Echipamentele de stocare pentru acasa pot fi considerate azi inutile din anumite puncte de vedere. Un motiv important ar fi stocarea in cloud, care este foarte accesibila oricui si va deveni si mai accesibila in viitor. Stocarea de date, ce utilizam acasa, poate fi de mai multe feluri, asa cum le voi enumera mai jos:
- un HDD mare in PC-ul de acasa, dezavantajul e ca il poti accesa de pe PC-ul respectiv si eventual din reteaua interna daca ai activat functia Share.
- medii optice, cd, blue-ray disc, dezavantajul e ca poti accesa aceste informatii doar atunci cand ai nevoie si dispui de echipamentele necesare (de exemplu, PC-urile si laptopurile nu prea se mai livreaza cu unitati optice.
- medii digitale conectate prin USB, memorii USB, HDD-uri pe USB. Cele de capacitate mare sunt scumpe, iar rata de transfer e limitata mult de viteza de transfer prin USB sau de viteza memoriei. Poti conecta un HDD pe USB la un router si in felul asta ai un fel de stocare accesibila in toata reteaua ta, sau chiar in afara ei daca configurezi routerul in acest sens. Dezavantajul e ca viteza de transfer e destul de mica si organizarea fisierelor pe HDD e facuta de tine fara ajutorul unui soft dedicat pentru asta.
- stocare in retea, sau NAS (network attached storage), sunt echipamente dedicate pentru asta, care se conecteaza la router printr-un port LAN ce ofera viteza mare de transfer si care, in functie de producator, vine cu un sistem de operare dedicat care ofera o multitudine de functionalitati pe langa stocarea clasica.
- stocarea in cloud, oferta este variata iar preturile sunt accesibile. Google ofera gratuit 15Gb celor care au un cont creat la ei. RDS ofera abonatilor (celor cu abonament pe fibra optica) 50Gb gratuit cu posibilitatea extinderii la preturi reduse pentru alti 50 sau 100Gb.
Daca ne referim la NAS, oferta este variata in acest moment. Preturile pornesc de la 100 euro si pot ajunge mult mai sus in functie de ce optiuni include producatorul pe echipament, dar si de capabilitatile hardware. Un alt avantaj enorm al unui NAS este ca poate fi configurat pentru a oferi protectia datelor pentru cazul in care unul dintre HDD-uri se defecteaza (vorbim de NAS-uri cu minim 2 HDD).
Pentru ca concurentul cel mai important acum este stocarea in cloud, voi enumera mai joc cateva avantaje in favoarea NAS-ului:
- un NAS ofera o viteza de transfer mult mai buna, in special daca il accesezi din reteaua locala.
- un NAS iti ofera un control mai bun asupra datelor tale si vine la pachet cu multe aplicatii si functii pe care un furnizor de stocare in cloud nu le poate oferi.
- NAS-ul poate functiona ca server multimedia pentru echipamentele tale din reteaua interna, dar si cea externa, cu ajutorul unor aplicatii incluse.
- poti oferi acces la datele tale mai multor prieteni si ai posibilitatea sa setezi acest acces la nivel de fisier si aplicatie.
Qnap TS-253A este un NAS din gama business (asa il incadreaza Qnap pe site-ul lor). Asta inseamna ca o firma mica poate folosi acest device cu brio pentru a stoca centralizat datele, dar si pentru a tine pe el site-ul companiei, si un server de mail sau un active directory. Da, TS-253A e capabil sa indeplineasca toate aceste functii si poate sa faca asta bine atata timp cat numarul celor care il acceseaza simultan nu este mare. Ganditi-va ce economie de bani poate sa faca o firma mica prin folosirea acestui NAS la inceputurile ei, perioada aia in care banii de investit in infrastructura hardware sunt putini, iar activitatea firmei nu permite mai mult in aceasta faza.
Unboxing
Primul contact cu produsul te va uimi prin dimensiunile reduse. Cutia in care se livreaza e foarte mica. Dupa ce l-ai scos din cutie, vei observa ca este chiar mult mai mic. Varianta primita de mine include 4Gb memorie RAM, dar poate fi upgradata la 8Gb (mai multe detalii in sectiunea Upgrade, mai jos). Dupa cum se observa in poze, TS-253A suporta 2 HDD-uri, care nu sunt incluse. Recomand HDD de la Western Digital sin seriile RED sau PURPLE, primele fiind dedicate pentru NAS-uri, celelalte pentru supraveghere video, dar ambele avand calitatea de a fi concepute sa mearga incontinuu o perioada lunga de timp.
In pachet mai gasesti o telecomanda, pentru ca acest NAS include si 2 porturi HDMI cu ajutorul carora il poti lega direct la un monitor sau la un TV si il poti folosi ori ca player multimedia sau ca pe un PC (prin adaugarea unei tastaturi si unui mouse pe porturile USB).
Alimentarea se face cu ajutorul unui adaptor, asta inseamna ca nu are in interior o sursa de alimentare, lucru care ajuta la mentinerea unei temperaturi mici in interiorul carcasei.
Detalii hardware si software
La capitolul componente hardware este si motivul pentru care eu am optat pentru acest model. Asa cum spuneam, oferta este variata. TS-253A este un model care costa aprox 1800 lei in magazine, iar un simplu filtru dupa pret releva ca exista echipamente NAS care incep de la 400 lei. Diferentele sunt multe, in functie de ce anume doresti sa faci cu el, trebuie sa mai adaugi la buget pentru a ajunge la produsul dorit.
Ca in orice echipament cu sistem de operare, inima este procesorul, iar aici optiunile sunt variate, pe o plaja destul de larga de performanta. TS-253A e dotat cu un procesor Celeron N3150 (1.6Ghz quad-core), acesta fiind un procesor intalnit pe multe laptopuri din gama celor accesibile. Trebuie sa stiti ca un NAS nu are nevoie de o putere de procesare mare pentru functiile de baza, el putand foarte bine sa ofere performante bune cu procesoare intalnite pe telefoane mobile mai vechi. Situatia se schimba cand vrei de la acest NAS sa poata sustine pe el masini virtuale in care sa rulezi sisteme de operare Windows sau Linux. Si asta e doar un mic exemplu despre ce poate sa faca. Procesorul, in cazul de fata, spune ca NAS-ul respectiv e capabil de multe alte lucruri dincolo de partea de stocare.
Apoi, importanta in ecuatie e memoria RAM. Sunt NAS-uri cu 256 Mb care merg bine pentru stocare. Pe TS-253A poti pune pana la 8GB. (standard vine cu 4GB). Memoria este un DDR3 1600Mhz low voltage si e foarte accesibila. Un kit 2x4Gb te va costa aproximativ 300 lei. Procesorul, desi e unul desktop, nu poate fi upgradat pentru ca e inclus pe placa de baza.
Conectivitatea e asigurata de 2 porturi LAN de cate 1Ghz/s, 2 portui HDMI, porturi de sunet (pentru cazul in care il folosesti ca media player stand alone), si porturi USB (4 x USB 3.0). Mai e de mentionat ca cele 2 HDD includ functia hot swap (pot fi conectate si deconectate fara sa opresti NAS-ul) si poti configura 3 tipuri de RAID cu ele 2 HDD-uri disponibile:
- raid 0, recomandat pentru viteza mare, cele 2 HDD vor functiona ca unul singur, capacitatea disponibila de stocare este suma celor 2 HDD-uri. In cazul in care se defecteaza un HDD, pierzi toate informatiile.
- raid 1, recomandat pentru siguranta datelor, informatiile se stocheaza in oglinda pe ambele HDD-uri, in cazul in care unul cedeaza, ramai cu datele intacte pe celalalt. Capacitatea de stocare disponibila este egala cu capacitatea unui HDD. In cazul in care un HDD cedeaza, sistemul te alerteaza atat sonor cat si notificari in interfata de administrare.. Vei inlocui HDD-ul defect cu altul, iar matricea raid se va reface automat. (HDD-urile trebuie sa fie de aceasi capacitate si tip)
- raid Jbod, e un raid mai putin folosit intre HDD-urile interne si un alt HDD conectat pe un port extern, de obicei USB.
La acest capitol mai e de mentionat zgomotul foarte redus, practic nu se aude daca folosesti HDD-uri de buna calitate (precum cele indicate mai sus in articol). Desi exista un ventilator, acesta are o viteza de rotatie destul de mica, astfel ca nu isi face simtita prezenta. Temperatura interna depinde mult si de temperatura ambientala in camera in care sta. Intr-o camera cu o temperatura ambientala de 24 grade, in NAS vei avea aproximativ 35-40 grade, cea ce e foarte bine. Pe fata sunt prezente 3 leduri care indica starea NAS-ului, conectivitatea si starea de operare a HDD-urilor. Acestea pot fi dezactivate daca incomodeaza cu lumina lor noaptea, sau le poti reduce pur si simplu intensitatea luminoasa, tot din setari.
La software discutia devine si mai interesanta, pentru ca asta este cu adevarat un diferentiator intre produsele din categoria NAS-uri. De fapt, din punct de vedere software, sunt 2 producatori care s-au remarcat si au ridicat stacheta foarte sus in cea ce priveste sistemul de operare si includerea de functii si aplicatii aditionale. E vorba, evident, de QNAP si de Synology. Ambii producatori ofera in mare cam acelasi functionalitati pe echipamentele lor cu foarte mici diferente. Cumva, pare ca se copiaza unii pe altii in cea ce priveste noutatile in domeniu.Circula o comparatie printre cei care cunosc si testeaza NAS-uri frecvent: Qnap OS este un fel de Android al NAS-urilor, pe cand Synology OS este un IOS al NAS-urilor. Pastrand totusi proportiile, comparatia asta spune ca sistemul de operare Qnap este ceva mai customizabil, mai complex, cu posibilitati de upgrade mai bune, in timp ce sistemul de operare Synology ofera o experienta de utilizare simpla si precisa. Parerea mea personala este ca e aceasta comparatie e destul de mult fortata. Am folosit ambele variante de OS si cred ca sunt foarte asemanatoare, gradul de dificultate nefiind mai mare intr-o parte sau alta. Pentru cei care vor sa experimenteze, fiecare din cei 2 producatori pun la dispozitie un cont de demo, problema e ca cel de la Synology nu functioneaza momentan. Un demo Qnap gasiti la adresa:http://qnapdemo.myqnapcloud.com:8080/ cu user qnap si parola qnap.
Apoi, la capitolul avantaje client e foarte important de mentionat ca ambii producatori pun la dispizitie aplicatii pentru telefoanele mobile, gratuite, cu care poti sa accesezi NAS-ul de oriunde ai fi. Aceste aplicatii sunt diferite pentru anumite functii (expun mai jos o parte din ele, cele mai utilizate):
- Qfile, este un file manager, cu ajutorul ei te conectezi la NAS si vezi folderele si fisierele, incarci sau descarci documente, vizualizezi sau editezi documente
- Qmusic, este un media player si un organizator de muzica.
- Qfoto, un organizator si un viewer de fotografii
- Qvideo, un player video si un organizator de fisiere video
- Qsync, te ajuta sa-ti sincronizezi datele de pe telefon cu datele din NAS, sau mai bine zis, iti incarca automat anumite date din telefon pe NAS
- Qnotes, un editor de text
- Qget, este o aplicatie cu care poti descarca fisiere in NAS din internet sau de pe torenti
- Qvr Pro, este o aplicatie pentru a gestiona camerele Ip conectate la NAS si inregistrarile.
Mai sunt si altele, o lista completa gasiti aici: https://www.qnap.com/en/mobile-apps/
Eu am folosit o parte din aceste aplicatii si pot sa confirm ca toate functioneaza foarte bine. Aplicatia de muzica se integreaza foarte bine cu telefonul meu (iPhone) si, decat am instalat-o, o folosesc frecvent. Consumul de date nu este foarte mare, in plus, im place ca aplicatia este functionala si apare in interfata ecranului blocat, exact ca playerul de muzica inclus in IOS, de unde pot schimba volumul, melodiile, pune pauza sau schimba melodia. Aplicatia pentru redare video m-a impresionat deasemenea. Rulez fara probleme fisiere MKV de pe NAS prin conexiune 4G, fara intreruperi. La nevoie, in functie de viteza conexiunii la internet, aplicatia poate ajusta calitatea astfel incat sa nu apara intreruperi in redare. Mai mult decat atat, acest Qnap TS-253A poate sa faca decodare 4K in timp real. Asta inseamna ca, daca un device pe care rulezi un fisier video stocat pe NAS nu stie de acel format, NAS-ul il poate decoda si livra sub forma unui format cunoscut de acel echipament in timp real. N-am testat, dar sunt foarte curios sa testez aplicatia pentru supraveghere video. TS-253A suporta pana la 40 camere IP atasate la el, dintre care 4 poti fi atasate gratuit, restul pe baza unei licente care costa.
Caracteristici hardware:
CPU Intel Celeron N3150 1.6 GHz Quad-Core processor (burst up to 2.08 GHz)
Floating point unit
AES-NI hardware encryption
GPU 8th-gen Intel HD graphics
DRAM 4 GB of DDR3L 1600 MHz RAM (2 x 2 GB)
2 x SODIMM slots
Max RAM: 8 GB
Flash Memory 512 MB DOM
Hard Drive Compatibility 2 x Hot-swappable trays that support 3.5″ or 2.5″ SATA III (6 Gb/s) or SATA II (3 Gb/s) hard drives or SSDs
RAID RAID 0,1, JBOD, single
LAN Port 2 x Gigabit RJ-45 Ethernet port
USB 4 x USB 3.0 port (1 Front, 3 Rear)
Supports USB printer, pen drive, and USB UPS etc.
HDMI Two, up to 4K 2160P Ultra HD support
Audio Input: 2 x 1/4″ (6.3 mm) microphone jacks (dynamic microphones only)
Output: line-out jack
LED Indicators Status, USB, HDD 1, HDD 2
Buttons Power, USB One-Touch-Backup, Reset
IR Receiver Supports QNAP RM-IR002 Remote Control and RM-IR003 Remote Control
Power Consumption System sleep mode: 1.18 W
HDD standby: 8.38 W
In operation: 14.43 W
Temperature 32 to 104°F / 0 to 40°C
Humidity 5 to 95% RH non-condensing
Wet Bulb: 81°F / 27°C
Power Supply ATX 240 W, 110 to 240 VAC, 50/60 Hz, 5 A
Fan 1 x quiet cooling fan (120 mm, 12 VDC)
Secure Design Kensington security slot for theft prevention
Dimensions (HxWxD) 5.91 x 4.02 x 8.50″ / 15.01 x 10.21 x 21.59 cm
Weight 3.84 lb / 1.74 kg
Functii incluse sau mai exact ce poti face cu Qnap TS-253A
In sectiunea asta m-am gandit sa expun pe rand toate functiile importante pe care le include Qnap TS-253A, fiecare cu cate o scurta descriere.
Stocare de date – functia de baza, poti incarca si descarca fisiere si foldere, continut multimedia.
Server FTP – poate fi configurat usor din setari
Server Web – poti tine pe NAS foarte usor un site personal sau un site de firma. Exista si niste aplicatii utile in acest sens, care iti vor instala rapid un site WordPress sau Joomla, sau un magazin online pe platforma Prestashop. Oricum, nu esti limitat doar la ele, exista un folder WEB in NAS unde poti incarca orice site doresti. Ulteriror poti sa editezi foarte usor aceste fisiere si sa cusotmizezi site-ul asa cum vrei de la distanta.
SQL server – ai nevoie pentru siteuri care merg cu baze de date in spate (WordPress de ex). Gestionarea bazalor de date se face cu ajutorul PHP MyAdmin pe care il poti instala din sectiunea aplicatii.
iTunes server – server de date si multimedia pentru echipamente Apple
DLNA server – odata conectat in retea NAS-ul va fi recunoscut de toate echipamentele din retea ca un server multimedia si vei putea sa vizualizezi filme usor direct pe televizorul care are DLNA activat, sau mizica de exemplu.
Video server – impreuna cu aplicatia de mobile, dar si accesibil dintr-un browser, poti urmari fisiere video
Music server – similar cu video, doar ca pentru muzica
Photo server – iti incarci pe NAS toate fotografiile, acesta ti le organizeaza in functie de data la care au fost facute. Le poti vizualiza oricand vrei din browser sau din aplicatia de mobil, le poti trimite catre anumite persoane prin functia Share, poti da acces anumitor persoane sa-ti vada conectia de fotografii.
WebDav server – este tot un server de multimedia, dar functioneaza bine, de exemplu, cu Kodi. Daca ai Kodi instalat pe TV-ul smart, poti configura in el serverul-ul WebDav din NAS si te vei bucura de o experienta video si audio foarte buna a continutului multimedia.
LDAP server – este un Active Directory care se seteaza impreuna cu un domeniu. Pe baza lui poti adauga apoi utilizatori in acest domeniu, echipamante, iar toate for putea fi controlate si gestionate cu ajutorul acestui LDAP server.
HybridDesk station – poti folosi NAS-ul fara al conecta in retea. Pur si simplu il conectezi la un televizor sau la un monitor prin HDMI si ii pui tastatura si mouse prin USB. Are in pachet si telecomanda daca vrei sa te bucuri de libertatea de a accesa de pe canapea tot continutul multimedia.
Download station – este o aplicatie cu ajutorul careia poti descarca fisiere, fie ca sunt din internet, fie ca sunt de pe torenti. De exemplu, vrei sa descarci un fisier ISO mare direct in NAS, intri in aplicatie, adaugi linkul de download acolo si aplicatia se ocupa sa-ti descarce fisierul acolo.
Container station – este una din aplicatile care foloseste capabilitatile hardware ale acestui model TS-253A la adevarata lui capacitate. Cu ajutorul acestei aplicatii poti crea masini virtuale pe care poti instala diverse programe sau sisteme de operare (windows sau linux). te poti folosi de aceste masini virtuale sa rulezi in ele diverse programe sau softuri. Exemple: poti sa simulezi un website pe o anume platforma sa vezi cum functioneaza, sau sa adaugi un malware sa vezi cum iti afecteaza sistemul de operare. Mediul acesta virtual este securizat, nimic de acolo nu va iesi sa interactioneze cu reteaua si echipamentele tale.Tot in Container Station, poti rula un sistem de operare Linux pe care apoi il poti accesa dintr-un Web browser. Foafrte simplu si util.
Surveillance Station – sistem de supraveghere video cu tot ce ai nevoie pentru asta. Management al inregistrarilor, al camerelor, vizualizare live etc.
Mai sunt si alte functii pe care le poti activa pe acest NAS, dar multe nu sunt utile acasa, cum ar fi de exemplu: Syslog server, Radius Server,NTP Server si altele.
La partea de accesare, e important sa sti ca ii poti configura gratuit o conexiune securizata HTTPS catre NAS-ul tau atunci cand il accesezi din afara retelei. Qnap iti pune la dispozitie un serviciu de acest gen gratuit, din interfata lui de configurare, sau mai ai la dispozitie si acelasi serviciu de la Let’s Encrypt (configurabil tot din setarile NAS-ului).
Upgrade
Din punct de vedere Upgrade, am spus si mai sus, poti pune memorie RAM pana la 8GB. Aceasta va deveni foarte utila daca lucrezi cu masini virtuale. In rest, din punct de vedere al capacitatii de stocare, ai disponibile 2 HDD bay, dar si posibilitatea de a adauga ulterior extensii de HDD, care sunt niste echipamente mai simple, oferite tot de Qnap in care poti adauga HDD-uri, pe care le gestionezi din softul NAS-ului la care e atasat.
Concluzie
Qnap TS-253A este un NAS care mi-a intrecut asteptarile. Dimensiuni foarte reduse, foare silentios. Capabilitati mult peste ce ti-ai putea dori acasa. Daca nu te intereseaza partea cu mediul virtual, probabil te va multumi un NAS ceva mai ieftin. Singurul minus pe care eu i l-am gasit acestui model este ca nu pot crea pe el si un server de mail (Synology are inclusa functia asta), dar nu e ceva de care sa nu ma pot lipsi.
Daca vrei sa-l folosesti ca server web, trebuie sa configurezi routerul sa poti accesa website-ul din afara retelei. Aici mai ai nevoie sa setezi si Dynamic DNS, dar deasemenea trebuie sa configurezi un serviciu DNS extern care sa redirectioneze cererile pe domeniul tau catre Ip-ul tau dinamic. E ceva mai complicat, dar voi face si pentru asta un tutorial.
Sfaturi utile pentru cei care vor sa configureze Dynamic DNS , VPN Server sau Port Forwarding pe routerul de acasa.
Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp
Urmareste-ma pe Google News
LA 2000+ lei cat costa ar fi si cazul, pt un incepator isi prinde urechile mai practic fiind un Synology. IAr la banii astia sincer iti faci un mini pc ITX full customizabil. Dar pentru ceva facut deja merita fiecare leu mai ales ca e un fel de MediaPC, NVR si ShareStation …totul intr-un amblaj. Frumos articol mai asteptam unul si de synology sau custom build eventual comparatii macar. Multumim de info.
Am avut si un HP Microserver pe care instalasem Synology (Xpenology). Mergea bine, singura problema era ca nu puteam face updateuri regulate si mai ales nu la versiuni noi de firmware. Se puteau face si astea, dar mai greu cu ceva munca. Din punct de vedere hardware si performanta, HP Microserver era foarte ok, peste multe synology care costau chiar si de doua ori mai mult. Am ales pana la urma acest Qnap pentru ca nu mai vreau batai de cap cu updateurile.
Ca o comparatie cu sistemul de operare de la Synology: acesta din urma e mai simplu de folosit, nu cu mult, dar e, fata de qnap. Qnap mi se pare totusi mai configurabil, mai complex, iar pentru un utilizator mai priceput, asta poate sa ajute. Mai e si o alta completare legata de pret: la configuratii similare hardware, Qnap e mai ieftin si e si mai usor upgradabil hardware (la modelele unde se poate).
Salut. Am cumparat si eu un NAS QNAP TS-231K. Din pacate, routerul meu de la Digi, GPON Fiberhome AN 5506-02-FG nu vrea sa functioneze. Pur si simplu nu se vede in retea. A fost testat in alta parte, functioneaza bine. Oare e din nou acel episod superneplacut cand trebuie sunat Digi sa faca ceva ca sa functioneze?