Accesorii pentru filmări profesionale cu iPhone 15 Pro și 15 Pro Max

iPhone 15 Pro si iPhone 15 Pro Max au adus niște noutăți pe partea de funcționalități foto-video. Aș pune portul USB-C tot la categoria asta, pentru ca, în esență, USB-C extinde capabilitățile multimedia ale telefonului.

Toate accesoriile astea sunt prezentate de mine și într-un video pe YouTube, îl găsiți mai jos, la finalul articolului.

Am mai zis prin alte articole: pentru vloguri pe YouTube, un iPhone e cam tot ce trebuie. Poți face cu el clipuri mult peste ce e nevoie pe aceste platforme de Social Media. Da, majoritatea YouTube-rilor cunoscuți folosesc camere de mii de euro pentru asta. Da, calitatea e superioară, dar nu nu face diferența. Nu e nimeni interesat în special de calitatea video, asta e un criteriu care rămâne mai pe la coada în preferințe. Important la un video e sa transmită ce trebui, sa se vadă decent, sa se audă bine și cam atât.

Asadar, noile iPhone 15 Pro/Max aduc în prima linie trei funcții noi:

  • Portul USB-C de mare viteza (10Gbps) ce preia funcții de transmisie-receptie audio/video/date/power.
  • Inregistrare video in format LOG (Apple LOG). Acest format permite colorizare ulterior în post-procesare. Sunt multe camere mirrorless scumpe care nu au funcția asta.
  • Inregistrare video in format Apple ProRes 4K la 60 FPS – posibila doar cu înregistrare externă.

Da, noile iPhone suporta înregistrare video pe medii externe, conectate la telefon pe USB-C. Si, pentru ca formatul ProRes ocupa foarte mult spatiu, e nevoie de medii externe cu capacitate buna de transfer, mai exact SSD-uri Externe.

La SSD-uri externe, eu mi-am cumparat 2 modele. Ambele suporta viteze foarte bune de transfer. Samsung T7 (1TB) și Kingston XS1000 (2TB). Ambele cu Conectica USB-C. Atenție aici la cabluri, acestea sunt importante daca vrei sa atingi vitezele de transfer de care sunt capabile aceste SSD-uri.

Pentru un sunet foarte bun, e important sa folosești un microfon extern. Poate sa fie un Rode VideoMicro, de exemplu. Dezavantajul lui e ca trebuie conectat pe jack audio de 3.5mm (cu conectorul specific de microfon, care nu e același cu cel de căști sau boxe, aveți grija aici). Desigur, o sa aveți nevoie de un adaptor de la USB-C la Jack audio (microfon). Totuși, soluția mai buna pentru audio este un kit de lavaliere wireless. Eu am un DJI Mic (kit cu 2 lavaliere) și sunt foarte mulțumit de el, este un model de top. Receptorul acestui kit se poate conecta direct în port USB-C, nu mai e nevoie de alte adaptoare.

Am zis mai sus deja de doua accesorii conectabile pe USB-C. Dar iPhone are un singur port USB-C. Deci automat, daca vrei sa folosești mai multe accesorii, ai nevoie de un HUB USB-C. Unul din putinele care exista și care merita este acest hub de la Belkin. Costa vreo 150-200 lei, dar e ce trebuie. Are 4 porturi USB-C, unul suporta și încărcare PD la 100W.

Nu în ultimul rând, pentru un setup cât mai ușor de folosit și mai convenabil, poți monta toate aceste accesorii pe un rit video dedicat telefoanelor. Acesta este produs de SmallRig, cunoscut în domeniu pentru accesoriile de foarte buna calitate pentru echipamente audio-video. Modelul ales de mine este SmallRig Universal Phone Cage.

Mai multe detalii, mai jos în video:

Accesorii pentru filmări profesionale cu iPhone 15 Pro și 15 Pro Max

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu