Procesul de fabricație și consumul de energie al procesoarelor

AMD dovedește prin lansarea noilor procesoare, seria 6000 că merge în direcția bună. Spun asta, în primul rând, din perspectiva optimizării raportului performanță/consum energie, așa cum a făcut și Apple cu procesorul lor M1. Strategia asta de a gândi un procesor din perspectiva energetică, în principal, și apoi din perspectiva performanței, e cea care va duce la salturi tehnologiece importante în acest domeniu.

Procesoare: proces fabricatie

Intel pare ramas în urmă din acest punct de vedere și asta se vede în primul rând din tehnologia de fabricație pe care cei mai importanți producători o au implementată pe cele mai noi procesoare:
– Intel seria 12 mobile – 10nm
– AMD seria 6000 mobile (Zen3+) – 7nm
– Apple ARM M1 – 5nm

De ce este important procesul de fabricație și consumul de energie al procesoarelor?

Pentru că, în primul rând, lasă loc de salturi mari de performanță pentru reviziile viitoare. Un procesor eficient din punct de vedere energetic permite revizii viitoare mult mai puternice, prin creșterea ușoară de energie și implementarea de noi funcții, cum ar fi creșterea frecvențelor de funcționare sau o creștere a numărului de nuclee (CPU sau GPU, acolo unde e cazul). Așteptăm cu interes noul procesor Apple M2, care e posibil sa fie anunțat la evenimentul lor din Martie 2022, despre care am scris aici ce va aduce nou în portofoliu.

În același timp, un procesor eficient energetic este mai ușor de răcit și în general stă mai rece, lucru care contribuie mult la o stabilitate mai mare în funcționare.

Performanța brută nu mai reprezintă de mult factorul determinant în decizia de achiziție a laptopurilor. Mobilitatea presupune o autonomie mare din partea echipamentului pe care lucrezi, iar această autonomie extinsă poate fi obținută din procesoare eficiente energetic.

Proces fabricație procesoare 2022 Intel vs AMD vs Apple

 Abonează-te la Blogman.ro pe WhatsApp


Urmareste-ma pe Google News


 

 

Un comentariu la „Procesul de fabricație și consumul de energie al procesoarelor”

Lasă un comentariu