Tradițiile de Crăciun și Anul Nou nu mai sunt ce trebuie…

Progresul tehnologic este fară discuție un lucru bun în orice societate normala și democrata. Tehnologia ne face viață mai ușoară, ne oferă un confort mai mare și ne prelungește speranță de viață. Lucruri care azi ni se par banale, erau de domeniul SF acum 30-40 ani. Luați ca exemplu aici telefonia mobilă și smartphone-ul.

Tehnologia și tradițiile

Sunt totuși domenii în care tehnologia n-ar trebui să-și puna foarte mult amprenta. Zilele astea au început deja colindătorii să colinde prin București, dar o fac într-un mod cu totul diferit fata de ce știam noi că înseamnă aceste tradiții: cu o boxa mare după ei, cu volumul la maxim și cu urletele lor fară nici un înțeles. Scopul pentru care fac asta e să umfle buzunarele, iar, din păcate, sunt mulți cei care cotizează, încurajând acest fenomen pe care l-aș cataloga ca unul golănesc. Fenomenul e unul care se repetă deja de câțiva ani, probabil e deja considerat o tradiție autentica de mulți bucureșteni.

Romania e o tara cu deja foarte multe probleme. Din ce în ce mai multe. Stam prost la toate capitolele. Romania însă, are ceva la care alte popoare doar visează, ceva ce atrage ca un magnet admirație și recunoștință din partea lumii civilizate: vechile tradiții. Acele tradiții din zone istorice care s-au păstrat bine până în zilele noastre, una din putinele valori care ne definesc pe noi și ne diferențiază de alte popoare. Aceste tradiții s-au păstrat până acum pentru că în zonele alea încă mai sunt oameni dedicați care se încăpățânează, de multe ori cu resurse proprii, să le duca mai departe. Fac asta pentru că ei poarta în inima acest fenomen. Autoritățile sunt inexistente în acest domeniu. Ministerul Culturii nu are și n-a avut niciodată vreo legătură cu acest fenomen, culmea, acesta ar fi trebuit să fie mai probabil și cel mai important pentru ei.

Tradițiile românești vor dispărea

Oamenii care încă cunosc și arată lumii aceste tradiții vor continua să facă asta cât timp vor mai fi. Problema e că după ei nu are cine să le preia și să le ducă mai departe. Schimbul de generații ne vă lasa fară mare parte din aceste valori. Aici aș fi așteptat implicare de la Ministerul Culturii, să ajute, să stimuleze oameni tineri din aceste zone să le preia și să le ducă mai departe. Dar astea sunt doar vise… Vom rămâne cu băieții ăștia care umbla cu boxe la maxim printre blocuri sub pretextul că ei „colindă de sărbători”.

Bucurați-vă cât mai puteți de astfel de ansambluri autentice și mergeți să le vedeți pe viu cât timp ele mai există.

Traditiile de craciun și anul nou

Ansamblul Colinda din Mioarele Argeș

UUrsul de la Leorda -Comănești


 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Lasă un comentariu