport dual-band 802.11ac și Bluetooth 5, dar acum are și suport pentru Bluetooth Low Energy (BLE).

Cu un ceas în timp real (RTC) și un buton de pornire, Raspberry Pi 5 pare a fi pregătit să ofere o experiență desktop mai bună.

Raspberry Pi 5 – specificatii:

  • Broadcom BCM2712 2.4GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU, with cryptography extensions, 512KB per-core L2 caches and a 2MB shared L3 cache
  • VideoCore VII GPU, supporting OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.2
  • Dual 4Kp60 HDMI® display output with HDR support
  • 4Kp60 HEVC decoder
  • LPDDR4X-4267 SDRAM (4GB and 8GB SKUs available at launch)
  • Dual-band 802.11ac Wi-Fi®
  • Bluetooth 5.0 / Bluetooth Low Energy (BLE)
  • microSD card slot, with support for high-speed SDR104 mode
  • 2 × USB 3.0 ports, supporting simultaneous 5Gbps operation
  • 2 × USB 2.0 ports
  • Gigabit Ethernet, with PoE+ support (requires separate PoE+ HAT)
  • 2 × 4-lane MIPI camera/display transceivers
  • PCIe 2.0 x1 interface for fast peripherals (requires separate M.2 HAT or other adapter)
  • 5V/5A DC power via USB-C, with Power Delivery support
  • Raspberry Pi standard 40-pin header
  • Real-time clock (RTC), powered from external battery
  • Power button
Cooler activ pentru Raspberry Pi 5
Cooler activ pentru Raspberry Pi 5

Un test cu browser-ul a arătat că Raspberry Pi 5 are o performanță mult mai bună decât predecesorul său, Raspberry Pi 4, în ceea ce privește sarcinile legate de browsing. Totuși, Raspberry Pi 5rămâne o alegere mai potrivită pentru sarcini de bază pentru office și pentru învățarea programării, decât pentru sarcini mai intense din punct de vedere grafic.

În ceea ce privește jocurile, Raspberry Pi 5 se evidențiază clar față de Raspberry Pi 4, oferind cadre pe secundă semnificativ mai ridicate în jocurile testate. Dar aici e nevoie de o optimizare a jocurilor pentru aceasta platforma, iar în faza asta nu putem trage concluzii.

În concluzie, Raspberry Pi 5 este o îmbunătățire semnificativă față de predecesorul său, oferind o performanță mai bună și mai multe caracteristici noi. Rămâne doar un calculator de dimensiuni mici și nu poate înlocui complet un desktop de uz general pentru sarcini intensive, din păcate 🙁 . Cu toate acestea, este o alegere excelentă pentru proiecte de învățare, dezvoltare software și automatizare la scară mică.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu