Update major pentru Raspberry Pi4 – instalare si boot SO pe SSD

Raspberry Pi este unul din cele mai populare mini-computere cu aspiratii pentru desktop relacement, dar care inca nu exceleaza in acest aspect. Si asta pentru ca memoria de pe care ruleaza sistemele de operare, cardul SD, nu este suficient de rapid, mai ales la transferul de fisiere multe si mici, unde un SD card bun nu prea sare de 10MB/s.

raspberry pi4

Recent, s-a reusit printr-o metoda ingenioasa, ca sistemele de operare sa ruleze direct de pe un SSD extern atasat pe USB 3.0. Aplicatia responsabila de asta se numeste BerryBoot. Acesta este un bootloader care are simpla misiune de a indica minipc-ului ca boot de OS un device atasat extern pe USB.

SSD pe Raspberry Pi4 – performanta

Pentru performante bune, e recomandat sa folositi un SSD, desi merge folosit si un stick USB cu viteza buna, dar nici acesta nu va excela. Pentru conectarea unui SSD la Raspberry Pi, va recomand sa folositi acest adaptor de la USB la SATA, care nu necesita alimentare separata. Ca SSD, recomand Kingston A400 (240GB e suficient), pentru ca are un consum de energie destul de scazut si nu va pune probleme la alimentare direct din USB-ul lui Pi4.

BerryBoot este, pe langa bootloader si un utilitar care va ajuta sa instalati simultan mai multe sisteme de operare pe SSD si sa le gestionati cum doriti. Instalarea lor se face simplu, cu un singur click. Aveti deasemenea optiunea sa instalati OS-uri de pe medii externe. Toate aceste functionalitati le gasiti explicate pe site-ul oficial.

Un tutorial bun este si acesta de aici.

Un comentariu la „Update major pentru Raspberry Pi4 – instalare si boot SO pe SSD”

Lasă un comentariu