Adaptor obiectiv foto de la Canon FE la Sony E. Merită?

Sony este, cred, cel mai apreciat productor al momentului când vine vorba de aparate foto-video mirrorless. Gamele Sony alpha aX sau a6XX s-au vândut foarte bine. Autofocusul foarte rapid și precis a fost unul din factorii cheie în succesul acestor game.

Prețul aparatelor Sony este unul ok, bine poziționate de cele mai multe ori în raport cu concurența. Totuși, Sony are o problemă: gama de obiective și prețul lor. Obiectivele Sony cu montura E sunt de cele mai multe ori foarte scumpe, iar gama nu e foarte mare. Daca ești un profesionist în domeniu și lucrezi cu aparatură Sony, atunci pregătește-te să cheltuiești mai mult pe obiective decât pe body.

Ca posesor de body Sony, am tânjit mereu după gama și prețurile obiectivelor din ecosistemul Canon. Nu m-am dus în tabăra Canon, nu am găsit un body care să-mi bifeze toate nevoile în banii pe care i-am dat pe Sony. Apoi, după ce te obișnuiești cu un brand, cu meniul și setările, iți vine greu să schimbi.

Așa am ajuns să mă uit la adaptoare de la diferite monturi la Sony E. Binenteles, am căutat în special un adaptor de la Canon la Sony E. Ați auzit probabil de Metabones. Ei sunt cei mai cunoscuți când vine vorba de adaptoare pentru obiective. Dar și foarte scumpi. În plus, nici lor nu le ies de fiecare dată produsele așa cum ar trebui. În plan secund, pe zona asta de adaptoare, activează și Viltrox. Diferența de preț intre ei și Metabones este de 3-5 ori mai mică.

Am pus ochii pe acest model de adaptor: Viltrox EF-NEX IV. E un adaptor de la Canon EF la Sony E. Preț: aprox 4-500 lei.

Viltrox EF-NEX IV
Viltrox EF-NEX IV

În general, adaptoarele astea funcționează aproape bine către foarte bine când vine vorba de foto. Provocarea majoră e la video. Mai exact, autofocus pe video. Viltrox a fost primul productor de acest fel care a anunțat că a reușit să adauge în funcționalități și acest autofocus pe video. Adaptoarele astea au firmware upgrade.

Nu m-am aruncat din prima să-l cumpăr. Am zis să caut pe internet review-uri și păreri. Am găsit ceva, dar nu foarte concludent. Majoritatea testelor au fost făcute înainte de 2020, iar concluziile nu erau tocmai încurajatoare. Unii vlogeri anunțau o funcționare impecabilă cu autofocus pe video, alții, din contră.

O variabilă în aceste teste au fost și obiectivele folosite. Viltrox spune în documentație că nu toate obiectivele for putea utiliza autofocus pe video și dau și o listă cu obiective testate de ei. În plus, Viltrox a continuat să scoată firmware nou pentru acest adaptor în care au anunțat o îmbunatățire pe partea de compatibilități cu obiectivele. Dat fiind faptul că după 2020 nu există review-uri clare despre combinația asta de obiective Canon cu body Sony E, am decis că merita să încerc o achiziție, în speranța că lucrurile s-au îmbunătățit.

Încă nu trag o concluzie. Am avut până acum în teste doar un obiectiv Canon și anume un 10-18mm (aproximativ 1000 lei). Ăsta era și ce aveam nevoie, având în vedere că echivalentul Sony E este acest 10-20mm care costă peste 3500 lei. Canon FE 10-18mm e perfect funcțional pe foto, autofocusul este foarte bun, stabilizarea merge și ea. Pe video însă, nu e cea ce speram, e inutilizabil. Nu mă dau bătut, mai caut. Obiectivul asta de la Canon nu e pe lista celor de la Viltrox la compatibile. Caut acum un canon FE 50mm și vreau să încerc și celebrul Sigma 18-35mm.

Revin cu feedback!

Citeste si:

Mi-am luat stabilizator pentru camera mirrorless, Manfrotto MVG220

Aplicatii utile si gratuite #1 | Davinci Resolve – Editor video de top

Action Camera: Dji Osmo Action 3 vs GoPro Hero 11 Black


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „Adaptor obiectiv foto de la Canon FE la Sony E. Merită?”

Lasă un comentariu