Raspberry Pi 3 a fost lansat – cum poate fi folosit acasa

Pentru cei care nu stiu inca, Raspberry Pi este un computer de dimensiuni foarte mici (aproximativ cat un card de credit) produs in UK de catre Raspberry Pi Foundation. Scopul initial al acestui produs era educational, mai exact pentru a fi folisit ca platforma de introducere a elevilor si studentilor in lumea echipamentelor si a limbajelor de programare.

raspberry pi 3 blogman.ro

Primul Raspberry Pi a fost lansat in februarie 2012 si avea la baza un hardware care permitea instalarea mai multor aplicatii utile cu scop educativ. Partea cea mai interesanta legata de seria Raspberry Pi era ca integrau si componente de generatie noua in cea ce priveste conectivitatea cu alte dispozitive: porturi USB, Hdmi, Sunet.

Recent Raspberry Pi Foundation a lansat Raspberry Pi 3. Cum era de asteptat, noua platforma integreaza componente hardware de generatie noua, cea ce il face mai util si mai performant in acelasi timp.

Pret lansare: aprox 35 USD

Specificatii hardware:
Procesor ARM Cortex A53, 1.2 Ghz Quad Core 64 biti
Memorie RAM: 1GB (900Mhz)
Procesor grafic: Broadcom VideoCore IV @ 400 MHz
Bluetooth 4.1
802.11n WiFi
USB ports: 4
Network: 10/100 MBPS Ethernet
Stoare: slot Micro SD

Ce soft poti instala pe Raspberry Pi 3?

Aici vine partea interesanta. La un pret de 35 usd ai posibilitatea de a rula mai multe platforme software foarte utile. Desigur, “jucaria suporta upgrade-uri hardware” cu ar fi senzori sau camera web, dar daca ne referim la el strict ca la un mini computer, vom descoperi ca poate sa fie foarte util acasa in sufragerie pe post de media server.

Software dezvoltat de Raspberry Pi Foundation

Raspbianeste un sistem de operare orientat catre mediul educational. Vine preinstalat cu mai multe suite de aplicatii cum ar fi Python, Scratch, Sonic Pi, Java, Mathematica si altele.

Software 3rd party pentru Raspberry Pi

Ubuntu Mate – este un sistem de operare complet dezvoltat special pentru Raspberry Pi 2 si Raspberry Pi 3. Se intaleaza ca orice sistem de operare, pe card Micro SD (se recomanda un card ceva mai rapid, cel putin class 6).

raspberry pi 3 ubuntu mate

Windows 10 IoT – Este o versiune de Windows 10 optimizata pentru mini PC-uri sau alte device-uri cu sau fara display. E dedicata dezvoltatorilor de software sau aplicatii.

OSMC etse un soft Media Center open source. Se instaleaza usor si are o interfata foarte prietenoasa cu utilizatorul. Poate sa ruleze cele mai multe tipuri de fisiere (video si audio) atat stocate local cat si din retea. Poti rula deasemenea video din internet (Youtube).

osmsc raspberry pi

OpenELEC – este deasemenea un Media Center open source care integreaza un player video, audio, server si organizator de imagini. Suporta Addonuri pentru compatibilitate cu mai multe aplicatii si o personalizare cat mai buna.

kodi media center

Toate suitele software de mai sus sunt oficial suportate de Raspberry Pi. Pe langa acestea, e clar, ne-am fi dorit suport oficial si cu Android. Desi nu e suportat oficial, Android 4.3 si Android 5.0 au fost instalate cu succes Pe Raspberry Pi 2.

Raspberry Pi poate sta la baza unui NAS, aici exista mai multe platforme Open Source pe care le puteti folosi.


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu